Maad Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zwierzak, pewnie nieskromnie piszesz o tym czy kluczem do sukcesu są grube plastry sera ? Dymek, a próbowałeś to naczynie żaroodporne "gotować" w piekarniku z termoobiegiem ? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Nawet gdybyś użył rozgrzanego i podgrzewanego piasku to też w końcu osiągniesz zamierzony efekt.Czyżbyś był w lipcu na urlopie nad morzem? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Z termoobiegiem na pewno zacznie się tobie mała huśtawka czasowa pomiędzy jednym a np. 4 szynkowarkami. To będzie spowodowana brakiem akumulacji energii cieplnej (jaką masz w przypadku garnka z wodą) ale i z tym poradzisz sobie dodając parę minut.Nie sądzę, zamiast akumulacji, w piekarniku masz błyskawiczny transport tejże energii. A poza tym, wody w garnku przecież jest niewiele to i akumulacja szczątkowa - naczynia żaroodporne są niskie. W piekarniku na pewno mniej absorbująca uwagę jest regulacja temperatury, jeden ruch pokrętłem i termostat trzyma. Na gazie trzeba częściej zaglądać, bo np. ktoś otworzy okno, zrobi się przeciąg, albo żonka na drugim palniku postawi gar pomidorowej. A jak się ma gaz w butlach, to dochodzi jeszcze zjawisko zmniejszania się płomienia w zależności od ilości gazu w butli. W sumie to nie ma znaczenia, każdy będzie parzył jak mu wygodniej. Co do sera, lub innych dekoracji wsadzasz tyle ile chcesz to tylko Twoja wyobraźnia kulinarna tym kieruje no i gusta pozostałych domowników.Ograniczeniem jest deformacja "nadzienia" przy ugniataniu. Jak plasterek sera będzie za cienki to się zwyczajnie porwie i uśmiech wyjdzie lekko szczerbaty :lol: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Sierpnia 2006 W piekarniku to ja robię na raz parę sztuk bo do gara mi wchodzi tylko jedna szynkowarka. Jak mam zamówienie od siostry, szwagra i córy to hurtem szybciej idzie i piekarnik jest niezawodny. Ja ten uśmiech to właśnie podpatrzyłem na fotkach. Ser na oczka jakieś 1cm w kwadracie a uśmiech odrobinę cieńszy. Bardzo mnie się spodobała kompozycja noworocznego pasztetu z cyframi 2006 i dlatego też robię z różnymi „wkładami” jakie mi przyjdą do głowy w chwili „nadtchnienia” Nie tylko w szynkowarce ale i pieczenie rzymskie też. Świetnie też wygląda kompozycja w szynkowarce czeskiej dwukolorowa opisana przez Maada8 Też tak zrobiłem i był wyrób bardzo atrakcyjny. Faktycznie, jak pisze Dymek- je się też oczami - tylko wyobrażnia ogranicza inwencje twórcze. Ja nie zwracałem uwagi na „formę” ale teraz coraz częściej robię z różnymi dodatkami. Mirek, weż parę „świnek” na zlot, na pewno znajdą się chętni, ja sam muszę - tylko... no wiecie mam strżnika i trzeba go przekonać. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Maad tak jak napisałeś nie za cienki,a grubośc zależy czy chcesz mięso z serem czy odwrotnie.Ja osobiście kiedy wkładam szynkowar do piekarnika z termoobiegiem nalewam do niego za porada Maxella trochę oleju na wierzch (chodzi o to żeby woda nie wyparowała z produktu)reszta to już jak napisał Papcio kwestia wyobrażni Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enro_o2 Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Września 2006 Kolego dymek,Jak zrobiłeś termostat utrzymujący temperaturę wody w garnku +/- 1 st C. Ja się zastanawiam nad kupnem czegoś takiego: http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=46956 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enro_o2 Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Września 2006 dymek,Dzieki za wyczerpujacą odpowiedź. Ja chyba zostanę przy termostcie, przekaźniku i bezwładności elementu grzewczego kuchenki :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enro_o2 Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Września 2006 Dzieki za pomoc, elektorniką trochę się interesuję :-). Na razie zostanę przy zwykłym termostacie a moc po osiągnieciu będę regulował pokrętłem przy kuchence. Po uzyskaniu żądanej temeratury przykręcę kuchenkę a resztę zrobi termostat. Stopień mocy będę musiał ustawić doświadczalnie. Miłe pstrykanie przekaźnika będzie mnie informowało, że parzenie sie odbywa :grin: Pozdrawiam,enro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 Września 2006 No to przyjemnego słuchania przekaźniczka :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tato Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 13 Stycznia 2007 Myślę że potraktujemy to jako ciekawostkę, bo cena jest okrutna :sad: , ale być może znajdzie się ktoś zainteresowany - co szkodzi obejrzeć :wink: To też szynkowar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 13 Stycznia 2007 A o jakim szynkowarze piszesz? -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tato Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Stycznia 2007 A w link kliknąłes :tongue: ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prababcia Ania Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Stycznia 2007 Smoczny Smok, trzeba kliknąc w napis "To tez szynkowar" Ale cena !!! Zbyt wygórowana !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 16 Stycznia 2007 No juz widze, dzieki za podpowiedz prababciu Aniu! :lol: U mnie sie ten link prawie wcale nie odroznia, wiec mialem klopot z odkryciem go :lol:I cena jak najbardziej z kosmosu, chyba to miala byc aukcja na kosmiczny 15 Final... -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 9 Lutego 2007 poczyniłem pewne przemyślenia w temacie szynkowarek i prasek i myślę, że taką porządną praskę można wykonać za niezbyt duże pieniądze domowym sposobem. jak orientacyjnie przyjąłem siła nacisku może być nawet do 50 kg. Wiem, że to dużo za dużo ale wyrób ma być solidny, a i przy budowie mostów stosowano kiedyś granice bezpieczeństwa 300%Myślę, że można pójść do składu materiałów hutniczych i zakupić blachę ok 1,5 - 2 mm grubości. przytną na miejscu i to na wymiar.( Przynajmniej w Budziskach, gdzie kupowałem blachę potrzebną przy budowie pieca.) pospawać na odpowiedni kształt, oszlifować i zaoksydować. zębate uchwyty można wypiłować fleksem z zębatki od napędu bramy (takiej jaka jest użyta w nadziewarkach) dekiel z blachy prowadnice z pręta zbrojeniowego, spręzyny ze sklepu motoryzacyjnego. Przecież i tak mięso nie ma bezpośredniego kontaktu z szynkowarką czy praską wobec tego można użyć takich materiałów jak wspomniałem wyżej. dzięki temu koszt takiej praski w stosunku do wykonanej z kwasówki, będzie duuużo mniejszy. :grin: :grin: I co Wy na to :question: :question: :question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 9 Lutego 2007 Jarku.... :grin: :grin: :grin: !Już widzę oczami wyobrazni to ustrojstwo....oj..oj...hehe :shock: :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 15 Marca 2007 A dla tańszych wersji puszki nierdzewki z Tesco po 8,49 zl w zupełności wystarczą. kupiłem wczoraj 2 szt. , a że nie miałem jeszcze sprężyn to nakryłem słoikami z wodą, fakt, że komfort nie taki jak powinien, ale po dwóch godzinach gotowania wiedziałem, że się udało. Dzisiaj degustacja wypadła pozytywnie. I tak trzymać. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.