majsa Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Października 2009 Witam! W Pajtunach był bardzo smaczny pasztet z rodzynkami, bardzo proszę właściciela pasztetu o przepis. Pozdrawiam majsa :grin: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3145-pasztet/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Października 2009 Witaj Majsa.!Przywieźliśmy na zlot dwa rodzaje pasztetów.Jeden był z grzybami,a drugi z suszonymi śliwkami. Cy o te Ci chodziło.???.Jeżeli o te Ci chodziło to w tygodniu podam ten przepis.Pozdrawiam i cieszę się,że Ci smakował. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3145-pasztet/#findComment-85438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 26 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Października 2009 Tak dokładnie o te pasztety mi chodziło. Będę z niecierpliwością czekała na przepisy. Pozdrawiam majsa :grin: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3145-pasztet/#findComment-85443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Października 2009 Oto przepis na pasztet o który prosiłaś.Wzorowałem się na pasztecie Gabi.Zastąpiłem tylko część mięsa gulaszowego mięsem z 1/2 królika.Jako dodatek zastosowałem pokrojoną suszoną śliwkę lub suszone grzyby (obgotowane i pokrojone).Bułek nie moczę w mleku lecz w wywarze z gotowania mięsa. Pasztet wieprzowy wg Gabi Składniki: mięso gulaszowe (okrawki szynek, łopatki itp.) - 1 kg, podgardle wieprzowe - 40 dag, wątróbka (najlepsza drobiowa) - 30 dag, bułki kajzerki (bułki zwykłe) - 5 szt. (2,5 szt.), jaja - 5 szt. marchew - 2 szt. Przyprawy: - pieprz czarny, - gałka muszkatołowa, - wegeta. Dodatki Co kto lubi np. pokrojona w kostkę papryka (im więcej kolorów, tym ładniej), pieczarki, ser żółty, por (wcześniej obgotowany) itp. Sposób przyrządzenia: Mięso oraz podgardle ugotować do miękkości razem z marchewką. Na 10 min. przed końcem gotowania dodać wątróbkę. Całość wystudzić i zemleć na maszynce na najmniejszych oczkach (2-3 mm) razem z namoczonymi w mleku i odciśniętymi kajzerkami. Dodać jaja, przyprawy i wyrobić na gładką masę wraz z dodatkami. Napełnić uprzednio grubo nasmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą, foremki - tzw. keksówki (ja stosuję jednorazowe) do ¾ wysokości. Wierzch wygładzić wilgotną dłonią. Piec w temp. 180-200°C przez 60 – 70 min. Na 20 min. przed końcem pieczenia wierzch foremki przykryć folią aluminiową (zapobiega spękaniu). Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3145-pasztet/#findComment-85559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 28 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Października 2009 Witam! Bardzo dziękuję za przepis :smile: pozdrawiam majsa Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3145-pasztet/#findComment-85735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.