johnny40 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Stycznia 2008 witam ,chciałbym sie was poradzic i zapytać czy ma sens coś takiego ,chcę kupic cegłę szamotową ,gr 2cm,i chce obłożyc nimi piekarnik , na spodzie ,i po bokach ,narazie jestem w fazie myślenia jak umocować te cegły w pionie,czyli po bokach ,piekarnik chcę wykorzystac do pieczenia chleba i bułek,pizzy,ciast ,itp,co o tym myślicie ???czytałem o płycie z granitu ,ale szamot chyba lepiej trzyma ciepło i dłużej niz granit ,czekam na wasze zdanie . pozdrawiam Janusz Cytuj nie rób dymu jak nie wędzisz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3112-szamot-piec-chleb/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Tutaj kolego chyba Ci troszkę pomogę. Jesienia kupowałem Tesciowej (dobra kobitka) piecyk z szamotem. Na zdjęciach mocowanie cegieł. Ty zamiast spawania, zastosuj śruby (chyba, że możesz spawać): Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3112-szamot-piec-chleb/#findComment-26433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny40 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Stycznia 2008 dzieki Maxell,no ja chcę te cegły po bokach tak umocowac żeby szło na ich bokach położyc blachę lub ruszt ,według wymiaru ,wchodzą na jeden bok do góry 3 cegły i 2 cegły na głebokość czyli 6 na dół powinno sie zmiescic 9 i na drugi bok tez 6 koszt wynosi 21 cegieł x2,22zł plus koszt zamocowania ,co do tego mocowania to jest mały kłopot bo to jest 5 letni piec full wypas czyli z rożnem,termoobiegiem, elektroniczny zegar i termometr ,i nie wiem czy uda mi sie żone jakos przekabacić do jego demolki ,ale jestem dobrej myśli ,poczekam na inne opinie i biorę sie za demolkę efekty popre zdjeciami , pozdrawiam Janusz Cytuj nie rób dymu jak nie wędzisz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3112-szamot-piec-chleb/#findComment-26438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Stycznia 2008 poczekam na inne opinie Dobry pomysł, aczkolwiek musisz liczyć się ze zwiększonym (i to dość znacznie) zużyciem energii elektrycznej. Mam kamień granitowy o gr. 2cm i piekarnik, aby osiągnąć temperaturę ok. 250 potrzebuje ponad dwukrotnie więcej czasu. Z drugiej strony - po wieczornym pieczeniu rano jest jeszcze ciepły ;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3112-szamot-piec-chleb/#findComment-26442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Bon Air i taki piec nadaje się do "produkcji" kugla :tongue: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3112-szamot-piec-chleb/#findComment-26445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny40 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Stycznia 2008 wiem i liczę sie z tym, ale po nagrzaniu powinien dłużej trzymac ciepło i taką samą temperaturę czyli powinno sie to zrównoważyc ,,bo normalnie po otwarciu pieca jego temperatura spada mi nawet o 30 st i znowu cieżko go dogrzac do poprzedniej temp,a przy pieczeniu chleba idzie o to aby utrzymac taką samą temperature przez cały czas wypieku , Cytuj nie rób dymu jak nie wędzisz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3112-szamot-piec-chleb/#findComment-26446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Ale po co otwierac w trakcie pieczenia? ja otwieram tylko do zroszenia ale i tak w tym momencie zmniejszam temperature pieczeniaPlyte kamienna zrobilem jak BonAir ale zrezygnowałem z powodow jakie były już podane czas nagrzewania i pobór prądu .Moj piekarnik zjada 2,8Kw na godzine pracy przy 230 stopni nie licze rozgrzania tylko sama prace a to już łatwo przeliczyc zlotowka za godz maszyna do chleba bierze cos niecały kilowat czyli 2,5 raza taniejto dla tych co nie maja jak zmierzyc poboru prądu aby sobie policzyli koszta :lol: Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3112-szamot-piec-chleb/#findComment-26449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny40 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Jasiu jakbyśmy zaczeli patrzec w koszta to nic nam sie nie opłaci ,ja robie to dla siebie wiec koszta mogą byc wyższe ,a jak wrzuce 3 różne chlebki to koszt już mam zminimalizowany ,,a co do maszynki ,to nie mam jeszce porównania ale chyba ten chlebek z piekarnika bedzie chyba inny niz ten z maszynki ,przynajmniej mi sie tak wydaje ,jak zrobie pare chlebków z piekarnika i spróbuje chlebków z maszyny bedę miał porównanie ,albo zaczne produkcje masową ,bo ta moja maszyna do mieszania potrzebuje sporo wsadu żeby mogła zacząć mieszać , Cytuj nie rób dymu jak nie wędzisz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3112-szamot-piec-chleb/#findComment-26452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Stycznia 2008 ja napisałem dla tych co by chcieli wiedziec jakie są kosztaosobiscie robie pszenno-zytni w maszynie a zytnie tylko w piekarnikua jak to masz maszyne ? Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3112-szamot-piec-chleb/#findComment-26460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.