Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Podaję przepis na rajskie jabłuszka ,które są doskonałym dodatkiem do mięs:

 

RAJSKIE JABŁUSZKA w syropie do mięs

Składniki: 2 kg rajskich jabłuszek

2 i 1/4 kg cukru , kawałek kory cynamonu, kilka goździków

Sposób wykonania:

Jabłuszka umyć ,wysuszyć i w kilku miejscach ponakłuwać wykałaczką.

Włożyć do garnka ,zalać wodą ,dodać cynamon i goździki, gotować na bardzo małym ogniu kilka minut (ok.2-3min) uważając, żeby skórka nie popękała.

Wyjąć jabłka z zalewy do innego naczynia.

Z przyrządzonej zalewy odlać 1 litr płynu ,dodać 1 1/2 kg cukru, zagotować i tak sporządzonym syropem zalać jabłuszka. Odstawić na noc.

Następnego dnia zlać zalewę(odcedzić delikatnie jabłka) ,ponownie ją zagotować dodając resztę cukru. Włożyć do niej jabłuszka i przez 5 min jeszcze gotować syrop z jabłuszkami. Przekładać do słoików razem z cynamonem i goździkami .Pasteryzować około 10 minut.

Smacznego!

Jabłuszka tak przyrządzone są wyśmienitym dodatkiem do pieczonych mięs, a syrop można rozcieńczyć i wykorzystać jako kompot.

Przepis ten zaczerpnęłam z internetu ,skróciłam jedynie czas gotowania

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2877-ma%C5%82gosine-rajskie-jab%C5%82uszka/
Udostępnij na innych stronach

Koniecznie muszę wypróbować :))))

Ja robię jabłka z rodzynkami, platkami migdałów, odroiną cynamonu i odrobinką żubróweczki albo amaretto.

Z jabłka wyrążyć należy środek zapakować wszystko do środka. Od jakiegoś czasu robię je w garze rzymskim. Mają taki specjalny do jabłek ale moim zdaniem spokojnie moża je zrobić w dużym uniwersalnym g.rz. Takie naczynie tylko do jabłek uważam za fanaberię, a i do dużego więcej się zmieści :))))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2877-ma%C5%82gosine-rajskie-jab%C5%82uszka/#findComment-78745
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.