Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam ,chciałbym sie was poradzic i zapytać czy ma sens coś takiego ,chcę kupic cegłę szamotową ,gr 2cm,i chce obłożyc nimi piekarnik , na spodzie ,i po bokach ,narazie jestem w fazie myślenia jak umocować te cegły w pionie,czyli po bokach ,piekarnik chcę wykorzystac do pieczenia chleba i bułek,pizzy,ciast ,itp,co o tym myślicie ???czytałem o płycie z granitu ,ale szamot chyba lepiej trzyma ciepło i dłużej niz granit ,czekam na wasze zdanie . pozdrawiam Janusz
nie rób dymu jak nie wędzisz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3112-szamot-piec-chleb/
Udostępnij na innych stronach

Tutaj kolego chyba Ci troszkę pomogę. Jesienia kupowałem Tesciowej (dobra kobitka) piecyk z szamotem. Na zdjęciach mocowanie cegieł. Ty zamiast spawania, zastosuj śruby (chyba, że możesz spawać):

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3112-szamot-piec-chleb/#findComment-26433
Udostępnij na innych stronach

dzieki Maxell,no ja chcę te cegły po bokach tak umocowac żeby szło na ich bokach położyc blachę lub ruszt ,według wymiaru ,wchodzą na jeden bok do góry 3 cegły i 2 cegły na głebokość czyli 6 na dół powinno sie zmiescic 9 i na drugi bok tez 6 koszt wynosi 21 cegieł x2,22zł plus koszt zamocowania ,co do tego mocowania to jest mały kłopot bo to jest 5 letni piec full wypas czyli z rożnem,termoobiegiem, elektroniczny zegar i termometr ,i nie wiem czy uda mi sie żone jakos przekabacić do jego demolki ,ale jestem dobrej myśli ,poczekam na inne opinie i biorę sie za demolkę efekty popre zdjeciami , pozdrawiam Janusz
nie rób dymu jak nie wędzisz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3112-szamot-piec-chleb/#findComment-26438
Udostępnij na innych stronach

poczekam na inne opinie

Dobry pomysł, aczkolwiek musisz liczyć się ze zwiększonym (i to dość znacznie) zużyciem energii elektrycznej.

Mam kamień granitowy o gr. 2cm i piekarnik, aby osiągnąć temperaturę ok. 250 potrzebuje ponad dwukrotnie więcej czasu. Z drugiej strony - po wieczornym pieczeniu rano jest jeszcze ciepły ;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3112-szamot-piec-chleb/#findComment-26442
Udostępnij na innych stronach

wiem i liczę sie z tym, ale po nagrzaniu powinien dłużej trzymac ciepło i taką samą temperaturę czyli powinno sie to zrównoważyc ,,bo normalnie po otwarciu pieca jego temperatura spada mi nawet o 30 st i znowu cieżko go dogrzac do poprzedniej temp,a przy pieczeniu chleba idzie o to aby utrzymac taką samą temperature przez cały czas wypieku ,
nie rób dymu jak nie wędzisz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3112-szamot-piec-chleb/#findComment-26446
Udostępnij na innych stronach

Ale po co otwierac w trakcie pieczenia? ja otwieram tylko do zroszenia ale i tak w tym momencie zmniejszam temperature pieczenia

Plyte kamienna zrobilem jak BonAir ale zrezygnowałem z powodow jakie były już podane czas nagrzewania i pobór prądu .

Moj piekarnik zjada 2,8Kw na godzine pracy przy 230 stopni nie licze rozgrzania tylko sama prace

a to już łatwo przeliczyc zlotowka za godz

maszyna do chleba bierze cos niecały kilowat czyli 2,5 raza taniej

to dla tych co nie maja jak zmierzyc poboru prądu aby sobie policzyli koszta :lol:

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3112-szamot-piec-chleb/#findComment-26449
Udostępnij na innych stronach

Jasiu jakbyśmy zaczeli patrzec w koszta to nic nam sie nie opłaci ,ja robie to dla siebie wiec koszta mogą byc wyższe ,a jak wrzuce 3 różne chlebki to koszt już mam zminimalizowany ,,a co do maszynki ,to nie mam jeszce porównania ale chyba ten chlebek z piekarnika bedzie chyba inny niz ten z maszynki ,przynajmniej mi sie tak wydaje ,jak zrobie pare chlebków z piekarnika i spróbuje chlebków z maszyny bedę miał porównanie ,albo zaczne produkcje masową ,bo ta moja maszyna do mieszania potrzebuje sporo wsadu żeby mogła zacząć mieszać ,
nie rób dymu jak nie wędzisz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3112-szamot-piec-chleb/#findComment-26452
Udostępnij na innych stronach

ja napisałem dla tych co by chcieli wiedziec jakie są koszta

osobiscie robie pszenno-zytni w maszynie a zytnie tylko w piekarniku

a jak to masz maszyne ?

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3112-szamot-piec-chleb/#findComment-26460
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.