Tadeusz Frontczak Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Grudnia 2005 Moja Mama często gotowała nadziewaną szyjkę z kaczki Nadziewana szyja kacza Składniki: - skóra z kaczej szyjki w całości, - wątróbka z kaczki, - tłuszcz z kaczki -1 łyżka, - 1 łyżka mąki pszennej, - 1 jajo, - 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki Przyprawy i materiały pomocnicze - sól, pieprz - do smaku, - nici do zszycia szyjki. Opis technologiczny: Przygotować farsz: wątróbkę i tłuszcz drobno pokroić, wbić jajko, dodać mąkę i pokrojoną natkę z pietruszki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać skórkę, wcześniej zszytą z jednej strony. Farsz nie powinien być zbyt zwięzły i nie należy ciasno napełniać szyjki, gdyż pęcznieje przy gotowaniu- po napełnieniu zszyć drugi koniec. Tak przygotowaną szyjkę ugotować w rosole, podczas gotowania przekłuć szyjkę widelcem aby nie popękała, ugotowana szyjkę podsmażyć na rumiano na patelni. Podawać na gorąco z ziemniakami lub na zimno z pieczywem. Przepis własny /-/ Tedi. Cytuj tedi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3142-nadziewana-szyja-kacza-wg-mamy-tediego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.