Małgoś Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Września 2009 Podaję przepis na rajskie jabłuszka ,które są doskonałym dodatkiem do mięs: RAJSKIE JABŁUSZKA w syropie do mięs Składniki: 2 kg rajskich jabłuszek 2 i 1/4 kg cukru , kawałek kory cynamonu, kilka goździków Sposób wykonania: Jabłuszka umyć ,wysuszyć i w kilku miejscach ponakłuwać wykałaczką. Włożyć do garnka ,zalać wodą ,dodać cynamon i goździki, gotować na bardzo małym ogniu kilka minut (ok.2-3min) uważając, żeby skórka nie popękała. Wyjąć jabłka z zalewy do innego naczynia. Z przyrządzonej zalewy odlać 1 litr płynu ,dodać 1 1/2 kg cukru, zagotować i tak sporządzonym syropem zalać jabłuszka. Odstawić na noc. Następnego dnia zlać zalewę(odcedzić delikatnie jabłka) ,ponownie ją zagotować dodając resztę cukru. Włożyć do niej jabłuszka i przez 5 min jeszcze gotować syrop z jabłuszkami. Przekładać do słoików razem z cynamonem i goździkami .Pasteryzować około 10 minut. Smacznego! Jabłuszka tak przyrządzone są wyśmienitym dodatkiem do pieczonych mięs, a syrop można rozcieńczyć i wykorzystać jako kompot. Przepis ten zaczerpnęłam z internetu ,skróciłam jedynie czas gotowania Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2877-ma%C5%82gosine-rajskie-jab%C5%82uszka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniu123 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Września 2009 Podobnymi jabłuszkami częstował na zlocie Papla,może by jego spyta o przepis :question: :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2877-ma%C5%82gosine-rajskie-jab%C5%82uszka/#findComment-78633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Września 2009 Kryniu...to była moja produkcja :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2877-ma%C5%82gosine-rajskie-jab%C5%82uszka/#findComment-78638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Września 2009 Podobnymi jabłuszkami częstował na zlocie Papla, może by jego spyta o przepis :question: :rolleyes:To są jabłuszka z przepisu jw. ;-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2877-ma%C5%82gosine-rajskie-jab%C5%82uszka/#findComment-78645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BabciaZosia Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Września 2009 Koniecznie muszę wypróbować )))Ja robię jabłka z rodzynkami, platkami migdałów, odroiną cynamonu i odrobinką żubróweczki albo amaretto.Z jabłka wyrążyć należy środek zapakować wszystko do środka. Od jakiegoś czasu robię je w garze rzymskim. Mają taki specjalny do jabłek ale moim zdaniem spokojnie moża je zrobić w dużym uniwersalnym g.rz. Takie naczynie tylko do jabłek uważam za fanaberię, a i do dużego więcej się zmieści ))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2877-ma%C5%82gosine-rajskie-jab%C5%82uszka/#findComment-78745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Września 2009 witam Jak wygladaja rajskie jabluszka - jaka to odmiana? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2877-ma%C5%82gosine-rajskie-jab%C5%82uszka/#findComment-78756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Września 2009 Są bardzo małe jak wisienki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2877-ma%C5%82gosine-rajskie-jab%C5%82uszka/#findComment-78757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Września 2009 Nie wiem jaka to odmiana..rosną przy polnej drodze : Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2877-ma%C5%82gosine-rajskie-jab%C5%82uszka/#findComment-78764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Września 2009 A smakują doskonale :grin: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2877-ma%C5%82gosine-rajskie-jab%C5%82uszka/#findComment-78765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Września 2009 Elu..wrzuć tu swój przepis,o którym mówiłaś mi na Zlocie . :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2877-ma%C5%82gosine-rajskie-jab%C5%82uszka/#findComment-78766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.