Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

nie znalazłam tutaj nigdzie takiego przepisu, a dostałam go w zeszłym roku, wypróbowałam i bardzo smakował .

Ponieważ akurat jest sezon ogórkowy - może ktoś skorzysta.

Przepis dostałam od dorosłego syna nieżyjącej już śląskiej gospodyni, u nich w domu to było ponoc bardzo lubiane.

 

3 kg ogorków, mogą by te tańsze, niewymiarowe

1 litr octu

2 litry wody

1 kg cukru

ogórki należy umyc , nie obierac, pokroic w plastry nożykiem i zalac zalewa z zimnej wody i octu na 1 dzien (ja zalewam na noc akurat :))

Następnego dnia ogórki dokładnie odsączyc na sicie , a wyparzyc słoiczki.

W dużym garnku przesmażamy ogórki z 1 kg cukru aż będą szkliste (około 20-30 minut). Gorące nakładamy do słoików, zakręcamy i przykrywamy kocykiem aby powoli stygły.

Po kilku dniach przegryzania się smaków wyborne do sałatek, kanapek, mięska.

Podobne w smaku do sałatki szwedzkiej, ale żadnych innych warzyw tam nie ma, same ogórki.

Na początek warto zrobic z połowy porcji :) a jak wyjdzie - myślę że kupicie kolejne ogóry. Ja właśnie dzisiaj zalewam octem kolejną porcję :) Strasznie szybko znikają te słoiki w domu :) Z każdym gościem troszkę :)))

Mam nadzieję że nie znaliście a zasmakujecie w ogórkach smażonych z cukrem :) :grin:

Pozdrawiam

Maciachowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2738-przetwory-og%C3%B3rki-sma%C5%BCone-w-cukrze/
Udostępnij na innych stronach

O..fajnie..

Właśnie dostałam parę kilo ogórków od zaprzyjaźnionego rolnika i oprócz zrobienia wczoraj "małosolnych" żaden przepis do głowy nie przychodził(chciałam coś nowego) :grin: ..i mam! :grin:

Dzięki maciachowa...zrobię i podzielę sie wrażeniami .

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2738-przetwory-og%C3%B3rki-sma%C5%BCone-w-cukrze/#findComment-74469
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam te ogórki i spróbowałam.

Wnioski następujące (oczywiście ocena bardzo subiektywna).

1.Za dużo octu -dzisiaj robię nastepną ,zmodyfikowana partię i daję 1/2 litra octu

2.Zauważalny brak soli -dodam na 2 l 2 łyżki

3.Twardośc ogórków bardzo dobra

4.Można dodać ciut wiecej cukru-dam 1 1/2 kg.

Poza tym dodam sproszkowaną,niewielką ilośc chilli.

:grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2738-przetwory-og%C3%B3rki-sma%C5%BCone-w-cukrze/#findComment-74717
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam te ogórki i spróbowałam.

Wnioski następujące (oczywiście ocena bardzo subiektywna).

I dlatego właśnie dałam ten przepis na początku sezonu ogórkowego ;)))

Teraz możesz modyfikowac do własnych smaków :)

Ja w takiej właśnie postaci robie i rodzina sobie chwali. Ale włąściwie czemu by nie sprobowac z mniejsza ilością octu? :D

Smacznego :)))

Pozdrawiam

Maciachowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2738-przetwory-og%C3%B3rki-sma%C5%BCone-w-cukrze/#findComment-74742
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.