Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

tadzikmal - Piękna robota, chociaż bez drzwiczek.

Piękna to jest u Ciebie. Drzwiczki rzeczywiście bardzo ładne. Łukowatych to raczej nie zrobię. Raczej proste ale żona chce dwuskrzydłowe. Czy masz na środku listwę aby te drzwi uszczelnić?

Czekam na pierwsze wędlinki.

Ja też :smile:

Pozdrawiam Tadzik
  • Odpowiedzi 589
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Piękne to mają być wędzonki a wędzarnia ma jak wskazuje nazwa czynić swoją powinność.

Odnośnie uszczelnienia drzwiczek, nie uszczelniałem i raczej nie ma takiej potrzeby, gdyż nie należy robić za szczelnej, a wręcz jest wskazane tu i tam mała nieszczelność.

W czasie wygrzewania i osuszania a szczególnie teraz to nawet trochę uchylam drzwiczki i robię większy ruch powietrza, u mnie to działa.

Kształt łukowy to tylko wyrzynarka i do przodu.

Powodzenia

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

[wędzarnia jest jeszcze mokra. Wyłazi z niej wilgoć. Trzeba ją dobrze wypalić i po kilku wędzeniach wilgoci będzie mniej.

Wiem, ale szczerze nie spodziewałem się takiej wilgoci, chciałem trochę ją podgrzać bo nie wiem czy wełna nie zamokła pod dachem. Podczas palenia były słychać takie jakieś dziwne trzaski (takie metaliczne strzały). Co to może być?

Nauczysz się jak to wszystko regulować! Będzie dobrze! Co ja piszę, że będzie... już jest!

mam nadzieję, że się nauczę, sam już się nie mogę doczekać. Ale i tak przed pierwszym wędzeniem spodziewaj się, że będę pytał :smile:

Jak będziesz robił drzwiczki, to nie zapomnij o termometrze!

termometr był pierwszą rzeczą kupioną do wędzarni. Jest w szufladzie i czeka na swoją kolej :smile:

Drzwiczki przymocuje na zawiasy a zawiasy na kołki do ścianki wędzarni (z przodu). Dobrze? Czy lepiej ramkę i od środka mocować?

Pozdrawiam Tadzik

Wilgocią się nie przejmuj, zaprawa do klinkieru absorbuje dużo wilgoci i to musi kiedyś wyschnąć.

U mnie było to samo, lecz obecnie już wystarczy trochę wygrzać i wilgoć znika.

Do ścianek mocowałem deseczki, a do deseczek na wkręty zawiasy od drzwiczek i ładnie to się sprawuje.

Podczas palenia były słychać takie jakieś dziwne trzaski (takie metaliczne strzały). Co to może być?

Według mnie cała Twoja konstrukcja jeszcze pracuje. Wpływ temperatury na tak świeżą wędzarnię jest bardzo duży. Wszystko się rozszerza, potem kurczy... pewnie za chwilę coś Ci pęknie! Nie martw się tym, tak musi być! Po jakimś czasie wszystko się ustabilizuje i będziesz nas zalewał zdjęciami swoich wyrobów. To też dobrze!

Ale i tak przed pierwszym wędzeniem spodziewaj się, że będę pytał

Dzwoń! Numer telefonu znasz.

termometr był pierwszą rzeczą kupioną do wędzarni

No to jestem spokojny :wink:

Pozdrawiam... Piotrek.

Jeszcze jedno pytanie,

Chodzi mi o kołki, którymi mógłbym złapać ten dół stelaża i zawiasy na drzwi. Muszą chyba być metalowe?

http://img258.imageshack.us/img258/2599/20091107339.jpg

[ Dodano: Sob Lis 07, 2009 23:12 ]

Do ścianek mocowałem deseczki, a do deseczek na wkręty zawiasy od drzwiczek i ładnie to się sprawuje.

A czemu nie bezpośrednio zawiasy do klinkieru?
Pozdrawiam Tadzik

tadzikmal, ja też miałem obawy, że kołki z tworzywa mi odpłyną. Podczas budowy mojej wędzarni zastosowałem takie rozwiązanie:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/70/Anker-Spreitzd%C3%BCbel_M10_Fabrikat_SPIT.jpg/95px-Anker-Spreitzd%C3%BCbel_M10_Fabrikat_SPIT.jpg

Zamocowałem za pomocą tych kołków cały, drewniany stelaż mojej wędzarni do podmurówki z klinkieru. Do dnia dzisiejszego spełniają swoje zadanie.

Pozdrawiam... Piotrek.

Radzio,

Te kotwy to ja też używałem do mocowań więźby do klinkieru. Ale na dole stelaż może być zamocowany naprawdę małymi kołkami. I poza tym taka kotwa z przodu to niebyt fajnie by wyglądała. jest coś innego?

Pozdrawiam Tadzik
Wyżej pokazany kołek metalowy nadaje się TYLKO do montażu w betonie,bloczkach betonowych ewentualnie bloczkach wapienno-piaskowych-pod wpływem naciągu śruby cegła nawet twarda klinkierowa się skruszy.Radził bym Tobie zamocowanie prętami gwintowanymi,są różnorodnej średnicy.Przewiercasz cegłę na wylot i chwytasz nakrętkami z obydwóch stron-100% wytrzymałość
Tomzo32

Wyżej pokazany kołek metalowy nadaje się TYLKO do montażu w betonie,bloczkach betonowych ewentualnie bloczkach wapienno-piaskowych-pod wpływem naciągu śruby cegła nawet twarda klinkierowa się skruszy.Radził bym Tobie zamocowanie prętami gwintowanymi,są różnorodnej średnicy.Przewiercasz cegłę na wylot i chwytasz nakrętkami z obydwóch stron-100% wytrzymałość

Dokładnie tylko do pełnych materiałów. Z tymi prętami to fajny pomysł :smile: Ale niezbyt fajnie by to wyglądało na ścianie wędzarni od zewnątrz. A poza tym ja potrzebuje zamocować zawiasy na przód cegieł od frontu. (musiałbym przewiercić ok. 80 cm muru :smile:

Pozdrawiam Tadzik

Tadzio podczas suszenia wędzarni jak rozpalisz zostaw przód otwarty, nie zastawiaj płytą znacznie szybciej wyjdzie Ci wilgoć. Stelaż i zawiasy przykręć na kołek z tworzywa ze śrubą na klucz nie rozwalisz cegły, a przecież tworzywo całe jest schowane w cegle i tam nie ma już wysokiej temperatury.

[ Dodano: Nie Lis 08, 2009 12:41 ]

Kup kołki Fischer'a są trochę droższe, ale za to tworzywo jest bardzo wytrzymałe.

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Tadzio podczas suszenia wędzarni jak rozpalisz zostaw przód otwarty, nie zastawiaj płytą znacznie szybciej wyjdzie Ci wilgoć. Stelaż i zawiasy przykręć na kołek z tworzywa ze śrubą na klucz nie rozwalisz cegły, a przecież tworzywo całe jest schowane w cegle i tam nie ma już wysokiej temperatury.

[ Dodano: Nie Lis 08, 2009 12:41 ]

Kup kołki Fischer'a są trochę droższe, ale za to tworzywo jest bardzo wytrzymałe.

Przemo, to samo mi polecał gościu w Castoramie, ale bałem się, że to z plastiku i się stopi. Ale z tego co oglądam to wszyscy mają takie wkręty na klucz imbusowy i się zastanawiałem czy dawali kołki metalowe.
Pozdrawiam Tadzik

Witam

tadzikmal - ja mocowałem na takie kotwy jak przedstawił radzio ale tylko deseczki, aby trzymały się stabilnie ścian, oczywiście nic nie ma prawa się rozerwać jak podaje Tomzo32 chyba, że będziesz dokręcał na chama. Natomiast zawiasy które są mocowane na wkręty do deseczek przenoszą całe obciążenie związane z ruchem zawiasów i taki system sprawuję się idealnie.

Oczywiście zrobisz jak zechcesz, aby tylko było dobrze.

Zastanawiałem się również nad kołkami pcv lub dyblami samo wiercącymi, kołki pcv uznałem jako za słabe i przy dokręcaniu można tak samo rozsadzić cegłę gdyż nie mam możliwości kontrolować siłę rozprężną, a samo wiercące jakoś mi nie pasowały.

Co to jest wędzenie?

Wędzenie jest tradycyjną technologią o działaniu konserwującym i nadającym smak przy jednoczesnym nadawaniu barwy.Poza tym powoduje odciąganie wody. Dym można wytwarzać zarówno WEWNATRZ ,JAK I NA ZWWNĄTRZ KOMORY WĘDZARNICZEJ.

W TYM DRUGIM PRZYPADKU ROBI SIĘ TO PRZY UŻYCIU WYTWORNICY DYMU LUB GENERATORA.

O powstaniu specyficznych składników dymu decydują ostatecznie użyty gatunek drewna i temperatura spalania.

Dym zasadniczo powstaje z dwóch komponętów: gazowego i stałego lub płynnego. Gazowe komponęty dymu są niewidoczne i składają się z wielu związków chemicznych, takich jak substancje fenolowe, kwasy organiczne (Np. kwas octowy ) i związki karbonylowe. Dokładnie 25% substancji drewna uwalnia się w postaci lotnych związków organicznych. Mają one z jednej strony działanie bakteriostatyczne i konserwujące , a z drugiej wraz z białkiem wędzonych produktów tworzą pożądany aromat . Innym korzystnym efektem działania dymu wędzarniczego jest barwa oraz zewnętrzne obeschnięcie.

Budując wędzarnie dowiedz się na czym polega wędzenie!!

Zbuduj wędzarnie nad którą masz całkowite panowanie !!

Przy złym wędzeniu lub zle zbudowanej wędzarni nie zawsze jesz zdrowo!!!!

Pozdrawiam!

tadzikmal, gdzie ty tam masz 80cm do przewiercenia?po zdjęciach nie doszukałem się takiego muru;

Napisałem, że chce z przodu zamontować a 80 cm to szerokość całej ścianki, to był żart Tomzo :smile:

Pozdrawiam Tadzik

Budując wędzarnie dowiedz się na czym polega wędzenie!!

Właśnie się dowiaduje, cały czas pytam i czytam .

Zbuduj wędzarnie nad którą masz całkowite panowanie !!

Właśnie buduję, dzięki Waszym wskazówką.

Przy złym wędzeniu lub zle zbudowanej wędzarni nie zawsze jesz zdrowo!!!!

No wiem, i dlatego mam WAS :smile:

Pozdrawiam Tadzik

SZCZEPAN, nie ma co gadać... pomogłeś Tadzikowi, że hej!!!

tadzikmal, tak jak rozmawialiśmy przez telefon, ja używałem tych kołków, które Ci pokazałem i wszystko jest do tej pory dobrze. Jeśli nie chcesz ich stosować, to spróbuj normalnych kołków z pastiku. W wędzarni, podczas normalnego wędzenia masz około 40-50 stopni, mówiłeś mi, że takie kołki wytrzymują sporo więcej. Zaryzykuj, najwyżej Ci drzwiczki odlecą! Wtedy poprawisz!

Pozdrawiam... Piotrek.

Witam.

Można wywiercić otwory i zamiast plastikowych kołków wbić drewniane - można samemu wystrugać.Należy pamiętać żeby nawiercić drewniany kołek, żeby wkręt wszedł (wkręcał się) bez oporu i nie rozsadził kołka.Średnica wiertła mniejsza jak śruby :grin:

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

radzio,

SZCZEPAN, nie ma co gadać... pomogłeś Tadzikowi, że hej!!!

Prawda!? Kolega SZCZEPAN, pomocny jest jak nikt. radzio, dzięki temu "SUPER VIP"em jest!

Hejo,

Dzisiaj kupiłem deski podłogowe i zawiasy okiennicowe i będę robił drzwiczki. Cały czas się zastanawiam jak zamocować zawiasy. Na razie nie kupiłem żadnych kołków.

Plan jest taki:

1. Zrobić i pomalować drzwi.

2. Gdybym zamontował zawiasy bezpośrednio do klinkieru i założył zawias to odległość między płaszczyzną zawiasa a murem (bo chciałbym, żeby drzwiczki zakrywały komorę wędzarniczą) wynosi ok 14 mm. Deska ma 25 mm więc nie wejdzie. I się zastanawiam co zrobić: czy wygiąć zawiasy (ciężko będzie wszystkie wygiąć jednakowo), czy zamocować na desce jak to zrobił sylwek_57 (http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4238&postdays=0&postorder=asc&start=0) i w końcu 3 propozycja zrobić taki ząbek (tak że część będzie zachodzić na cegły a cześć będzie w środku (to rozwiązanie wiąże się z wożeniem drzwiczek do stolarza , żeby wyfrezować , chyba że są sposoby żebym mógł to zrobić sam)

Więc najpierw zdecyduje jesli chodzi o drzwi, a potem kołki chociaż znalazłem coś takiego:

Metalowy kołek rozporowy FMD Fishera,

http://www.fischercentrum.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=144&Itemid=274

Ale nigdzie go nie mogę dostać.Co o nim myślicie?

Pozdrawiam Tadzik
Witam ,widziałem coś takiego w Castoramie

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

tadzikmal, a gdybyś zrobił z deski 25 mm taką "ościeżnicę" na całe drzwiczki? Coś podobnego do tego, co zrobił sylwek_57 ale dookoła drzwiczek. Nie musisz jechać do stolarza, przykręć listwy wokół drzwiczek do muru. Potem wpasuj w to drzwiczki. Płaszczyzna się wyrówna i będziesz miał do czego przykręcić zawiasy. Tylko musisz się zdecydować czym to wszystko przymocować!
Pozdrawiam... Piotrek.