Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 129
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

hej

 

Drogie forumowiczki a uzywacie w swej kuchni slow cooker (garnek elektryczny - wklad porcelanowy z przykrywka w ktorym czas pieczenia, duszenia wynosi od 5 -14 godzin) to jest dopiero bajer . Wrzucam rano mieso warzywa przyprawy i i zajmuje sie swoimi sprawami za 10 godzin mam pyszny gulasz , to samo zupy , i roznego rodzaju miesa i warzywa . Produkty poddane bardzo dlugiemu duszeniu w nie zawysokiej temp sa bardzo soczyste i smaczne . Polecam

 

U mnie taki garnek kosztuje 25$ - a o ile ulatwia gotowanie (ostatnio wieczorkiem wrzucilem groch z paczki - nie namoczony , woda , ,boczus w kostke, kawalek miesa , i warzywka w kostke i poszedlem spac -rano obudzil mnie zapach pysznej grochoweczki )

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/2/#findComment-78749
Udostępnij na innych stronach

oj 10 godzin gotowac gulasz? :shock:

gulasz robie za to w zeliwnym garnku,wrzucam wszytko do gara zalewam piwem,na godzinke do piekarnika,zcasem dodaje dodatki typu marchewka,ziemniaki,grzyby itd..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/2/#findComment-78768
Udostępnij na innych stronach

oj 10 godzin gotowac gulasz? :shock:

Wrzucam rano mieso warzywa przyprawy i i zajmuje sie swoimi sprawami za 10 godzin mam pyszny gulasz ,

 

Czyli jakby się samo gotowało , bez obsługi , zapewne w miarę niskiej temperaturze .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/2/#findComment-78779
Udostępnij na innych stronach

Tak 10 a nawet 14 godz wlasnie na tym cala rzecz polega zeby dlugo i w niewysokiej temp 80-90 st - mieso wtedy jest bardzo soczyste zadne soki nie uchodza.

 

Hania wstaw kawalek pierwszej lepszej wolowiny do piekarnika jak mowisz to zaloze sie ze po godzinie bedzie jak podeszwa , natomiast po 10 w slow cooker bedzie mieciutenka i soczysta , a jaki sosik dobry .

 

Zobaczcie ile prob bylo z tuszonkami i co mieso twardawe , a wystarczy wrzucic je do slow cooker na 10-12 godz i pozniej w sloiczki - proste i tuszoneczka 1 klasa , i jeszcze jedno wstawiam mieso czy potrawe wieczorkiem i ide spac nie martwiac sie ze cos sie spali czy przypali ,niedogotuje czy rozgotuje

 

http://www.walmart.com/catalog/product.do?product_id=10992850 - taki wlasnie posiadam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/2/#findComment-78786
Udostępnij na innych stronach

i jeszcze jedno wstawiam mieso czy potrawe wieczorkiem i ide spac nie martwiac sie ze cos sie spali czy przypali ,niedogotuje czy rozgotuje

Chyba że prąd wyłączą i najesz się smakiem . :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/2/#findComment-78793
Udostępnij na innych stronach

Andy a piekarnik zostawisz na cala noc ? ja bym sie bal , Andy a piekarnik ma wklad kamienny i jest szczelnie przykryty ? Andy a ile bedziesz placil za prad przez ten odpalony przez caly dzien piekarnik ? Andy jedyna korzysc z tego piekarnika bedziesz mial taka ze chate nim ogrzejesz jak bedzie zimno :grin:

 

Andrzej czasem i by sie chcialo coby na troche prad wylaczyli ale niestety to tak jak trafic 6 w totolotka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/2/#findComment-78795
Udostępnij na innych stronach

Przyznam, że po raz pierwszy usłyszałem o slow cookerze.

 

Zapytałem wujka googla i podał mi link do angielskiego artykułu na wikipedii:

 

Dla tych z Państwa, którzy angielskiego nie znają, przytoczę najciekawsze (moim zdaniem) informacje.

 

Temperatura uzyskiwana podczas podgrzewania to 79°C–93°C. Wiele modeli oferuje możliwość 'gotowania' (zwał jak zwał) w podanym powyżej zakresie temperatur oraz 'podgrzewania' w przedziale 71°C–74°C. Automatycznie przechodzą z gotowania na podgrzewanie po ustalonym wcześniej czasie lub kiedy sonda stwierdzi, że temperatura wewnątrz potrawy osiągnęła określony poziom.

 

Zalety:

 

Niektóre potrawy źle znoszą gotowanie. W szczególności tańsze kawałki mięsa z tkanką łączną oraz chude mięso nadają się do duszenia, są przy tym smaczniejsze od duszonych droższych mięs. Jednak jeśli są duszone przez krótki czas, tkanka łączna oraz twardsze mięśnie sprawią, że potrawa będzie twarda, natomiast po dłuższym duszeniu tkanka łączna się rozpuści, natomiast mięśnie będą suche i twarde. Długotrwałe, powolne duszenie zmiękczy tkankę łączną nie wysuszając przy tym mięśni. Gotowanie rozpuszcza tkankę łączną, wzbogacając i zagęszczając sos; wolne gotowanie pozostawia tkankę łączną w formie galaretki w mięsie, warto więc zaczynać z 'bogatszym' wywarem.

Temperatura slow cookera jest wystarczająco niska, by uniknąć rozgotowania nawet jeśli gotujemy zdecydowanie dłużej niż wymagany czas. Oczywiście - jak zawsze podczas gotowania - sukces zależy w pewnym stopniu na wyczuciu czasu. Rozgotowane mięso może niemal całkowicie stracić smak.

Długi czas duszenia może być zaletą; można załączyć urządzenie wychodząc do pracy, a gotowy obiad będzie już na nas czekał po naszym powrocie.

Gotowanie w jednym garnku, niska temperatura oraz glazurowana powłoka naczynia ułatwia zmywanie.

 

 

Wady:

Wysoka temperatura denaturuje enzymy, które z kolei powodują utratę witamin i składników odżywczych. Warzywa długotrwale duszone w niskiej temperaturze tracą więcej witamin i składników odżywczych niż gotowane w wysokiej temperaturze. Warzywa zielone mogą również szybciej tracić kolor niż te poddane wyższej temperaturze.

Warto zatem przed włożeniem do slow cookera zblanszować krótko warzywa (tudzież w inny sposób wystawić je na krótkotrwałe działanie wysokiej temperatury), co unieszkodliwi wspomniane enzymy.

Niektóre gatunki fasoli zawierają toksynę (fitohemaglutyninę), która jest neutralizowana podczas tradycyjnego gotowania przez co najmniej 10 minut. Temperatura uzyskiwana w slow cookerze jest zbyt niska by pozbyć się tych toksyn. Surową fasolę trzeba wcześniej 'tradycyjnie' podgotować; fasola puszkowana tego nie wymaga.

Warto wiedzieć, że fasola poddana duszeniu w temperaturze 80°C może być nawet pięciokrotnie bardziej toksyczna niż surowa, dlatego też wstępne gotowanie jest niezbędne. Przypadki zatrucia fasolą duszoną w niskiej temperaturze zdarzyły się już w Anglii (ogłoszone oficjalnie) i w USA (nie ukazał się oficjalny raport).

Slow cooker szybko traci temperaturę i wilgoć podczas częstego zdejmowania pokrywki.

Czas gotowania jest długi.

Jeżeli potrawy ostygną poniżej około 70°C i nie zostaną później znów podgrzane, mogą się w nich rozwijać toksyczne bakterie. Niektóre z toksyn nie są niszczone nawet po późniejszym ponownym podgrzaniu.

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/2/#findComment-78802
Udostępnij na innych stronach

Andrzej czasem i by sie chcialo coby na troche prad wylaczyli ale niestety to tak jak trafic 6 w totolotka

Tak też myślałem :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/2/#findComment-78807
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie Zosiu. Bałabym się zostawić włączony piekarnik i wyjść z domu jak tu niektórzy sugerują.

 

Sporo czasu spędzam w UK (wyjazdy służbowe) i jakoś o tym cudzie nie słyszałam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/2/#findComment-79912
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Widziałaś gary rzymskie na allegro? to chyba jakaś niemiecka propaganda ;)

Swingi w takich cenach jak te polskie pseudo rzymskie ;)

Nie wiem jak ty ale chyba kupię na zapas ;p

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/2/#findComment-81355
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Elu, stosujesz polski garnek rzymski / niemiecki czy jeszcze jakiś inny?

 

Z twojego zdjęcia (super apetycznie wyglada) wynika, że to jakiś bardziej płaski garnek - mylę się ? Jakie ma wymiary jeśli mogę zapytać ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/2/#findComment-86876
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie do doświadczonych użytkowniczek gara rzymskiego.

Wiadomo, że przed użyciem cały garnek trzeba moczyć ok.15 min.A co robimy jak np.zapiekanka nam nie pójdzie i chcemy podgrzać ją w garnku na drugi dzień.Czy wystarczy moczyć tylko przykrywkę :question:

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. Z tą zapiekanką to czysto teoretycznie.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/2/#findComment-86885
Udostępnij na innych stronach

Elu, stosujesz polski garnek rzymski / niemiecki czy jeszcze jakiś inny?

Garnek rzymski,niemiecki,kupiłam go na jakieś wyprzedaży dość dawno temu.I za nic nie wiedziałam do czego służy. :blush:

Teraz chleb,przepyszny,pieczony 4 razy w tygodniu.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/2/#findComment-87033
Udostępnij na innych stronach

Czy wystarczy moczyć tylko przykrywkę :question:

Podejrzewam, że mogłoby to nie wystarczyć, natomiast jeśli mamy wystarczającą ilość czasu i nieglazurowany garnek, to spróbowałbym namoczyć go 'z drugiej strony' - wstawić gar z zapiekanką do miski z wodą na pół godziny i niech glina nasiąka od zewnątrz.

 

Wiem z doświadczenia, że da się sprawić, by zawartość gara 'przeciekła'. Konkretnie - rodzicielka moja gdzieś na Wielkanoc bodaj upiekła gęś w garnku rzymskim. Całość wyszła naprawdę wybornie, aaale... Mięcho stało w garnku ze 20 godzin, wytopiło się z niego naprawdę sporo tłuszczu i następnego dnia dało się zauważyć na zewnętrznych ściankach plamy tłuszczu, który przesiąkł z wnętrza. Podkreślam - plamy pojawiły się w nocy, nie było to przypadkowe upaćkanie gara przy przenoszeniu etc.

 

Posiadam model kupiony w Ikei, w okolicach końca grudnia 2008r. Z tego, co widzę to wciąż jest dostępny w tej samej cenie.

 

A chlebek w nim pieczony wygląda tak:

http://img18.imageshack.us/img18/9186/chleb1f.th.jpghttp://img23.imageshack.us/img23/8610/chleb2.th.jpg

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/2/#findComment-87109
Udostępnij na innych stronach

Nie, nie jest glazurowany ani wewnątrz, ani na zewnątrz.
Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/2/#findComment-87188
Udostępnij na innych stronach

Wtam.

Ceny przystępne, tylko nie wiadomo jak z jakością.Może ktoś użytkuje te garnki :rolleyes:

http://aukcja.onet.pl/show_user_auctions.php?uid=14631270

 

Ciekawe są te okrągłe, może "kociołek" w piekarniku można robić :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/2/#findComment-87205
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.