Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Majsa.!

Przywieźliśmy na zlot dwa rodzaje pasztetów.Jeden był z grzybami,a drugi z suszonymi śliwkami. Cy o te Ci chodziło.???.Jeżeli o te Ci chodziło to w tygodniu podam ten przepis.

Pozdrawiam i cieszę się,że Ci smakował.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3145-pasztet/#findComment-85438
Udostępnij na innych stronach

Oto przepis na pasztet o który prosiłaś.Wzorowałem się na pasztecie Gabi.Zastąpiłem tylko część mięsa gulaszowego mięsem z 1/2 królika.Jako dodatek zastosowałem pokrojoną suszoną śliwkę lub suszone grzyby (obgotowane i pokrojone).Bułek nie moczę w mleku lecz w wywarze z gotowania mięsa.

 

Pasztet wieprzowy wg Gabi

 

Składniki:

mięso gulaszowe (okrawki szynek, łopatki itp.) - 1 kg,

podgardle wieprzowe - 40 dag,

wątróbka (najlepsza drobiowa) - 30 dag,

bułki kajzerki (bułki zwykłe) - 5 szt. (2,5 szt.),

jaja - 5 szt.

marchew - 2 szt.

 

Przyprawy:

- pieprz czarny,

- gałka muszkatołowa,

- wegeta.

 

Dodatki

Co kto lubi np. pokrojona w kostkę papryka (im więcej kolorów, tym ładniej), pieczarki, ser żółty, por (wcześniej obgotowany) itp.

 

Sposób przyrządzenia:

Mięso oraz podgardle ugotować do miękkości razem z marchewką. Na 10 min. przed końcem gotowania dodać wątróbkę. Całość wystudzić i zemleć na maszynce na najmniejszych oczkach (2-3 mm) razem z namoczonymi w mleku i odciśniętymi kajzerkami. Dodać jaja, przyprawy i wyrobić na gładką masę wraz z dodatkami. Napełnić uprzednio grubo nasmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą, foremki - tzw. keksówki (ja stosuję jednorazowe) do ¾ wysokości. Wierzch wygładzić wilgotną dłonią. Piec w temp. 180-200°C przez 60 – 70 min. Na 20 min. przed końcem pieczenia wierzch foremki przykryć folią aluminiową (zapobiega spękaniu).

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3145-pasztet/#findComment-85559
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.