Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,miałem ten boczek na zlocie ,podobno był smaczny ,więc postanowiłem zamieścić przepis ,prosty bo prosty ,ale boczek wychodzi dobry...

Świeży surowy boczek ,w miarę chudy (wiadomo część słoninki się wytopi) natrzeć solą ( w zależności od wielkości boczku) ,następnie posypać papryką czerwoną ze wszystkich stron (mieszanka ostra + słodka ) i odrobina vegety lub "warzywka" w proszku (tu każdy w/g własnego uznania).Odstawić na kilka godzin do lodóweczki .Nałożyć trochę smalcu do rondla lub brytfanny ,włożyć boczek i wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze około 180-200 C,gdy boczek w trakcie pieczenia się zarumieni zmniejszyć temperaturę .Ja piekę pod przykryciem z folii aluminiowej,w trakcie pieczenia ,aby tłuszcz się nie przypalał delikatnie podlewać wodą .Przybliżony czas pieczenia

3kg boczku około 2-3 godziny .

WAŻNE -najlepszy boczek świeży ,tak jak każde mięso !i ze świeżym chlebkiem (nie pszennym)

UWAGA - sprawdzać wizualnie i patyczkiem do ciasta "na miękkość ",nie wolno przypalić !

 

PS.Przepis może trochę chaotyczny ,ale u mnie to już rutyna ,w razie pytań i wątpliwości pisać na PW

Pozdrawiam

Tutaj kilka fotek :

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/
Udostępnij na innych stronach

Boczek pieczony - surowy

No za bardzo surowy to on nie jest, ale wygląda baaardzo smakowicie :) :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-81391
Udostępnij na innych stronach

No za bardzo surowy to on nie jest, ale wygląda baaardzo smakowicie

Bo chyba powinien nazywać się surowy-pieczony. Ale mogę potwierdzić, że był pyszny. Pamiętam to pomimo zaawansowanego stopnia oczytania :wink:
AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-81392
Udostępnij na innych stronach

hmm spaliśmy prawie razem ;) ale tego nie jadłem :)

 

Pozdrawiam Paweł

 

P.S. oczytywałem wtedy Arkdoma ze zwycięskiego skorpiona :), ale myślę nad rewanżem :)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-81394
Udostępnij na innych stronach

italodisco co się odwlecze to nie uciecze ,(czy jakoś tak )mam nadzieje że jeszcze skosztujesz

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-81395
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
W trakcie żeby nie wyschło , a póżniej żeby było smaczniejsze :lol: :lol: :lol:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-100826
Udostępnij na innych stronach

Boczek wyśmienicie wygląda i te chrząstki do pochrupania. A żeby chrząstka się lepiej przyjęła trza ją zapić i tu przyprawa przedstawiona na zdj. nr. 6 jest jak najbardziej akuratna:grin: :grin: :grin:
Pozdrawiam Monia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-100912
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Pawełku,

skorzystałem z Twojego przepisu troszkę go modyfikując - taką mam naturę że zawsze muszę coś pokombinować z przepisami :)

 

A więc tak zrobiłem boczek:

 

12 godzin przed włożeniem do piekarnika kawałki boczku natarłem:

- papryką słodką

- chili Jalapeno

- kminekiem

 

Na przed włożeniem boczków do piekarnika a więc po 12 godzinach w lodówce dodałem:

- 3 ząbki czosnku ( w całości )

- słoninę wędzoną pokrojona w cienkie plastry którą ułożyłem na górnych kawałkach mięsa oraz na ząbkach czosnku

post-49682-0-53878900-1388254369_thumb.jpg

 

Po 1 godzinie pieczenia dodałem:

- 5 liści laurowych

- 6 ziaren ziela angielskiego

- 20 ziaren pieprzu

- 1,5 papryki chili ( odmrożonej ) pociętej w paski

post-49682-0-56147100-1388254381_thumb.jpg

 

Po 2 godzinach pieczenia tym razem dodałem:

- cebula

- pieprz ziołowy

- papryka chili Japaleno

post-49682-0-25881400-1388254392_thumb.jpg

 

Po 2 godzinach i 15 minutach pieczenia:

Kawałki boczku oraz cebuli polałem około 50 ml wody

 

Cały proces pieczenia odbywał się pod przykryciem a jego łączny czas  wyniósł 3 godziny w temperaturze 200 stopni . Podczas pieczenia mięso przewracałem co jakieś 30 minut.

post-49682-0-38497900-1388254408_thumb.jpg

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-323184
Udostępnij na innych stronach

świadziu super fotorelacja :clap: jak zawsze eksperymentujesz i doszukujesz się swojego smaku :)

a boczuś też niczego sobie :):thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-323200
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja czuję papryczkę
 

 

A czujesz boczek  :question:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2970-boczek-surowy-bia%C5%82y-pieczony/#findComment-323278
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.