L.Przemek Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Października 2009 Żymloki śląskie Składniki: 50 dkg mięso z głów wieprzowych60 dkg podgardle20 dkg okrawki z mięsa wieprzowego40 dkg płuca wieprzowe30 dkg wątroba wieprzowa15 dkg skórki wieprzowe10 dkg sadło 1 szklanka krwi4 bułki czerstwe Przyprawy dodane do wywaru: sól - 40 grampieprz czarny całylistki laurowe ziele angielskie Przyprawe dodane podczas wyrabiania: pieprz czany mielony - 4 gramyziele angielskie - 6 gramcebula - 1 dużamajeranek - 2 gramy Sposób przygotowania: Całe mięso, skórki, płuca, sól, kilka listków laurowych, ziela angielskiego i pieprzu czarnego całego wrzucić do garnka z zimną woda ugotować do miękkości. Sadło pokroić w małą kostke roztopić na patelni. Mięso, skórki i płuca pomielić na sitku 4mm, wątrobe zmielić na surowo z cebulą i skwarkami z sadła dwa razy. Bułki pokroić w kostke 4x4 i lekko namoczyć w wywarze z ugotowanego mięsa. Wszystki składniki połączyć ze sobą wsypać przyprawy doprawić do smaku solą dodać krew, tłuszcz roztopiony z sadła i dobrze wyrobić. Napełnić lużno jelita odkręcać w odcinki 20 - 30 cm. Parzyć w temperaturze 72 - 75 stC 20 minut. Po wyjęciu opłukać najpierw ciepłą potem zimna wodą i rozwiesić do całkowitego wychłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3085-%C5%BCymloki-%C5%9Bl%C4%85skie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.