Skocz do zawartości

Szynkowar - jak go używać ?


Wojtek1960

Rekomendowane odpowiedzi

Zwierzak, pewnie nieskromnie ;) piszesz o tym

czy kluczem do sukcesu są grube plastry sera ?

 

Dymek, a próbowałeś to naczynie żaroodporne "gotować" w piekarniku z termoobiegiem ?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nawet gdybyś użył rozgrzanego i podgrzewanego piasku to też w końcu osiągniesz zamierzony efekt.

Czyżbyś był w lipcu na urlopie nad morzem? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

 

Z termoobiegiem na pewno zacznie się tobie mała huśtawka czasowa pomiędzy jednym a np. 4 szynkowarkami. To będzie spowodowana brakiem akumulacji energii cieplnej (jaką masz w przypadku garnka z wodą) ale i z tym poradzisz sobie dodając parę minut.

Nie sądzę, zamiast akumulacji, w piekarniku masz błyskawiczny transport tejże energii.

A poza tym, wody w garnku przecież jest niewiele to i akumulacja szczątkowa - naczynia żaroodporne są niskie.

 

W piekarniku na pewno mniej absorbująca uwagę jest regulacja temperatury, jeden ruch pokrętłem i termostat trzyma. Na gazie trzeba częściej zaglądać, bo np. ktoś otworzy okno, zrobi się przeciąg, albo żonka na drugim palniku postawi gar pomidorowej. A jak się ma gaz w butlach, to dochodzi jeszcze zjawisko zmniejszania się płomienia w zależności od ilości gazu w butli.

W sumie to nie ma znaczenia, każdy będzie parzył jak mu wygodniej.

Co do sera, lub innych dekoracji wsadzasz tyle ile chcesz to tylko Twoja wyobraźnia kulinarna tym kieruje no i gusta pozostałych domowników.

Ograniczeniem jest deformacja "nadzienia" przy ugniataniu. Jak plasterek sera będzie za cienki to się zwyczajnie porwie i uśmiech wyjdzie lekko szczerbaty :lol:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W piekarniku to ja robię na raz parę sztuk bo do gara mi wchodzi tylko jedna szynkowarka. Jak mam zamówienie od siostry, szwagra i córy to hurtem szybciej idzie i piekarnik jest niezawodny. Ja ten uśmiech to właśnie podpatrzyłem na fotkach. Ser na oczka jakieś 1cm w kwadracie a uśmiech odrobinę cieńszy. Bardzo mnie się spodobała kompozycja noworocznego pasztetu z cyframi 2006 i dlatego też robię z różnymi „wkładami” jakie mi przyjdą do głowy w chwili „nadtchnienia” Nie tylko w szynkowarce ale i pieczenie rzymskie też. Świetnie też wygląda kompozycja w szynkowarce czeskiej dwukolorowa opisana przez Maada8 Też tak zrobiłem i był wyrób bardzo atrakcyjny. Faktycznie, jak pisze Dymek- je się też oczami - tylko wyobrażnia ogranicza inwencje twórcze. Ja nie zwracałem uwagi na „formę” ale teraz coraz częściej robię z różnymi dodatkami.

Mirek, weż parę „świnek” na zlot, na pewno znajdą się chętni, ja sam muszę - tylko... no wiecie mam strżnika i trzeba go przekonać.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maad tak jak napisałeś nie za cienki,a grubośc zależy czy chcesz mięso z serem czy odwrotnie.Ja osobiście kiedy wkładam szynkowar do piekarnika z termoobiegiem nalewam do niego za porada Maxella trochę oleju na wierzch (chodzi o to żeby woda nie wyparowała z produktu)reszta to już jak napisał Papcio kwestia wyobrażni
zwierzak myśleć
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dzieki za pomoc, elektorniką trochę się interesuję :-). Na razie zostanę przy zwykłym termostacie a moc po osiągnieciu będę regulował pokrętłem przy kuchence. Po uzyskaniu żądanej temeratury przykręcę kuchenkę a resztę zrobi termostat. Stopień mocy będę musiał ustawić doświadczalnie. Miłe pstrykanie przekaźnika będzie mnie informowało, że parzenie sie odbywa :grin:

 

Pozdrawiam,

enro

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
Gość Anonymous

poczyniłem pewne przemyślenia w temacie szynkowarek i prasek i myślę, że taką porządną praskę można wykonać za niezbyt duże pieniądze domowym sposobem. jak orientacyjnie przyjąłem siła nacisku może być nawet do 50 kg. Wiem, że to dużo za dużo ale wyrób ma być solidny, a i przy budowie mostów stosowano kiedyś granice bezpieczeństwa 300%

Myślę, że można pójść do składu materiałów hutniczych i zakupić blachę ok 1,5 - 2 mm grubości. przytną na miejscu i to na wymiar.( Przynajmniej w Budziskach, gdzie kupowałem blachę potrzebną przy budowie pieca.) pospawać na odpowiedni kształt, oszlifować i zaoksydować. zębate uchwyty można wypiłować fleksem z zębatki od napędu bramy (takiej jaka jest użyta w nadziewarkach) dekiel z blachy prowadnice z pręta zbrojeniowego, spręzyny ze sklepu motoryzacyjnego.

Przecież i tak mięso nie ma bezpośredniego kontaktu z szynkowarką czy praską wobec tego można użyć takich materiałów jak wspomniałem wyżej. dzięki temu koszt takiej praski w stosunku do wykonanej z kwasówki, będzie duuużo mniejszy. :grin: :grin:

I co Wy na to :question: :question: :question:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
A dla tańszych wersji puszki nierdzewki z Tesco po 8,49 zl w zupełności wystarczą. kupiłem wczoraj 2 szt. , a że nie miałem jeszcze sprężyn to nakryłem słoikami z wodą, fakt, że komfort nie taki jak powinien, ale po dwóch godzinach gotowania wiedziałem, że się udało. Dzisiaj degustacja wypadła pozytywnie. I tak trzymać. :smile:
idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.