maciachowa Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Lipca 2009 Witamnie znalazłam tutaj nigdzie takiego przepisu, a dostałam go w zeszłym roku, wypróbowałam i bardzo smakował .Ponieważ akurat jest sezon ogórkowy - może ktoś skorzysta.Przepis dostałam od dorosłego syna nieżyjącej już śląskiej gospodyni, u nich w domu to było ponoc bardzo lubiane. 3 kg ogorków, mogą by te tańsze, niewymiarowe1 litr octu2 litry wody1 kg cukru ogórki należy umyc , nie obierac, pokroic w plastry nożykiem i zalac zalewa z zimnej wody i octu na 1 dzien (ja zalewam na noc akurat )Następnego dnia ogórki dokładnie odsączyc na sicie , a wyparzyc słoiczki. W dużym garnku przesmażamy ogórki z 1 kg cukru aż będą szkliste (około 20-30 minut). Gorące nakładamy do słoików, zakręcamy i przykrywamy kocykiem aby powoli stygły.Po kilku dniach przegryzania się smaków wyborne do sałatek, kanapek, mięska. Podobne w smaku do sałatki szwedzkiej, ale żadnych innych warzyw tam nie ma, same ogórki. Na początek warto zrobic z połowy porcji a jak wyjdzie - myślę że kupicie kolejne ogóry. Ja właśnie dzisiaj zalewam octem kolejną porcję Strasznie szybko znikają te słoiki w domu Z każdym gościem troszkę )) Mam nadzieję że nie znaliście a zasmakujecie w ogórkach smażonych z cukrem :grin: Cytuj PozdrawiamMaciachowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2738-przetwory-og%C3%B3rki-sma%C5%BCone-w-cukrze/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lipca 2009 O..fajnie.. Właśnie dostałam parę kilo ogórków od zaprzyjaźnionego rolnika i oprócz zrobienia wczoraj "małosolnych" żaden przepis do głowy nie przychodził(chciałam coś nowego) :grin: ..i mam! :grin: Dzięki maciachowa...zrobię i podzielę sie wrażeniami . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2738-przetwory-og%C3%B3rki-sma%C5%BCone-w-cukrze/#findComment-74469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Lipca 2009 Zrobiłam te ogórki i spróbowałam.Wnioski następujące (oczywiście ocena bardzo subiektywna).1.Za dużo octu -dzisiaj robię nastepną ,zmodyfikowana partię i daję 1/2 litra octu2.Zauważalny brak soli -dodam na 2 l 2 łyżki3.Twardośc ogórków bardzo dobra4.Można dodać ciut wiecej cukru-dam 1 1/2 kg.Poza tym dodam sproszkowaną,niewielką ilośc chilli. :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2738-przetwory-og%C3%B3rki-sma%C5%BCone-w-cukrze/#findComment-74717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciachowa Opublikowano 28 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Lipca 2009 Zrobiłam te ogórki i spróbowałam. Wnioski następujące (oczywiście ocena bardzo subiektywna). I dlatego właśnie dałam ten przepis na początku sezonu ogórkowego )) Teraz możesz modyfikowac do własnych smaków Ja w takiej właśnie postaci robie i rodzina sobie chwali. Ale włąściwie czemu by nie sprobowac z mniejsza ilością octu? Smacznego )) Cytuj PozdrawiamMaciachowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2738-przetwory-og%C3%B3rki-sma%C5%BCone-w-cukrze/#findComment-74742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.