Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - pilne

Jako, ze mięsko sie pekluje juz ok. 30 h, a coś nie trafiłem z czasem to mam pytanie:

- czy osadzanie w obecnych warunkach (temp. pow. ok. 15 st C) mozna przedłużyć do ok. 10 - 12 h.

- czy jak jest w recepturach: do temp. pow. ok. 30 st C - 2 - 3 h, temp. 2-5 st C nawet 12 h ??

Nie za bardzo mam ochote rozpocząć wedzenie późnym wieczorem, a skończyć nad ranem :???:

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2654-jak-d%C5%82ugo-mog%C4%99-osadza%C4%87-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

czy osadzanie w obecnych warunkach (temp. pow. ok. 15 st C) mozna przedłużyć do ok. 10 - 12 h.

Osobiście bym nie ryzykował. chociaż, niektórzy to praktykują. Lepiej nie ryzykuj z bakteriami w porze letniej.

Zostaw produkcję do dnia jutrzejszego, zaczynając rano.

Jeśli posiadasz wędzarnię ogrzewaną grzałką elektryczną to, zaraz po ocieknięciu wkładasz do wędzarni i prowadzisz osuszanie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2654-jak-d%C5%82ugo-mog%C4%99-osadza%C4%87-kie%C5%82basy/#findComment-71117
Udostępnij na innych stronach

No... wlasnie, ale czy czas peklowania, który będzie wtedy wynosił ok 41 h nie wpłynie jakoś negatywnie na końcowy wyrób ?

Choc czytam, że jak dłużej peklowane to lepsze :)

Wedzarka na palnik - z ogrzaniem nie ma problemu...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2654-jak-d%C5%82ugo-mog%C4%99-osadza%C4%87-kie%C5%82basy/#findComment-71119
Udostępnij na innych stronach

Sam się zastanawiam, jak zorganizować "produkcję" kiełbasy w tych warunkach.

A wydłużenie czasu peklowania chyba nie ma żadnego znaczenia. Nie o takich czasach tu na forum czytaliśmy :wink:

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2654-jak-d%C5%82ugo-mog%C4%99-osadza%C4%87-kie%C5%82basy/#findComment-71123
Udostępnij na innych stronach

W temp. w przedziale 0 do +1 st.C, proces peklowania ulega zahamowaniu. Wniosek - w razie wyjatkowej konieczności, zmniejszając temperature peklującego się mięsa, wydłużamy czas peklowania. Nie wpływa to negatywnie na samo mięso.

Mozna zreszta o tym poczytac na forum i stronie głównej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2654-jak-d%C5%82ugo-mog%C4%99-osadza%C4%87-kie%C5%82basy/#findComment-71124
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.