Skocz do zawartości

Wizytacja


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co wiem, jutro naszą szkołę mają odwiedzić przedstawiciele urzędów marszałkowskich i władz kilku województw. Może Paweł uchyli rąbka tajemnicy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Celem wyjaśnienia, gościć w Szkole Domowego Masarstwa będziemy

uczestników http://www.kongres.odnowawsi.pl/

 

Będziemy promować Szkołę i stronę oraz forum.

 

Mam nadzieję, źe zostaniemy zauwaźeni i zapamiętani.

 

goście jadą trasą nr 9

 

http://www.kongres.odnowawsi.pl/?dz=7

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo miło mi napisać o wielkim uznaniu i dobrej opini, jaką otrzymaliśmy,

strona Wędliny Domowe, forum i Szkoła Domowego Masarstwa, od uczestników

III Ogólnopolskiego Kongresu Odnowy Wsi. W sumie odwiedziło progi szkoły około

50ciu przedstawicieli urzędów marszałkowskich: Pomorskiego, Opolskiego i Śląskiego.

Byli równieź przedstawiciele Podlasia :-)

 

tu lista uczestników http://www.kongres.odnowawsi.pl/?dz=5

 

Tu część z gości:

 

 

Dodatkowo swoją obecnością zaszczycił Pan Romuald Domański

kierownik Fundacji Wspomagania Wsi, a w szczególności takich inicjatyw

jak powrót do tradycji, co jest ideą Wędzarniczej Braci.

 

Goście organoleptycznie doświadczyli bogactwa smaków w poczęstunku :grin:

 

Otrzymali wszyscy stosowne informacje na temat inicjatywy jaką jest Wędzarnicza Brać

i zapoznali się z referatem nt. Szkoły Domowego Masarstwa

pt.

Szkoła Domowego Masarstwa w Folwarku Zrębice

propozycją nabywania praktycznych

umiejętności wędzarniczych w polskiej agroturystyce

 

Pragnę serdecznie podziękować całemu gronu redakcyjnemu pomagającemu opracować referat, w szczególności: Eugenii Annie Mokrzyckiej (EAnnie),

Andrzejowi Piątkowi (Bagno), Mirosławowi Gębarowskiemu (Maxelowi) za merytoryczne uwagi i Ilonie Kisiel za korektę.

 

oto streszczenie:

 

Motto: Kuchnia jest jedną z najstarszych wartości kulturowych przekazywanych przez pokolenia

Utrwalanie mięsa związane jest z początkiem aktywnego pozyskiwania soli w epoce neolitu. Już w starożytności posiadano umiejętność wykonywania wędlin we współczesnym znaczeniu. Liczne źródła pisane przekazują informacje o przetwórstwie mięsa na terenach Polski oraz często szczegółowe receptury.

Tradycyjne technologie są nadal znane i wykorzystywane, ale prawie wyłącznie te najprostsze, na podstawowe wyroby. Znajomość ta przetrwała głównie na terenach wiejskich.

Współcześnie podstawowym dostawcą przetworów mięsnych jest przemysł, który w pogoni za wydajnością i zyskiem robi zunifikowane w smaku, nietrwałe wyroby wędlinopodobne.

Grupa pasjonatów podjęła próbę odrodzenia wyrobu wędlin tradycyjnymi metodami w warunkach domowych. Ratuje się stare receptury przed zapomnieniem, odtwarza i dokumentuje stare technologie. Podstawowym kanałem komunikacji jest strona internetowa www.wedlinydomowe.pl oraz działające aktywnie forum dyskusyjne.

W ramach działalności agroturystycznej powstała Szkoła Domowego Masarstwa, w Folwarku Zrebice, w której to adepci sztuki masarskiej zdobywają nowe umiejętności, a bardziej zaawansowani dzielą się doświadczeniami i wyjaśniają wątpliwości. Doświadczeni wykładowcy – technolodzy przetwórstwa mięsnego – oraz program w postaci praktycznych warsztatów gwarantują wysoką skuteczność szkolenia. Ogromne zainteresowanie tematyką i praktyczne działania na polu tradycyjnego wędliniarstwa dają nie tylko nadzieję, ale są już gwarantem przetrwania i renesansu polskich tradycji wędliniarskich.

 

Pełną wersję referatu zamieszczę w późniejszym czasie, po opublikowaniu w opracowaniach kongresu.

 

Proszę Was o spostrzeźenia i uwagi jakie się Wam nasuwają. Wyślijcie je na mojego maila papla(et)me.com

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Tak trzymać Papla i wszyscy, którzy przyczynili się do powstania SDM :cool: . Teraz w każdym województwie będą chcieli mieć szkołę :grin: :grin: :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. Ta z podlasia ładna była :grin: Masz adres :rolleyes: :lol: :lol:

Oj gonzo, gonzo :devil:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Papla, ...przekaż Gratulacje Wszystkim którzy, przyczynili się zarówno do powstania ,jak i prężnej działalności SDM.

...a jak będziecie mieli w planach wykład; O wyrozumiałości dla innych nacji konsumenckich pt. "Wegetarianin- też człowiek" ...rzekomy(pepper) może służyć, jako.... fantom-tors :lol: :lol:

Gonzo, nie widze nic złego w tym aby filie powstawały ...

...A Zico i Gonzo będzie rekrutacje na recepcjonistki przeprowadzał

... aż, przyjdzie Pani woźna i "poguni" obydwu w diabły"... :devil:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.