jacunio Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Lipca 2009 Trzy tygodnie temu wędziłem kiełbasę, a następnie powiesiłem w wietrzonej piwnicy. Po tym czasie pojawiła się na niej dość gruba warstwa biało-zielonej pleśni. Prawdopodobnie miała na to również wpływ fatalna aura. Ale... Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć czy jest to normalne? Czy wędlina jest do wyrzucenia? Czy da się ją uratować?PozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Lipca 2009 Niestety aura nam nie dopisuje.Wilgoć jest tak duża w powietrzu że nawet zwykła elektronika wysiada.Pewnie toja kiełbasa też załapała wilgoć a od tego do pleśni tylko mały krok. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Lipca 2009 Witam.Ja osobiście taką kiełbasę spisałbym na straty, ale niech wypowiedzą się Koledzy którzy mają większe doświadczenie. Wydaje mi się że w tych warunkach (duża wilgotność) może dojść do rozwoju różnych bakterii powodujących rozkład białek (tzw. jad kiełbasiany), ale tak jak pisałem wyżej nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i niech wypowie się ktoś kompetentny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacunio Opublikowano 7 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Lipca 2009 Niestety, na to nic nie poradzę. Więc jest chyba do wyrzucenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Lipca 2009 Poczekaj moze niech wypowie sie ktoś inny. Ja nie jestem w tym ekspertem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacunio Opublikowano 7 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Lipca 2009 Ok, poczekam,..... bo właściwie ta pleśń jest bardzo ozdobna:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Lipca 2009 Radzę nie ryzykować i pozbyć się kiełbasy.To nie salami w którym pleśń jest pożądana.Do kosza i nie rozpaczać, niczyja wina po prostu aura daje popalić. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
italodisco Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Lipca 2009 Robię 3 raz krakowską suchą; po wędzeniu , parzeniu i drugim wędzeniu powiesiłem w piwnicy jak zawsze i i po 8 dniach pokryła ją okropna pleśń ( zawsze się pojawiała ale teraz to nie wyrabiam wycierać , jutro idzie na 3 wędzenie nie będe czekał więcej. Jedną kiełbasę wziąłem do lodówki po ściągnięciu osłonki pachnie super , zauważam że pleśń nie przechodzi przez jelita białkowe Pozdrawiam Paweł Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacunio Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Lipca 2009 Raczej nie będę ryzykował.Dziękuję za wszystkie porady. PozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Lipca 2009 Moim skromnym zdaniem jeżeli by to był tylko białawy nalot to byłoby do uratowania. Ale jeżeli już jest coś zielonkawego i jak piszesz gruba warstwa nie ryzykuj. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Lipca 2009 Kiełbase wyjąc z jelita i dac psu :grin: :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Lipca 2009 Kiełbase wyjąc z jelita i dac psu :grin: :mrgreen: Czasami i psu zaszkodzi :grin: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacunio Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Lipca 2009 Przy takiej tropikalnej pogodzie chyba trzeba będzie zmienić technologię :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Lipca 2009 Czasami i psu zaszkodzi :grin: Jak "pies ogrodnika" to na zdrowie :devil: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Lipca 2009 Kiełbase wyjąc z jelita i dac psu :grin: :grin:Szkoda psa. :???: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Lipca 2009 Umyj kiełbasę woda z solą, przejedź olejem spozywczym i porzadnie podwędź (możesz nawet przez pare minut podpiec w końcowej fazie). Po zdjęciu skórki, batony nie powinny mieć zmian koloru powierzchni, ani zmian smakowo-zapachowych. Na przekroju to samo.Wbrew pozorom jad kiełbasiany nie wystepuje często. W Polsce, w ostatnich latach, stwierdzono jedno lub dwa zatrucia rocznie (mimo głebokiego odświeżania wędlin w marketach i ZM, oraz dużą niszą "lewych" wyrobów). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Lipca 2009 w tych warunkach (duża wilgotność) może dojść do rozwoju różnych bakterii powodujących rozkład białek (tzw. jad kiełbasiany), Jad kiełbasiany to raczej nie jest, gdyż bakteria clostridium botulinum rozwija się jedynie w warunkach beztlenowych i wąskim przedziale pH 7,0 -7,3. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Lipca 2009 w tych warunkach (duża wilgotność) może dojść do rozwoju różnych bakterii powodujących rozkład białek (tzw. jad kiełbasiany), Jad kiełbasiany to raczej nie jest, gdyż bakteria clostridium botulinum rozwija się jedynie w warunkach beztlenowych i wąskim przedziale pH 7,0 -7,3. Dziękuję Koledzy za sprostowanie mojej wypowiedzi, jak już wcześniej pisałem nie jestem w tych sprawach na tyle obeznany. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Lipca 2009 wietam W zwiazku ze temperatury dochodza do 30 st C a wilgotnosc powietrza 80% , a krakowskiej sie chce czy mozna przeprowadzic proces osuszania kilkudniowego przed nastepnym wedzeniem w lodowce ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Lipca 2009 czy mozna przeprowadzic proces osuszania kilkudniowego przed nastepnym wedzeniem w lodowce ? Najlepiej to zostawić drzwi otwarte żeby był większy ruch powietrza :lol: A tak na poważnie to te nowe lodówki co chłodzą na całej tylnej ściance pewnie się do osuszania nie nadają . Moim zdaniem to już lepiej zastosować maleńki wiatraczek coby lepiej owiewało kiełbaskę Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodek Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Lipca 2009 Najlepiej to zostawić drzwi otwarte żeby był większy ruch powietrza Ale zgaszone światło :wink: Cytuj miodek ....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.