Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, co roku z żoną robimy ok600-700 słoików różnych przetworów, kompoty dżemy, ogórki,powidła, sałatki,soki,grzybki, itp. prawie wszystkie pasteryzujemy od 10-20 min, tylko syropy do napojów z wiśni i jeżyn które są mocno słodkie i wlewane gotujące do słoiczków, są zakręcane i stawiane wieczkiem do dołu bez pasteryzacji.Na tą ilość przetworów rocznie popsuje się ok 5 sztuk, jak się później okazuje z winy albo lekko wyszczerbionego słoiczka lub uszkodzonej nakrętki. Więcej pracy jest przy fasolce szparagowej, zanim trafi do słoików dwukrotnie jest obgotowywana po ok 5 min i przepłukiwana pod bieżącą wodą, a później w słoikach jest dwa razy pasteryzowana.

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/page/2/#findComment-82274
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.