Maxell Posted May 29, 2009 Report Share #1 Posted May 29, 2009 Z tego co wiem, jutro naszą szkołę mają odwiedzić przedstawiciele urzędów marszałkowskich i władz kilku województw. Może Paweł uchyli rąbka tajemnicy. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted May 29, 2009 Report Share #2 Posted May 29, 2009 Papla, już "podpadłeś" :rolleyes: :grin: :grin: Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted May 29, 2009 Report Share #3 Posted May 29, 2009 Po co oficjele? :shock: Chcą zamknąć, za inicjatywę. :???: Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted May 29, 2009 Report Share #4 Posted May 29, 2009 Celem wyjaśnienia, gościć w Szkole Domowego Masarstwa będziemyuczestników http://www.kongres.odnowawsi.pl/ Będziemy promować Szkołę i stronę oraz forum. Mam nadzieję, źe zostaniemy zauwaźeni i zapamiętani. goście jadą trasą nr 9 http://www.kongres.odnowawsi.pl/?dz=7 Quote Pozdrawiam Paweł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted May 30, 2009 Report Share #5 Posted May 30, 2009 Bardzo miło mi napisać o wielkim uznaniu i dobrej opini, jaką otrzymaliśmy, strona Wędliny Domowe, forum i Szkoła Domowego Masarstwa, od uczestników III Ogólnopolskiego Kongresu Odnowy Wsi. W sumie odwiedziło progi szkoły około 50ciu przedstawicieli urzędów marszałkowskich: Pomorskiego, Opolskiego i Śląskiego. Byli równieź przedstawiciele Podlasia :-) tu lista uczestników http://www.kongres.odnowawsi.pl/?dz=5 Tu część z gości: Dodatkowo swoją obecnością zaszczycił Pan Romuald Domański kierownik Fundacji Wspomagania Wsi, a w szczególności takich inicjatyw jak powrót do tradycji, co jest ideą Wędzarniczej Braci. Goście organoleptycznie doświadczyli bogactwa smaków w poczęstunku :grin: Otrzymali wszyscy stosowne informacje na temat inicjatywy jaką jest Wędzarnicza Brać i zapoznali się z referatem nt. Szkoły Domowego Masarstwa pt. Szkoła Domowego Masarstwa w Folwarku Zrębice propozycją nabywania praktycznych umiejętności wędzarniczych w polskiej agroturystyce Pragnę serdecznie podziękować całemu gronu redakcyjnemu pomagającemu opracować referat, w szczególności: Eugenii Annie Mokrzyckiej (EAnnie), Andrzejowi Piątkowi (Bagno), Mirosławowi Gębarowskiemu (Maxelowi) za merytoryczne uwagi i Ilonie Kisiel za korektę. oto streszczenie: Motto: Kuchnia jest jedną z najstarszych wartości kulturowych przekazywanych przez pokolenia Utrwalanie mięsa związane jest z początkiem aktywnego pozyskiwania soli w epoce neolitu. Już w starożytności posiadano umiejętność wykonywania wędlin we współczesnym znaczeniu. Liczne źródła pisane przekazują informacje o przetwórstwie mięsa na terenach Polski oraz często szczegółowe receptury. Tradycyjne technologie są nadal znane i wykorzystywane, ale prawie wyłącznie te najprostsze, na podstawowe wyroby. Znajomość ta przetrwała głównie na terenach wiejskich. Współcześnie podstawowym dostawcą przetworów mięsnych jest przemysł, który w pogoni za wydajnością i zyskiem robi zunifikowane w smaku, nietrwałe wyroby wędlinopodobne. Grupa pasjonatów podjęła próbę odrodzenia wyrobu wędlin tradycyjnymi metodami w warunkach domowych. Ratuje się stare receptury przed zapomnieniem, odtwarza i dokumentuje stare technologie. Podstawowym kanałem komunikacji jest strona internetowa www.wedlinydomowe.pl oraz działające aktywnie forum dyskusyjne. W ramach działalności agroturystycznej powstała Szkoła Domowego Masarstwa, w Folwarku Zrebice, w której to adepci sztuki masarskiej zdobywają nowe umiejętności, a bardziej zaawansowani dzielą się doświadczeniami i wyjaśniają wątpliwości. Doświadczeni wykładowcy – technolodzy przetwórstwa mięsnego – oraz program w postaci praktycznych warsztatów gwarantują wysoką skuteczność szkolenia. Ogromne zainteresowanie tematyką i praktyczne działania na polu tradycyjnego wędliniarstwa dają nie tylko nadzieję, ale są już gwarantem przetrwania i renesansu polskich tradycji wędliniarskich. Pełną wersję referatu zamieszczę w późniejszym czasie, po opublikowaniu w opracowaniach kongresu. Proszę Was o spostrzeźenia i uwagi jakie się Wam nasuwają. Wyślijcie je na mojego maila papla(et)me.com Quote Pozdrawiam Paweł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted May 30, 2009 Report Share #6 Posted May 30, 2009 Jakże miło czyta się takie informacje :grin: Tak trzymać !Gratulacje dla wszystkich zainteresowanych :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted May 31, 2009 Report Share #7 Posted May 31, 2009 Witam.Tak trzymać Papla i wszyscy, którzy przyczynili się do powstania SDM . Teraz w każdym województwie będą chcieli mieć szkołę :grin: :grin: :grin: Pozdrawiam :wink: P.S. Ta z podlasia ładna była :grin: Masz adres :rolleyes: :lol: :lol: Oj gonzo, gonzo :devil: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted May 31, 2009 Report Share #8 Posted May 31, 2009 Gonzo, nie widze nic złego w tym aby filie powstawałe .Będziemy rozprzestrzeniać sie jak "zaraza" powoli acz systematycznie :grin: :grin: :grin: A Zico i Gonzo będzie rekrutacje na recepcjonistki przeprowadzał :devil: Quote Paweł 603957797 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pepper Posted May 31, 2009 Report Share #9 Posted May 31, 2009 Papla, ...przekaż Gratulacje Wszystkim którzy, przyczynili się zarówno do powstania ,jak i prężnej działalności SDM. ...a jak będziecie mieli w planach wykład; O wyrozumiałości dla innych nacji konsumenckich pt. "Wegetarianin- też człowiek" ...rzekomy(pepper) może służyć, jako.... fantom-tors :lol: :lol: Gonzo, nie widze nic złego w tym aby filie powstawały ... ...A Zico i Gonzo będzie rekrutacje na recepcjonistki przeprowadzał... aż, przyjdzie Pani woźna i "poguni" obydwu w diabły"... :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted May 31, 2009 Report Share #10 Posted May 31, 2009 Pepper, dobra będziesz z nami w "kupie" siła :devil: Quote Paweł 603957797 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 31, 2009 Author Report Share #11 Posted May 31, 2009 No i niech ktoś teraz powie, że nie warto było tego wszystkiego zaczynać.... :wink: Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.