Andyandy Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Września 2009 zrobić - zaprawić - popełnić = wykonać, wyprodukować itd.!!! Olać pisownie piszcie gwarą będzie orginał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/page/2/#findComment-82258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo73 Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Września 2009 Witam, co roku z żoną robimy ok600-700 słoików różnych przetworów, kompoty dżemy, ogórki,powidła, sałatki,soki,grzybki, itp. prawie wszystkie pasteryzujemy od 10-20 min, tylko syropy do napojów z wiśni i jeżyn które są mocno słodkie i wlewane gotujące do słoiczków, są zakręcane i stawiane wieczkiem do dołu bez pasteryzacji.Na tą ilość przetworów rocznie popsuje się ok 5 sztuk, jak się później okazuje z winy albo lekko wyszczerbionego słoiczka lub uszkodzonej nakrętki. Więcej pracy jest przy fasolce szparagowej, zanim trafi do słoików dwukrotnie jest obgotowywana po ok 5 min i przepłukiwana pod bieżącą wodą, a później w słoikach jest dwa razy pasteryzowana. Cytuj Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/page/2/#findComment-82274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.