Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pierwsze pytanie :)

Ni czorta nie mogę w tym Ekwadorze kupić jelit.

Chciałem zrobić dziś białą kiełbasę, ale nie mam w czym.

Jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Jacek

Można zrobić. Potrzebna będzie deska z tworzywa sztucznego do krojenia. Na tą deskę układasz prosto z maszynki czy nadziewarki przy pomocy lejka 4-5 dwudziesto centymetrowych kiełbasek, tak by się przykleiły do deski. Następnie wkładasz z deską do wody o temp. 72stopni . Parzysz 15 min. wyjmujesz i po chwili odklejasz z deski kiełbaski. Nakładasz następne i do wody. Robota żmudna i pracochłonna, efekt jest zadowalający. :grin: Farsz musi być dobrze wyrobiony(kleisty) a ilość wody dodawana w trakcie mieszania zdecydowanie zmiejszona. :grin:

 

[ Komentarz dodany przez: BonAir: Pią Maj 08, 2009 9:37 am ]

Temat wydielony z wątku:

https://wedlinydomowe.pl/forum/posting.php?mode=editpost&p=77030&comment=1

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2577-kie%C5%82basa-bez-os%C5%82onki-jelita/
Udostępnij na innych stronach

PIS przecież przy parzeniu w taki sposób ta niby biała będzie pozbawiona smaku

uważam że w takim przypadku po prostu trzeba zrobić kiełbaske w słoikach farsz

taki sam jak na białą włożyć do słoików zakręcić dekielki około godzinki pasteryzacji

i masz na pewno nie kiełbasę ale rzecz do zjedzenia.

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2577-kie%C5%82basa-bez-os%C5%82onki-jelita/#findComment-64554
Udostępnij na innych stronach

PIS przecież przy parzeniu w taki sposób ta niby biała będzie pozbawiona smaku

 

Uważam,żeparzenie białej bez jelit jest ryzykowne

Zrobiłem 3 sztuki białej bez osłonek na pokazanie,że da się . Temp. parzenia 72stopnie - 15min.

Utrata smaku- znikoma.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2577-kie%C5%82basa-bez-os%C5%82onki-jelita/#findComment-64696
Udostępnij na innych stronach

Mnie głownie chodziło tylko tylko i wyłącznie o fakt jak się zachowa jaj smak podejrzewam że po parzenie fajny wywar pod żurek jest gotowy :wink:

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2577-kie%C5%82basa-bez-os%C5%82onki-jelita/#findComment-64707
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem 3 sztuki białej bez osłonek na pokazanie,że da się . Temp. parzenia 72stopnie - 15min.

pracując przy produkcji konserw zawsze robiło się do jedzenia tzw."bombe" czyli

farsz który szedł do puszek był kształtowany w kulke taka od ręki i był zaparzany

w wodzie,zresztą zawsze tak robie jak zostaje mi z nadziewarki,czy też końcówka

farszu,pycha z musztardą.

pis67, a jak ze smakiem czy woda nie wyciągneła wszystkiego ?

Mnie głownie chodziło tylko tylko i wyłącznie o fakt jak się zachowa jaj smak podejrzewam że po parzenie fajny wywar pod żurek jest gotowy

z zewnątrz smak jest bez zmian jeżeli parzysz 72'C,jeżeli gotujesz to totalna klapa.

jak jest dobry wsad farszu to wywaru na żurek nie będzie,jak na żurek to proponuję

wykonać kiełbaske w proporcji 80/20-mieso/tłuszcz,ja kiełbase białą wykonuje zawsze

z użyciem soli-peklosoli nie lubię szarych kiełbas kojarzą mi się z jakimś dodanym

dziadostwem choćby była najlepsza.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2577-kie%C5%82basa-bez-os%C5%82onki-jelita/#findComment-64726
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.