alehar Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Witam - pilneJako, ze mięsko sie pekluje juz ok. 30 h, a coś nie trafiłem z czasem to mam pytanie:- czy osadzanie w obecnych warunkach (temp. pow. ok. 15 st C) mozna przedłużyć do ok. 10 - 12 h.- czy jak jest w recepturach: do temp. pow. ok. 30 st C - 2 - 3 h, temp. 2-5 st C nawet 12 h ??Nie za bardzo mam ochote rozpocząć wedzenie późnym wieczorem, a skończyć nad ranem :???: Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2654-jak-d%C5%82ugo-mog%C4%99-osadza%C4%87-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Czerwca 2009 czy osadzanie w obecnych warunkach (temp. pow. ok. 15 st C) mozna przedłużyć do ok. 10 - 12 h. Osobiście bym nie ryzykował. chociaż, niektórzy to praktykują. Lepiej nie ryzykuj z bakteriami w porze letniej. Zostaw produkcję do dnia jutrzejszego, zaczynając rano. Jeśli posiadasz wędzarnię ogrzewaną grzałką elektryczną to, zaraz po ocieknięciu wkładasz do wędzarni i prowadzisz osuszanie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2654-jak-d%C5%82ugo-mog%C4%99-osadza%C4%87-kie%C5%82basy/#findComment-71117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 11 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Czerwca 2009 No... wlasnie, ale czy czas peklowania, który będzie wtedy wynosił ok 41 h nie wpłynie jakoś negatywnie na końcowy wyrób ?Choc czytam, że jak dłużej peklowane to lepsze Wedzarka na palnik - z ogrzaniem nie ma problemu... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2654-jak-d%C5%82ugo-mog%C4%99-osadza%C4%87-kie%C5%82basy/#findComment-71119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Sam się zastanawiam, jak zorganizować "produkcję" kiełbasy w tych warunkach.A wydłużenie czasu peklowania chyba nie ma żadnego znaczenia. Nie o takich czasach tu na forum czytaliśmy :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2654-jak-d%C5%82ugo-mog%C4%99-osadza%C4%87-kie%C5%82basy/#findComment-71123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Czerwca 2009 W temp. w przedziale 0 do +1 st.C, proces peklowania ulega zahamowaniu. Wniosek - w razie wyjatkowej konieczności, zmniejszając temperature peklującego się mięsa, wydłużamy czas peklowania. Nie wpływa to negatywnie na samo mięso.Mozna zreszta o tym poczytac na forum i stronie głównej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2654-jak-d%C5%82ugo-mog%C4%99-osadza%C4%87-kie%C5%82basy/#findComment-71124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 11 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Czerwca 2009 OK - dzieki - czekam do jutra... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2654-jak-d%C5%82ugo-mog%C4%99-osadza%C4%87-kie%C5%82basy/#findComment-71126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.