Skocz do zawartości

Garnek rzymski


Ewelinka88

Rekomendowane odpowiedzi

Faktycznie ciekawe :) Zastanawiam się jednak, czy równie praktyczne jak owalne.

W owalnym też można zrobić kociołek, a w okrągłym może się np kurczak nie zmieścić ;) I ciężej z takiego chleb wyjąć.

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 129
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Niestety jak to zwykle bywa cena jest odzwierciedleniem jakości :( tak samo jak w przypadku Formastera....Kiepsko wykonany, no i niestety pękł :( zmarnowane pieniądze.

A co do kociołka to jak najbardziej można w garnku rzymskim przygotować, smakuje rewelacyjnie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem z doświadczenia, że da się sprawić, by zawartość gara 'przeciekła'. Konkretnie - rodzicielka moja gdzieś na Wielkanoc bodaj upiekła gęś w garnku rzymskim. Całość wyszła naprawdę wybornie, aaale... Mięcho stało w garnku ze 20 godzin, wytopiło się z niego naprawdę sporo tłuszczu i następnego dnia dało się zauważyć na zewnętrznych ściankach plamy tłuszczu, który przesiąkł z wnętrza. Podkreślam - plamy pojawiły się w nocy, nie było to przypadkowe upaćkanie gara przy przenoszeniu etc.

Przeciekają tylko nieszkliwione garnki. Jeszcze jedno głupie pytanie po co ta gęś stała w garze 20 godzin? Moczyliście garnek razem z zawartością?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeciekają tylko nieszkliwione garnki. Jeszcze jedno głupie pytanie po co ta gęś stała w garze 20 godzin? Moczyliście garnek razem z zawartością?

Nie. Był to czas świąteczny (Wielkanoc) i rodzicielka przygotowała po prostu gęś dzień wcześniej, żeby podczas rodzinnego spędu nie siedzieć tyle w kuchni.

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Absolutnie nie uraził :)

 

A w temacie: Jeżeli nie przechowujemy w garnku rzymskim naszej hipotetycznej zapiekanki, to do odgrzania zdecydowanie bardziej będą się nadawały inne naczynia, chocby żaroodporne.

Zgadzam się w pełni z tym, że lepiej przechowywać w czymkolwiek innym. O ile mnie pamięć nie zawodzi, w naszym przypadku nie znalazło się w domu odpowiednio duże naczynie żaroodporne, a brytfanka była już zajęta.

 

Pozdrawiam :)

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się czy w takim awaryjnym przypadku nie lepiej było wyłożyć garnek np. folią...Doczyściliście garnek po tym incydencie???

Podejrzewam, że garnek wyłożony folią spisywałby się jak tradycyjny - czyli nie oddawał pary wodnej, aczkolwiek nagrzewałby się dłużej. Szczerze jednak przyznam, że po prostu niespodziewaliśmy się, że może dojść do przesiąknięcia.

Doczyścić się nie udało; szorowanie szczoteczką i ciepłą wodą nie wystarczy do pozbycia się śladów tłuszczu.

 

 

 

Macie jakieś interesujące propozycje na potrawy świąteczne przygotowywane w g.r?

Tak, pieczony drób wychodzi rewelacyjnie :) Najpierw z pokrywką, żeby ładnie zmiękł, później odkryty, żeby była chrupiąca skórka.

Z tradycyjnych wigilijnych potraw chyba jednak nic się nie będzie nadawało; karpia da się co najwyżej udusić (a jak dla mnie, to absolutnie musi być smażony); wpakowanie tam samych ziemniaków da efekt lepszy niż gotowanie w wodzie, ale wygodniej jest ugotować je na parze.

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podejrzewam, że garnek wyłożony folią spisywałby się jak tradycyjny - czyli nie oddawał pary wodnej, aczkolwiek nagrzewałby się dłużej. Szczerze jednak przyznam, że po prostu niespodziewaliśmy się, że może dojść do przesiąknięcia.

 

Miałam na myśli żeby na czas przychowywania wyścielić formę folią ;)

 

 

A jeśli chodzi o ziemniaczki to na żadne nie zamienie tych przygotowywanych w specjalnym modelu do pieczenia ziemniaczków http://www.roemertopf.pl/sklep/rmertopfreg-opiekacz-ziemniakw-p-19.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

500 g filetów dorsza bądź innej ulubionej ryby

2 pomidory

1 korzeń kopru włoskiego (fenkuł)

200 g fasolki szparagowej (mrożona)

sól i pieprz

 

Kruszonka

100 g masła

0,5 szklanki bułki tartej

3 łyżki soku z cytryny

pęczek koperku

sól i pieprze

 

Rybę wraz z pokrojonymi warzywami układamy w namoczonym garnku rzymskim. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut. Składniki kruszonki mieszamy. Wyjmujemy garnek z piekarnika, dodajmy kruszonkę posypując zapieczoną rybę, następnie wkładamy garnek na ok. 20 minut bez przykrycia włączając opcję grill.

 

Składniki kruszonki możemy modyfikować na różne sposoby dodając wszelkie możliwe zioła; np. dodając przyprawy do pizzy otrzymamy doskonałą rybę we włoskim stylu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ryba pachnie specyficznie a glina chłonie zapachy....także lepiej byłoby mieć oddzielne naczynie. Zwłaszcza, że te typowo do ryby nie nadają się do pieczenia chleba

www.roemertopf.pl/sklep/potraw-c-7.html?osCsid=beb20492c43900fe53ef961dab13bd52

Jednak aby pozbyć się specyficznego zapachu wystarczy wygotować garnek z wodą i octem.

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nieco zmodyfikowany przepis na rybkę.

 

Płaty dorsza (wg uznania) doprawione ułożyć w uprzednio namoczonym garnku rzymskim.

Obłożyć plasterkami cytryny, dodać różyczki brokuły (mi wyszły ciut za twarde, dlatego następnym razem zblanszuję). Całość posypać mrożonym groszkiem i marchewką. Zapiekać w piekarniku ok 40 minut w temperaturze ok 200'C. Następnie przygotować kruszonkę, zapiekać ok 15-20 minut.

 

Rewelacja

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

co o tym myslicie? wlasnie dostalam ten przepis

Składniki:

 

1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

2 namoczone bułki

15 plasterków boczku

4-5 ugotowanych jajek

2 ząbki czosnku

2 cebule

mały pęczek zielonej pietruszki

3 ziarenka jałowca

1/2 łyżeczki kminku

sól

świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

 

Mięso mieszamy z wyciśniętą bułką, drobno posiekaną cebulą, czosnkiem i pietruszką.

Dodajemy przyprawy: zmielony jałowiec, kminek, sól i pieprz.

Masę mięsną formujemy tak, aby ułożyć na niej w rzędzie ugotowane jajka.

Pieczeń zamykamy tworząc bochenek.

Całość pokrywamy plasterkami boczku i przekładamy do garnka rzymskiego.

Czas pieczenia - 1,5 godziny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będzie dobre, aczkolwiek proponuję:

a) albo piec w 250 stopniach i kontrolować stan boczku (mielone może się zbytnio spiec),

b) albo pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę

 

Ma to na celu zrumienienie boczku. Sprawdzałem - punkt a) działa w przypadku zapiekanki warzywnej z kiełbasą i boczkiem - obie wędliny wyszły zrumienione, przypieczone, a warzywom nie zaszkodziło. Nie wiem natomiast, czy mielone nie ucierpi przez tak wysoką temperaturę.

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ten model garnka będzie odpowiedni dla rodziny 3 osobowej o sporych apetytach?http://kredens-domowy.pl/product.php?id_product=148

Na stronie jest info że przeznaczony jest dla 2-4 osób, macie większe doświadczenie ode mnie dlatego oczekuje waszej opinii

 

pozdrawiam świątecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.