Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Żymloki śląskie

 

Składniki:

 

50 dkg mięso z głów wieprzowych

60 dkg podgardle

20 dkg okrawki z mięsa wieprzowego

40 dkg płuca wieprzowe

30 dkg wątroba wieprzowa

15 dkg skórki wieprzowe

10 dkg sadło

1 szklanka krwi

4 bułki czerstwe

 

Przyprawy dodane do wywaru:

 

sól - 40 gram

pieprz czarny cały

listki laurowe

ziele angielskie

 

Przyprawe dodane podczas wyrabiania:

 

pieprz czany mielony - 4 gramy

ziele angielskie - 6 gram

cebula - 1 duża

majeranek - 2 gramy

 

Sposób przygotowania:

 

Całe mięso, skórki, płuca, sól, kilka listków laurowych, ziela angielskiego i pieprzu czarnego całego wrzucić do garnka z zimną woda ugotować do miękkości. Sadło pokroić w małą kostke roztopić na patelni. Mięso, skórki i płuca pomielić na sitku 4mm, wątrobe zmielić na surowo z cebulą i skwarkami z sadła dwa razy. Bułki pokroić w kostke 4x4 i lekko namoczyć w wywarze z ugotowanego mięsa. Wszystki składniki połączyć ze sobą wsypać przyprawy doprawić do smaku solą dodać krew, tłuszcz roztopiony z sadła i dobrze wyrobić. Napełnić lużno jelita odkręcać w odcinki 20 - 30 cm. Parzyć w temperaturze 72 - 75 stC 20 minut. Po wyjęciu opłukać najpierw ciepłą potem zimna wodą i rozwiesić do całkowitego wychłodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3085-%C5%BCymloki-%C5%9Bl%C4%85skie/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.