marcomm Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Grudnia 2007 Pasztet - wg marcomma Surowiec - 1 królik (lub zając plus przyprawy) w jednym garze ugotowany na miękko z włoszczyzną (marchew, pietruszka, seler, por, cebula) W drugim garze: po 1 kawałku (wszystkie po 0,5 kg lub trochę więcej)- - wołowiny - wieprzowiny-mięso - wieprzowiny-boczek lub wieprzowina -pachwina z włoszczyzną (marchew, pietruszka, seler, por, cebula) - wątroba wieprzowa lub mieszana, sparzona Można dodać różne różności np ogony świńskie itd. Oczywiście w składzie żadnej chrząstki czy kości!!! - 5 do 6 jajek surowych Przyprawy - sól - pieprz czarny - gałka muszkatołowa - majeranek - bazylia Opis technologiczny Ugotowane mięsa mielimy dwa razy przez sitko np nr 4 i nr 2 wraz z 3-4 bułkami pszennymi moczonymi w wywarze i ugotowaną włoszczyzną. W dużą michę bo łatwiej mieszać z i jajami i w foremki do ciasta nr 2 (nie keksiarki) tylko większe. Wysmarować smalcem i posypać bułką tartą. Do pieca 200°C na 20 min i 160-180°C przez ok 100 min. Po wystudzeniu gotowy do spożycia. I taka uwaga jeszcze: jak się miesza w garze wysokim, to masa jest "nabita" , jak w szerokiej misce, jest bardziej "napowietrzona" co skutkuje większym wyrastaniem masy początkowo ale w efekcie końcowym masa opada,trochę tylko mniej niż tradycyjnie mieszana w garze. Należy uważać by nie za wcześnie zacząć próbować. Bo nastąpi rozwarstwienie. Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3077-pasztet-wg-marcomma/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.