pis67 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Witam, Pierwsze pytanie Ni czorta nie mogę w tym Ekwadorze kupić jelit. Chciałem zrobić dziś białą kiełbasę, ale nie mam w czym. Jakieś pomysły? Pozdrawiam JacekMożna zrobić. Potrzebna będzie deska z tworzywa sztucznego do krojenia. Na tą deskę układasz prosto z maszynki czy nadziewarki przy pomocy lejka 4-5 dwudziesto centymetrowych kiełbasek, tak by się przykleiły do deski. Następnie wkładasz z deską do wody o temp. 72stopni . Parzysz 15 min. wyjmujesz i po chwili odklejasz z deski kiełbaski. Nakładasz następne i do wody. Robota żmudna i pracochłonna, efekt jest zadowalający. :grin: Farsz musi być dobrze wyrobiony(kleisty) a ilość wody dodawana w trakcie mieszania zdecydowanie zmiejszona. :grin: [ Komentarz dodany przez: BonAir: Pią Maj 08, 2009 9:37 am ] Temat wydielony z wątku: https://wedlinydomowe.pl/forum/posting.php?mode=editpost&p=77030&comment=1 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2577-kie%C5%82basa-bez-os%C5%82onki-jelita/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 PIS przecież przy parzeniu w taki sposób ta niby biała będzie pozbawiona smaku uważam że w takim przypadku po prostu trzeba zrobić kiełbaske w słoikach farsztaki sam jak na białą włożyć do słoików zakręcić dekielki około godzinki pasteryzacji i masz na pewno nie kiełbasę ale rzecz do zjedzenia. Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2577-kie%C5%82basa-bez-os%C5%82onki-jelita/#findComment-64554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Uważam,żeparzenie białej bez jelit jest ryzykowne, lepiej upiec w piekarniku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2577-kie%C5%82basa-bez-os%C5%82onki-jelita/#findComment-64562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 PIS przecież przy parzeniu w taki sposób ta niby biała będzie pozbawiona smaku Uważam,żeparzenie białej bez jelit jest ryzykowne Zrobiłem 3 sztuki białej bez osłonek na pokazanie,że da się . Temp. parzenia 72stopnie - 15min. Utrata smaku- znikoma. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2577-kie%C5%82basa-bez-os%C5%82onki-jelita/#findComment-64696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zapomniałem o mojej ulubionej - :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2577-kie%C5%82basa-bez-os%C5%82onki-jelita/#findComment-64699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 pis67, a jak ze smakiem czy woda nie wyciągneła wszystkiego ? Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2577-kie%C5%82basa-bez-os%C5%82onki-jelita/#findComment-64706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Mnie głownie chodziło tylko tylko i wyłącznie o fakt jak się zachowa jaj smak podejrzewam że po parzenie fajny wywar pod żurek jest gotowy :wink: Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2577-kie%C5%82basa-bez-os%C5%82onki-jelita/#findComment-64707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zrobiłem 3 sztuki białej bez osłonek na pokazanie,że da się . Temp. parzenia 72stopnie - 15min.pracując przy produkcji konserw zawsze robiło się do jedzenia tzw."bombe" czyli farsz który szedł do puszek był kształtowany w kulke taka od ręki i był zaparzany w wodzie,zresztą zawsze tak robie jak zostaje mi z nadziewarki,czy też końcówka farszu,pycha z musztardą. pis67, a jak ze smakiem czy woda nie wyciągneła wszystkiego ?Mnie głownie chodziło tylko tylko i wyłącznie o fakt jak się zachowa jaj smak podejrzewam że po parzenie fajny wywar pod żurek jest gotowy z zewnątrz smak jest bez zmian jeżeli parzysz 72'C,jeżeli gotujesz to totalna klapa. jak jest dobry wsad farszu to wywaru na żurek nie będzie,jak na żurek to proponuję wykonać kiełbaske w proporcji 80/20-mieso/tłuszcz,ja kiełbase białą wykonuje zawsze z użyciem soli-peklosoli nie lubię szarych kiełbas kojarzą mi się z jakimś dodanym dziadostwem choćby była najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2577-kie%C5%82basa-bez-os%C5%82onki-jelita/#findComment-64726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.