Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moja Mama często gotowała nadziewaną szyjkę z kaczki

 

Nadziewana szyja kacza

 

Składniki:

- skóra z kaczej szyjki w całości,

- wątróbka z kaczki,

- tłuszcz z kaczki -1 łyżka,

- 1 łyżka mąki pszennej,

- 1 jajo,

- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki

 

Przyprawy i materiały pomocnicze

- sól, pieprz - do smaku,

- nici do zszycia szyjki.

 

Opis technologiczny:

Przygotować farsz: wątróbkę i tłuszcz drobno pokroić, wbić jajko, dodać mąkę i pokrojoną natkę z pietruszki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać skórkę, wcześniej zszytą z jednej strony. Farsz nie powinien być zbyt zwięzły i nie należy ciasno napełniać szyjki, gdyż pęcznieje przy gotowaniu- po napełnieniu zszyć drugi koniec. Tak przygotowaną szyjkę ugotować w rosole, podczas gotowania przekłuć szyjkę widelcem aby nie popękała, ugotowana szyjkę podsmażyć na rumiano na patelni. Podawać na gorąco z ziemniakami lub na zimno z pieczywem.

Przepis własny /-/ Tedi.

tedi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3142-nadziewana-szyja-kacza-wg-mamy-tediego/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.