Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Trzy tygodnie temu wędziłem kiełbasę, a następnie powiesiłem w wietrzonej piwnicy. Po tym czasie pojawiła się na niej dość gruba warstwa biało-zielonej pleśni. Prawdopodobnie miała na to również wpływ fatalna aura. Ale...

Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć czy jest to normalne? Czy wędlina jest do wyrzucenia? Czy da się ją uratować?

Pozdrawiam

Jacek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/
Udostępnij na innych stronach

Niestety aura nam nie dopisuje.Wilgoć jest tak duża w powietrzu że nawet zwykła elektronika wysiada.Pewnie toja kiełbasa też załapała wilgoć a od tego do pleśni tylko mały krok.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73437
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Ja osobiście taką kiełbasę spisałbym na straty, ale niech wypowiedzą się Koledzy którzy mają większe doświadczenie. Wydaje mi się że w tych warunkach (duża wilgotność) może dojść do rozwoju różnych bakterii powodujących rozkład białek (tzw. jad kiełbasiany), ale tak jak pisałem wyżej nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i niech wypowie się ktoś kompetentny. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73439
Udostępnij na innych stronach

Radzę nie ryzykować i pozbyć się kiełbasy.

To nie salami w którym pleśń jest pożądana.

Do kosza i nie rozpaczać, niczyja wina po prostu aura daje popalić.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73444
Udostępnij na innych stronach

Robię 3 raz krakowską suchą; po wędzeniu , parzeniu i drugim wędzeniu powiesiłem w piwnicy jak zawsze i i po 8 dniach pokryła ją okropna pleśń ( zawsze się pojawiała ale teraz to nie wyrabiam wycierać , jutro idzie na 3 wędzenie nie będe czekał więcej.

 

Jedną kiełbasę wziąłem do lodówki po ściągnięciu osłonki pachnie super , zauważam że pleśń nie przechodzi przez jelita białkowe

 

Pozdrawiam Paweł

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73445
Udostępnij na innych stronach

Moim skromnym zdaniem jeżeli by to był tylko białawy nalot to byłoby do uratowania. Ale jeżeli już jest coś zielonkawego i jak piszesz gruba warstwa nie ryzykuj.
POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73456
Udostępnij na innych stronach

Umyj kiełbasę woda z solą, przejedź olejem spozywczym i porzadnie podwędź (możesz nawet przez pare minut podpiec w końcowej fazie). Po zdjęciu skórki, batony nie powinny mieć zmian koloru powierzchni, ani zmian smakowo-zapachowych. Na przekroju to samo.

Wbrew pozorom jad kiełbasiany nie wystepuje często. W Polsce, w ostatnich latach, stwierdzono jedno lub dwa zatrucia rocznie (mimo głebokiego odświeżania wędlin w marketach i ZM, oraz dużą niszą "lewych" wyrobów).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73473
Udostępnij na innych stronach

w tych warunkach (duża wilgotność) może dojść do rozwoju różnych bakterii powodujących rozkład białek (tzw. jad kiełbasiany),

Jad kiełbasiany to raczej nie jest, gdyż bakteria clostridium botulinum rozwija się jedynie w warunkach beztlenowych i wąskim przedziale pH 7,0 -7,3.

:cool:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73475
Udostępnij na innych stronach

w tych warunkach (duża wilgotność) może dojść do rozwoju różnych bakterii powodujących rozkład białek (tzw. jad kiełbasiany),

Jad kiełbasiany to raczej nie jest, gdyż bakteria clostridium botulinum rozwija się jedynie w warunkach beztlenowych i wąskim przedziale pH 7,0 -7,3.

:cool:

Dziękuję Koledzy za sprostowanie mojej wypowiedzi, jak już wcześniej pisałem nie jestem w tych sprawach na tyle obeznany.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73499
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

wietam

 

W zwiazku ze temperatury dochodza do 30 st C a wilgotnosc powietrza 80% , a krakowskiej sie chce czy mozna przeprowadzic proces osuszania kilkudniowego przed nastepnym wedzeniem w lodowce ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73523
Udostępnij na innych stronach

czy mozna przeprowadzic proces osuszania kilkudniowego przed nastepnym wedzeniem w lodowce ?

Najlepiej to zostawić drzwi otwarte żeby był większy ruch powietrza :lol:

 

 

A tak na poważnie to te nowe lodówki co chłodzą na całej tylnej ściance pewnie się do osuszania nie nadają . Moim zdaniem to już lepiej zastosować maleńki wiatraczek coby lepiej owiewało kiełbaskę

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2703-ple%C5%9B%C5%84-na-kie%C5%82basie/#findComment-73527
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.