grzes855 Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Marca 2005 Pieczonka z zającem( myślę że można spróbować z królikiem z zalewy a la zając)Składniki: Zając 1 szt. Ziemniaki. Cebula duża 3 szt. Boczek wędzony 30 dag. Słonina świeża 20 dag. Kapusta biała, kilka dużych liści Sól, pieprz naturalny mielony, pieprz ziołowy, tymianek, jarzynka sucha.Przepis: Zając oczyszczony i wyjęty z kwaśnego mleka w którym leżał 2 dni, powinien być osuszony i podzielony na kawałki. Specjalny żeliwny kociołek lub brytfannę należy na dnie wyłożyć cienkimi plasterkami słoniny, na którą należy ułożyć liście kapusty z usuniętymi twardymi częściami. Ziemniaki po umyciu należy obrać i pokroić w cienkie plasterki, podobnie cebule. Boczek wędzony pokroić w cienkie niezbyt duże plasterki. Kociołek wypełnić warstwami ziemniaków, cebuli, kawałkami zająca, plasterkami boczku wędzonego i tak na przemian, przyprawiając każda warstwę solą, jarzynka i korzeniami. Górną warstwę powinny stanowić ziemniaki przykryte warstwa kapusty. Górną warstwę można skropić stopionym smalcem lub olejem Zamknięty szczelnie kociołek ułożyć w gorącym popiele z ogniska i zapiekać ok.1 1/2 godziny. Gdy sporządzamy pieczonkę w brytfannie należy ją umieścić w piekarniku na 1 1/2 godz. Do pieczonek na Śląsku często dodaje się również posiekaną zieleninę, kiełbasę lub ugotowane na twardo jaja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/31-pieczonka-z-zaj%C4%85cem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.