golaszm Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 10 Listopada 2009 Faktycznie ciekawe Zastanawiam się jednak, czy równie praktyczne jak owalne.W owalnym też można zrobić kociołek, a w okrągłym może się np kurczak nie zmieścić I ciężej z takiego chleb wyjąć. Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 10 Listopada 2009 Niestety jak to zwykle bywa cena jest odzwierciedleniem jakości tak samo jak w przypadku Formastera....Kiepsko wykonany, no i niestety pękł zmarnowane pieniądze.A co do kociołka to jak najbardziej można w garnku rzymskim przygotować, smakuje rewelacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BabciaZosia Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 10 Listopada 2009 Wiem z doświadczenia, że da się sprawić, by zawartość gara 'przeciekła'. Konkretnie - rodzicielka moja gdzieś na Wielkanoc bodaj upiekła gęś w garnku rzymskim. Całość wyszła naprawdę wybornie, aaale... Mięcho stało w garnku ze 20 godzin, wytopiło się z niego naprawdę sporo tłuszczu i następnego dnia dało się zauważyć na zewnętrznych ściankach plamy tłuszczu, który przesiąkł z wnętrza. Podkreślam - plamy pojawiły się w nocy, nie było to przypadkowe upaćkanie gara przy przenoszeniu etc. Przeciekają tylko nieszkliwione garnki. Jeszcze jedno głupie pytanie po co ta gęś stała w garze 20 godzin? Moczyliście garnek razem z zawartością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golaszm Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 11 Listopada 2009 Przeciekają tylko nieszkliwione garnki. Jeszcze jedno głupie pytanie po co ta gęś stała w garze 20 godzin? Moczyliście garnek razem z zawartością? Nie. Był to czas świąteczny (Wielkanoc) i rodzicielka przygotowała po prostu gęś dzień wcześniej, żeby podczas rodzinnego spędu nie siedzieć tyle w kuchni. Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BabciaZosia Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 12 Listopada 2009 Te naczynia nie służą do przechowywania jedynie do przygotowywania i odgrzewania potraw! pozdrawiam i przepraszam jeśli poprzedni post Cię uraził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golaszm Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 13 Listopada 2009 Absolutnie nie uraził A w temacie: Jeżeli nie przechowujemy w garnku rzymskim naszej hipotetycznej zapiekanki, to do odgrzania zdecydowanie bardziej będą się nadawały inne naczynia, chocby żaroodporne.Zgadzam się w pełni z tym, że lepiej przechowywać w czymkolwiek innym. O ile mnie pamięć nie zawodzi, w naszym przypadku nie znalazło się w domu odpowiednio duże naczynie żaroodporne, a brytfanka była już zajęta. Pozdrawiam Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BabciaZosia Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 13 Listopada 2009 Zastanawiam się czy w takim awaryjnym przypadku nie lepiej było wyłożyć garnek np. folią...Doczyściliście garnek po tym incydencie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 15 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 15 Listopada 2009 Macie jakieś interesujące propozycje na potrawy świąteczne przygotowywane w g.r? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golaszm Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 15 Listopada 2009 Zastanawiam się czy w takim awaryjnym przypadku nie lepiej było wyłożyć garnek np. folią...Doczyściliście garnek po tym incydencie??? Podejrzewam, że garnek wyłożony folią spisywałby się jak tradycyjny - czyli nie oddawał pary wodnej, aczkolwiek nagrzewałby się dłużej. Szczerze jednak przyznam, że po prostu niespodziewaliśmy się, że może dojść do przesiąknięcia. Doczyścić się nie udało; szorowanie szczoteczką i ciepłą wodą nie wystarczy do pozbycia się śladów tłuszczu. Macie jakieś interesujące propozycje na potrawy świąteczne przygotowywane w g.r?Tak, pieczony drób wychodzi rewelacyjnie Najpierw z pokrywką, żeby ładnie zmiękł, później odkryty, żeby była chrupiąca skórka. Z tradycyjnych wigilijnych potraw chyba jednak nic się nie będzie nadawało; karpia da się co najwyżej udusić (a jak dla mnie, to absolutnie musi być smażony); wpakowanie tam samych ziemniaków da efekt lepszy niż gotowanie w wodzie, ale wygodniej jest ugotować je na parze. Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BabciaZosia Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 18 Listopada 2009 Podejrzewam, że garnek wyłożony folią spisywałby się jak tradycyjny - czyli nie oddawał pary wodnej, aczkolwiek nagrzewałby się dłużej. Szczerze jednak przyznam, że po prostu niespodziewaliśmy się, że może dojść do przesiąknięcia. Miałam na myśli żeby na czas przychowywania wyścielić formę folią A jeśli chodzi o ziemniaczki to na żadne nie zamienie tych przygotowywanych w specjalnym modelu do pieczenia ziemniaczków http://www.roemertopf.pl/sklep/rmertopfreg-opiekacz-ziemniakw-p-19.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 23 Listopada 2009 Jadłam u znajomych ziemniaczki z tego naczynia, dodatkowo faszerowane jakimś serkiem. PYCHOTKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BabciaZosia Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 27 Listopada 2009 Można też kasztany zapiekać, smakują rewelacyjnie Uwielbiam zapikane banany z goździkami, kawałkami gorzkiej czekolady, polane żubróweczką ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 8 Grudnia 2009 500 g filetów dorsza bądź innej ulubionej ryby2 pomidory1 korzeń kopru włoskiego (fenkuł)200 g fasolki szparagowej (mrożona)sól i pieprz Kruszonka100 g masła0,5 szklanki bułki tartej3 łyżki soku z cytrynypęczek koperkusól i pieprze Rybę wraz z pokrojonymi warzywami układamy w namoczonym garnku rzymskim. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut. Składniki kruszonki mieszamy. Wyjmujemy garnek z piekarnika, dodajmy kruszonkę posypując zapieczoną rybę, następnie wkładamy garnek na ok. 20 minut bez przykrycia włączając opcję grill. Składniki kruszonki możemy modyfikować na różne sposoby dodając wszelkie możliwe zioła; np. dodając przyprawy do pizzy otrzymamy doskonałą rybę we włoskim stylu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Ewelinka88, proszę Cię o zamieszczenie fotografii tych wspaniałości, które zrobiłaś. Łatwiej nam będzie przekonać się do tych przepisów- oczami też jemy :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Ewelinka88,a ja mam pytanie.Czy po takiej rybce,można w garnku upiec chleb?Gdzieś czytałam,że należało by mieć osobny.Jeśli wiesz coś w temacie, to proszę o odpowiedz.Ale przepis na rybkę jest intrygujący i zapewne zrobię. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Ryba pachnie specyficznie a glina chłonie zapachy....także lepiej byłoby mieć oddzielne naczynie. Zwłaszcza, że te typowo do ryby nie nadają się do pieczenia chlebawww.roemertopf.pl/sklep/potraw-c-7.html?osCsid=beb20492c43900fe53ef961dab13bd52Jednak aby pozbyć się specyficznego zapachu wystarczy wygotować garnek z wodą i octem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 13 Grudnia 2009 I wszystko jasne-dziękuję. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zamieszczania zdjęć to raczej moje łącze nie uciągnie, ale obiecuję w nowym roku nadrobić zaległości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BabciaZosia Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Robiłam rybkę wg przepisu Ewelinki. Rewelacja, tylko nie miałam fasolki szparagowej Zastanawiam się czy na Święta nie przygotować tego dania )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Nieco zmodyfikowany przepis na rybkę. Płaty dorsza (wg uznania) doprawione ułożyć w uprzednio namoczonym garnku rzymskim.Obłożyć plasterkami cytryny, dodać różyczki brokuły (mi wyszły ciut za twarde, dlatego następnym razem zblanszuję). Całość posypać mrożonym groszkiem i marchewką. Zapiekać w piekarniku ok 40 minut w temperaturze ok 200'C. Następnie przygotować kruszonkę, zapiekać ok 15-20 minut. Rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BabciaZosia Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 22 Marca 2010 co o tym myslicie? wlasnie dostalam ten przepisSkładniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 namoczone bułki 15 plasterków boczku 4-5 ugotowanych jajek 2 ząbki czosnku 2 cebule mały pęczek zielonej pietruszki 3 ziarenka jałowca 1/2 łyżeczki kminku sól świeżo zmielony pieprzSposób przygotowania: Mięso mieszamy z wyciśniętą bułką, drobno posiekaną cebulą, czosnkiem i pietruszką. Dodajemy przyprawy: zmielony jałowiec, kminek, sól i pieprz. Masę mięsną formujemy tak, aby ułożyć na niej w rzędzie ugotowane jajka. Pieczeń zamykamy tworząc bochenek. Całość pokrywamy plasterkami boczku i przekładamy do garnka rzymskiego. Czas pieczenia - 1,5 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golaszm Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 24 Marca 2010 Będzie dobre, aczkolwiek proponuję:a) albo piec w 250 stopniach i kontrolować stan boczku (mielone może się zbytnio spiec),b) albo pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę Ma to na celu zrumienienie boczku. Sprawdzałem - punkt a) działa w przypadku zapiekanki warzywnej z kiełbasą i boczkiem - obie wędliny wyszły zrumienione, przypieczone, a warzywom nie zaszkodziło. Nie wiem natomiast, czy mielone nie ucierpi przez tak wysoką temperaturę. Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aneczka Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 31 Marca 2010 Czy ten model garnka będzie odpowiedni dla rodziny 3 osobowej o sporych apetytach?http://kredens-domowy.pl/product.php?id_product=148Na stronie jest info że przeznaczony jest dla 2-4 osób, macie większe doświadczenie ode mnie dlatego oczekuje waszej opinii pozdrawiam świątecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 31 Marca 2010 Witam.Ja bym dołożył parę groszy i kupił trochę większy.Np. http://kredens-domowy.pl/product.php?id_product=138 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anik Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 WitamNie wiem czy wiecie, ale RÖMERTOPF robi dwie werscje garnka klasycznego. W zaleznosci gdzie robiony moze byc w srodku szkliwiony lub nie. Jak myslicie ktory bedzie lepszy zarowno do pieczenia chleba jak i miesa? Cytuj Pozdrawiam,anik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.