Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie, nie mam zrobionego jeszcze deflektora. Mam przygotowane takie pręty gwintowane (cięte z jednometrowego pręta kupionego w castoramie). Tylko tak sobie myślę, że chyba one są cynkowane. Można je dać na nogi do deflektora czy lepiej nie? (blacha nie będzie ocynkowana)

Pozdrawiam Tadzik
  • Odpowiedzi 589
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

deflektor zrobiony, zdjęcia później. W jakiej temperaturze przyszłe wędzonki muszą ociekać?
Pozdrawiam Tadzik
Spoko jesteśmy , jak Ci nic ani nikt nie porwie z balkonu :grin: to może być i balkon temperatura odpowiednia jak na całonocne ociekanie .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Spoko jesteśmy , jak Ci nic ani nikt nie porwie z balkonu :grin: to może być i balkon temperatura odpowiednia jak na całonocne ociekanie .

Dzięki bardzo już lecę :smile:
Pozdrawiam Tadzik
tadzikmal, nie wiem jak inni, ale ja czekam na Twoje pierwsze wędzenie! Uda się, zobaczysz! W razie wypadku... dzwoń.
Pozdrawiam... Piotrek.

Dobra, to może od początku...

Jutro chcę wędzić a co wyjdzie to zobaczymy :smile: To będzie mój pierwszy raz.

 

Mam takie drewno. Jeden to buk a drugie to nie wiem (stawiam na jesion). Które użyć jutro do wędzenia?

 

To chyba buk:

http://img512.imageshack.us/img512/9757/20091127361.jpg

 

A to nie wiem co :

http://img514.imageshack.us/img514/4600/20091127360.jpg

 

http://img512.imageshack.us/img512/5753/20091127362.jpg

 

[ Dodano: Pią Lis 27, 2009 23:31 ]

A tak wyglądają porąbane i poukładane, czekając na jutro : :smile:

http://img121.imageshack.us/img121/6986/20091127366.jpg

 

Dzisiaj przepalałem wędzarnię.

Uczyłem się jej i muszę powiedzieć, że chodzi jak ta lala :smile:

 

http://img514.imageshack.us/img514/2270/20091127363.jpg

 

I zaraz po rozpaleniu:

 

http://img297.imageshack.us/img297/9863/20091127365.jpg

 

Trochę się przeraziłem, bo temperatura mocno skoczyła (a nawet doszła do 200) :

 

http://img121.imageshack.us/img121/367/20091127369.jpg

 

Tak wyglądało w środku:

 

http://img121.imageshack.us/img121/173/20091127367.jpg

 

Czekałem na żar i potem parę szczapek. Spokojnie utrzymywałem temperaturę od 40 do 60. (regulując dolnymi drzwiczkami i szybrem) - dzięki Radzio za wskazówki :lol:

 

http://img38.imageshack.us/img38/369/20091127375.jpg

 

http://img38.imageshack.us/img38/6160/20091127372.jpg

Pozdrawiam Tadzik
To drugie to raczej dębowe( choć po strukturze kory to jesion też mógłby być),więc do wędzenia użyj lepiej bukowego;szczapy masz stosunkowo drobno porąbane więc będziesz musiał bardziej pilnować paleniska . Ale nie przejmuj się za bardzo ,każdy z nas miał kiedyś ten pierwszy raz ( no widać ,żem spod Częstochowy bo rymy mi wyszły iście częstochowskie :oops:).

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Potem zabrałem się za deflektor,

Znalazłem blachę i wyciąłem kawałek 33 cm*33 cm (prawie połowa szerokości wędzarni) i zrobiłem dziurki :smile: i dokręciłem nogi. do nóg jeszcze chcę dokręcić śrubki, żeby było wyżej (są na 23 cm), bo mam trochę podłogę obniżoną w komorze w stosunku do wylotu kanału. 23 wyszło korzystając z wzoru a pierwiastek z 2 , gdzie a =mój przekrój kanału dymnego, czyli 16 cm

 

Może nie dokręcać dodatkowych śrub? Tym bardziej, że są z ocynku ?

 

http://img512.imageshack.us/img512/9137/20091127376.jpg

 

http://img412.imageshack.us/img412/9194/20091127377.jpg

 

 

I jak :smile: ?

 

[ Dodano: Pią Lis 27, 2009 23:47 ]

To drugie to raczej dębowe( choć po strukturze kory to jesion też mógłby być),więc do wędzenia użyj lepiej bukowego;szczapy masz stosunkowo drobno porąbane więc będziesz musiał bardziej pilnować paleniska . Ale nie przejmuj się za bardzo ,każdy z nas miał kiedyś ten pierwszy raz ( no widać ,żem spod Częstochowy bo rymy mi wyszły iście częstochowskie :oops:).

Dąb to nie jest. Dęba mam również, ale nie brałem go pod uwagę. Szczapy to musiałem porąbać, żeby było drobniej. Ale jak potrzeba grubiej to mam :lol:

 

[ Dodano: Pią Lis 27, 2009 23:53 ]

No i w końcu przygotowanie mięska. Chyba jeszcze jutro pojadę po białą kiełbaskę, żeby dołożyć do wsadu :smile:

karczek z przodu wyszedł taki bladawy, a gdzie indziej taki różowiutki :smile: To normalne?\

 

Tylko się nie śmiejcie z wiązania, bo to pierwszy raz :smile:

 

Schab: :smile:

http://img412.imageshack.us/img412/6269/20091127378.jpg

 

Baleron: :smile:

http://img412.imageshack.us/img412/6169/20091127379.jpg

 

Szynki i filecik z indyczka : :smile:

 

http://img412.imageshack.us/img412/8235/20091127380.jpg

 

No i jutro trzymajcie kciuki. Uff, :smile: ale się rozpisałem ...

Pozdrawiam Tadzik
No to skoro wiesz ,że nie jest to dąb to struktura wskazuje ns jesion. A co do grubości szczap, to jak mam dużo żaru i chcę uzyskac dym to daję raczej grube.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

No to skoro wiesz ,że nie jest to dąb to struktura wskazuje ns jesion. A co do grubości szczap, to jak mam dużo żaru i chcę uzyskac dym to daję raczej grube.

To czego użyć jutro?

Pozdrawiam Tadzik
zasadniczo , buka :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Witam,

Ja już po. Wędziłem bukiem i z dodatkiem niezbyt wysuszonej jabłoni.

I tak najpierw trzeba było wygrzać wędzarnię, a w między czasie :

 

http://img28.imageshack.us/img28/2456/20091128382.jpg

 

Osuszałem trochę długo, bo wydawało mi się, że wędzonki są jeszcze mokre. Osuszanie trwało 1 h 45 min.

 

Potem zacząłem wędzić: Szyber skręcony, i temperatura 40-50 stopni.

 

http://img28.imageshack.us/img28/4021/20091128386k.jpg

 

http://img28.imageshack.us/img28/5705/20091128387.jpg

 

Tak wyglądały wędzonki, w czasie osuszania:

 

http://img28.imageshack.us/img28/2728/20091128389.jpg

 

Wędziłem trochę długo bo około 4 h 30 min. (Nie mam jeszcze dużego doświadczenia, ciągle wydawało mi się, że są trochę miękkie)

 

Pod koniec wędzenia wyglądało to tak:

 

http://img37.imageshack.us/img37/9123/20091128390.jpg

 

Przed parzeniem:

 

http://img37.imageshack.us/img37/972/20091128391.jpg

 

http://img37.imageshack.us/img37/5162/20091128392.jpg

 

Parzyłem 10 min we wrzątku (oprócz kiełbasy, którą parzyłem 20 min w 80 stopniach. parzyłem bo kiełbasa była kupna) a potem w 80 stopniach aż doszło do 70 wewnątrz. I po parzeniu:

Polędwica:

 

http://img37.imageshack.us/img37/1213/20091128394.jpg

 

Szynka

 

http://img522.imageshack.us/img522/6321/20091128397.jpg

 

Indyk

http://img522.imageshack.us/img522/4721/20091128398.jpg

 

Baleron:

 

http://img522.imageshack.us/img522/7060/20091128399.jpg

 

I cała rodzina razem:

http://img209.imageshack.us/img209/5923/20091128401.jpg

 

http://img209.imageshack.us/img209/1374/20091128404.jpg

 

Nie obeszło się bez problemów, bo z komina, który nie jest do końca ocieplony niestety kapała woda (skroplona) i dopiero później to zauważyłem i przestawiłem wędzonki. Mam nadzieję, że to nie zepsuje smaku. I mam nadzieję, że nie będzie za słone i na twardość dobre.

 

Wielki szacun dla Was i tego forum. A jeśli można to Radziowi proszę dopisać 100 plusów :) Bez Twojej pomocy nie doprowadziłbym tego do końca. :smile:

Oczywiście to nie jest koniec, bo jeszcze mi trochę zostało do zrobienia w mojej wędzarni.

Pozdrawiam Tadzik
tadzikmal, Powoli do celu! Chyba będziesz musiał deskami od środka dach - sufit obić, ale komin zrobić szeroki i ciepły. Problem skroplin to zimny komin i sufit, oraz przegrzane spaliny. :???:
Gratulacje. :grin: Jak to się mówi "pierwsze koty za płoty". Mam nadzieję, że smakuje tak jak wygląda, czyli Super. Pozdrawiam

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

tadzikmal, Powoli do celu! Chyba będziesz musiał deskami od środka dach - sufit obić, ale komin zrobić szeroki i ciepły. Problem skroplin to zimny komin i sufit, oraz przegrzane spaliny. :???:

przestrzeń między sufitem a dachem jest wypełniona wełną. problem jest w nieocieplonym kominie nad dachem.

Pozdrawiam Tadzik

Jak możesz to zrób zdjęcie w przekroju.

Zrobię, tylko niech ostygnie :smile:

Sam się boję czy będzie dobre :)

 

[ Dodano: Sob Lis 28, 2009 21:17 ]

Sądzę że kolor wędzonek jest troszkę inny niż normalnie w wędzarni, Chyba zbyt duża ilosć pary wodnej była w komorze.

tzn. coś zrobiłem źle?
Pozdrawiam Tadzik

http://img.xcitefun.net/users/2009/09/113729,xcitefun-congratulations-card1.gif

 

Sądzę że kolor wędzonek jest troszkę inny niż normalnie w wędzarni, Chyba zbyt duża ilosć pary wodnej była w komorze.

Andyandy, weź proszę pod uwagę to, że wędzarnia Tadzika jest jeszcze bardzo mokra. Jest dopiero wybudowana. Musi mieć czas na osuszenie. Kilka wędzeń, gorące lato i wszystko będzie ok.

Pozdrawiam... Piotrek.

SZCZELNE! ZA SZCZELNE! I PROBLEM Tadzikmal parę otworów - szczelin pod dachem i problem masz rozwiązany.

Dym uciekał między fugami u góry i między drzwiami, często też otwierałem drzwi.

Pozdrawiam Tadzik
Spokojnie tadzikmal ! Pamiętaj, że pośpiech jest złym doradcą. Na spokojnie usuniesz wszystkie błędy, które będą się pojawiać.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Tadzikmal! "Dym uciekał między fugami u góry i między drzwiami, często też otwierałem drzwi." to dużo za mało, zrób szczeliny. Napewno szybko znajdziesz rozwiązanie.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.