paolodoro Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Września 2009 Witam ,miałem ten boczek na zlocie ,podobno był smaczny ,więc postanowiłem zamieścić przepis ,prosty bo prosty ,ale boczek wychodzi dobry... Świeży surowy boczek ,w miarę chudy (wiadomo część słoninki się wytopi) natrzeć solą ( w zależności od wielkości boczku) ,następnie posypać papryką czerwoną ze wszystkich stron (mieszanka ostra + słodka ) i odrobina vegety lub "warzywka" w proszku (tu każdy w/g własnego uznania).Odstawić na kilka godzin do lodóweczki .Nałożyć trochę smalcu do rondla lub brytfanny ,włożyć boczek i wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze około 180-200 C,gdy boczek w trakcie pieczenia się zarumieni zmniejszyć temperaturę .Ja piekę pod przykryciem z folii aluminiowej,w trakcie pieczenia ,aby tłuszcz się nie przypalał delikatnie podlewać wodą .Przybliżony czas pieczenia 3kg boczku około 2-3 godziny . WAŻNE -najlepszy boczek świeży ,tak jak każde mięso !i ze świeżym chlebkiem (nie pszennym) UWAGA - sprawdzać wizualnie i patyczkiem do ciasta "na miękkość ",nie wolno przypalić ! PS.Przepis może trochę chaotyczny ,ale u mnie to już rutyna ,w razie pytań i wątpliwości pisać na PW Pozdrawiam Tutaj kilka fotek : Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Września 2009 Boczek pieczony - surowyNo za bardzo surowy to on nie jest, ale wygląda baaardzo smakowicie :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-81391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Września 2009 No za bardzo surowy to on nie jest, ale wygląda baaardzo smakowicieBo chyba powinien nazywać się surowy-pieczony. Ale mogę potwierdzić, że był pyszny. Pamiętam to pomimo zaawansowanego stopnia oczytania :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-81392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 22 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Września 2009 no dobra miało być Boczek surowy - pieczony Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-81393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
italodisco Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Września 2009 hmm spaliśmy prawie razem ale tego nie jadłem Pozdrawiam Paweł P.S. oczytywałem wtedy Arkdoma ze zwycięskiego skorpiona , ale myślę nad rewanżem Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-81394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 22 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Września 2009 italodisco co się odwlecze to nie uciecze ,(czy jakoś tak )mam nadzieje że jeszcze skosztujesz Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-81395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bietka Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Lutego 2010 Włozyć do brytfany bez obsmażania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-100809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Lutego 2010 Bez obsmażania , w takiej postaci jak na zdjęciu nr 2 Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-100812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Lutego 2010 w takiej postaci jak na zdjęciu nrPytanko laika. A tą przyprawą ze zdjęcia nr 5 to podlewasz w trakcie pieczenia , czy póżniej ? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-100814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Lutego 2010 Hallo!!!! Henio ja ta przyprawe widze na zdjeciu nr.6A moze Ty sie troche...........przyprawiles??? :grin: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-100818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Lutego 2010 W trakcie żeby nie wyschło , a póżniej żeby było smaczniejsze :lol: :lol: :lol: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-100826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Lutego 2010 W trakcie żeby nie wyschłoChyba kucharza, żeby się nie zeschnął na wiór :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-100836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moniam Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Lutego 2010 Boczek wyśmienicie wygląda i te chrząstki do pochrupania. A żeby chrząstka się lepiej przyjęła trza ją zapić i tu przyprawa przedstawiona na zdj. nr. 6 jest jak najbardziej akuratna:grin: :grin: :grin: Cytuj Pozdrawiam Monia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-100912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Pawełku,skorzystałem z Twojego przepisu troszkę go modyfikując - taką mam naturę że zawsze muszę coś pokombinować z przepisami A więc tak zrobiłem boczek: 12 godzin przed włożeniem do piekarnika kawałki boczku natarłem:- papryką słodką- chili Jalapeno- kminekiem Na przed włożeniem boczków do piekarnika a więc po 12 godzinach w lodówce dodałem:- 3 ząbki czosnku ( w całości )- słoninę wędzoną pokrojona w cienkie plastry którą ułożyłem na górnych kawałkach mięsa oraz na ząbkach czosnku Po 1 godzinie pieczenia dodałem:- 5 liści laurowych- 6 ziaren ziela angielskiego- 20 ziaren pieprzu- 1,5 papryki chili ( odmrożonej ) pociętej w paski Po 2 godzinach pieczenia tym razem dodałem:- cebula- pieprz ziołowy- papryka chili Japaleno Po 2 godzinach i 15 minutach pieczenia:Kawałki boczku oraz cebuli polałem około 50 ml wody Cały proces pieczenia odbywał się pod przykryciem a jego łączny czas wyniósł 3 godziny w temperaturze 200 stopni . Podczas pieczenia mięso przewracałem co jakieś 30 minut. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-323184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LP57 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Innowacyjna produkcja prostej potrawy.Wiem, że o smakach sie nie dyskutuje, ale czy po tej ilości przypraw to jeszcze czuć smak boczku.? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-323190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Grudnia 2013 LP57,ja czuję papryczkę Efektem miał być boczek na ostro i taki mi właśnie wyszedł Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-323192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Grudnia 2013 świadziu super fotorelacja jak zawsze eksperymentujesz i doszukujesz się swojego smaku a boczuś też niczego sobie Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-323200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Aniu,nawet gdy dostanę idealny przepis to i tak go zrobię w kilku wersjach smakowych Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-323201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Swiadziu ,wyglada pysznie twoj boczek :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-323277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Grudnia 2013 ja czuję papryczkę A czujesz boczek Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-323278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.