Papla Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Lipca 2009 Przepis ze stronki Wielkie Żarcie, zrobiłem już drugi raz więc może i nawet nie przypadek że wyszło ;-) link http://www.wielkiezarcie.com/przepis36184.html Jak wystygnie, to wkleję zdjęcie przekroju. Polecam, bo naprawdę dobre. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2729-ciastociasto-morelowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Lipca 2009 Czekam na zdjęcie bo z przepisu wynika, że ciasto jest tylko na dole, a na zdjęciu widzę także na wierzchu :tongue: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2729-ciastociasto-morelowe/#findComment-74131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Lipca 2009 Czekam na zdjęcie bo z przepisu wynika, że ciasto jest tylko na dole, a na zdjęciu widzę także na wierzchu A mnie się zdaje, że na wierzchu to raczj beza jest, a nie ciasto, czyli tak jak w pleśniaku, piana z białek z cukrem, i tak to właśnie wygląda, i tak właśnie wynika z przepisu, ale czekamy na odpowiedź autora :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2729-ciastociasto-morelowe/#findComment-74134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Lipca 2009 Jak wystygnie, to wkleję zdjęcie przekrojuOj , chyba nie zdążyłeś zrobić zdjęcia , ciasto zjedzone :grin: Jakiego twarożku użyłeś, homogenizowanego ? Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2729-ciastociasto-morelowe/#findComment-74156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 19 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Lipca 2009 Czekam na zdjęcie bo z przepisu wynika, że ciasto jest tylko na dole, a na zdjęciu widzę także na wierzchu :tongue: Na samej górze są cztery białka ubite z cukrem pudrem i zapieczone w piekarniku. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2729-ciastociasto-morelowe/#findComment-74166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Lipca 2009 Na samej górze są cztery białka ubite z cukrem pudrem i zapieczone w piekarniku. A nie mówiłem??? :grin: :devil: :lol: Wygrałem toster czy tosta :question: A może kawałek ciasta :question: :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2729-ciastociasto-morelowe/#findComment-74167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 19 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Lipca 2009 Jak wystygnie, to wkleję zdjęcie przekrojuOj , chyba nie zdążyłeś zrobić zdjęcia , ciasto zjedzone :grin: Jakiego twarożku użyłeś, homogenizowanego ? Zdążyłem, choć faktycznie w ostatniej chwili :-) Twarożek użyty był homogenizowany o smaku waniliowym, zgrał się ze smakiem moreli. Wnioski po zjedzeniu: - ciasto nie zbyt słodkie (takie lubię ;-) ) reszta rodziny dosładzała posypując cukrem pudrem; - łatwe w przygotowaniu; - 1 kg moreli to za dużo wg mnie, 60-70 dag maksymalnie co powinno być - morele krajowe są kwaśniejsze co faktycznie powinno się przełożyć w dodatku cukru, choćby do piany z białek, ale to już sprawa gustu, ja wolę kwaśniejsze ;-) - piekłem w temperaturze 200°C, z uwagi na wysokość warstwy moreli (1kg), bałem się o wyrośnięcie ciasta, ale wyrosło i było dobre. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2729-ciastociasto-morelowe/#findComment-74168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Lipca 2009 A to moja wersja ciasta Papli , ja zrobiłam z jagodami. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2729-ciastociasto-morelowe/#findComment-74320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 22 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Lipca 2009 Śliczne. A jak smakują jagody w połączeniu z posypką cynamonowo-migdałową? Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2729-ciastociasto-morelowe/#findComment-74342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Lipca 2009 Migdałów nie dodałam , bo akurat nie miałam w domu , a cynamon super.Do jagodzianek też się dodaje cynamon, mam wujka piekarza i ich piekarnia tak robi.Dlatego wiedziałam że cynamon pasuje do jagód.Ciasto bardzo proste i szybkie w wykonaniu, polecam . Mojego już nie ma, synek zjadł wszystko. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2729-ciastociasto-morelowe/#findComment-74343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.