Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :smile:

 

Czy podczas parzenia wyrobów w szynkowarce garnek,w którym parzymy ma być zakryty pokrywką czy nie??

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3063-z-pokrywk%C4%85-czy-bez/
Udostępnij na innych stronach

Witam :smile:

 

Czy podczas parzenia wyrobów w szynkowarce garnek,w którym parzymy ma być zakryty pokrywką czy nie??

Nie ma znaczenia, ważne jest utrzymanie temperatury wody w jakiej parzymy. A ta jest przewidziana przy każdej recepturze.
Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3063-z-pokrywk%C4%85-czy-bez/#findComment-84294
Udostępnij na innych stronach

Czy podczas parzenia wyrobów w szynkowarce garnek,w którym parzymy ma być zakryty pokrywką czy nie??

Ja zakrywam, jest to spora oszczednosc energii.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3063-z-pokrywk%C4%85-czy-bez/#findComment-84296
Udostępnij na innych stronach

Ja nigdy nie zakrywałam garnka ale tym razem spróbuję ,zobaczę czy będzie różnica.

 

[ Dodano: Sro Paź 14, 2009 10:30 ]

Czy podczas parzenia wyrobów w szynkowarce garnek,w którym parzymy ma być zakryty pokrywką czy nie??

Ja zakrywam, jest to spora oszczednosc energii.
Czy to znaczy,że skracasz czas parzenia?
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3063-z-pokrywk%C4%85-czy-bez/#findComment-84304
Udostępnij na innych stronach

Czy to znaczy,że skracasz czas parzenia?

To oznacza tylko tyle, że sporo energii nie uleci w powietrze z parą wodną.

Nie liczy się czas parzenie tylko uzyskana temperatura wsadu. Temperaturę wody należy utrzymywać na poziomie podanym w przepisie.

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3063-z-pokrywk%C4%85-czy-bez/#findComment-84305
Udostępnij na innych stronach

Nie liczy się czas parzenie tylko uzyskana temperatura wsadu

W zasadzie tak, ale są wyjątki - np. golonka wymaga nie tylko temperatury w granicach

90 stopni ale także czasu, min 3 godziny.

W tym temacie ( golonka prasowana) dokładnie to

sprawdzam przynajmniej dwa razy w miesiącu :grin: :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3063-z-pokrywk%C4%85-czy-bez/#findComment-84306
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam :smile:

 

Jadnak łatwiej mi parzyć bez pokrywki.Lepiej się kontroluje temp.

 

Pozdrawiam :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3063-z-pokrywk%C4%85-czy-bez/#findComment-85621
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.