Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Kochani pomocy!! :)

Mam problem i nie wiem jak go rozwiązać. Już kiedyś wędziłam i wędlinki wyszły całkiem smaczne, ale proporcje składników do peklowania dobrałam raczej na chybił trafił. Dziś mięsko, przyprawy i sól peklową juz kupione ale gdy przyszło do zrobienia solanki pojawił się problem.

Prześledziłam forum i różne porady dla początkujących, popytałam znajomych i wszędzie różne proporcje na solankę.

 

Mam sól peklową na której jest napisane "ZASTOSOWANIE: na 1kg mięsa należy użyć 15g soli peklowej(...) SKŁAD: sól, azotyn sodu max. 0,6%"

 

wg. SZCZEPANA

"PEKLOWANIE 1 DNIOWE /24h

Wskazana temperatura 4-8stC

1kg mięsa (szynka)

1 litr solanki o st 10% ( 0,10kg peklosoli)

-nastrzyk w pierwszek fazie peklowania 10% drugi nastrzyk w końcowej fazie peklowania 10% ( wskazane masowanie) "

 

(ja nie nastrzykiwałam mięsa)

 

Natomiast tabela peklowania ( http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm )podaje na moją ilośc mięsa czyli 8kg: 640gramy peklosoli na 3,2 l wody

 

Jeszcze do tego ktos mi powiedział ze powinnam wymieszać sól peklową ze zwykłą i to już przyprawiło mnie o zawrót głowy.

 

Chciałam peklowac mięso 1 dobę. Proszę napiszcie jak ja mam zrobić tą solankę. :cry:

 

Wiem, że jest dużo wątków na ten temat i nie chce Was kolejnym podobnym postem złościć, ale pomóżcie obiecuje zapisać sobie i propagować tą wiedzę wsród matolków takich jak ja :)

 

pozdrawiam:)

Skoro już musimy jeść to róbmy to dobrze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3153-prosz%C4%99-o-pomoc/
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Na 8 kg mięsa proponuję zrobić 5l solanki 10%(5l wody - 0,5 kg peklosól)

Nastrzyk obowiązkowy w tak krótkim czasie peklowania (24h), bynajmniej ten pierwszy.

Pozdrawiam :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3153-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-85811
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze do tego ktos mi powiedział ze powinnam wymieszać sól peklową ze zwykłą i to już przyprawiło mnie o zawrót głowy.

Niektórzy tak robią że stosują 50/50 czyli wyliczoną dawke peklosoli dzielą na pół i dodają soli najlepiej warzonki. Wtedy jest mniej chemi :wink:

W twoim przypadku to:

640gramy peklosoli/2 =320 peklosoli i 320 soli

 

Pozdrawiam

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3153-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-85812
Udostępnij na innych stronach

Saphira, jeden dzień to bardzo krótko na peklowanie mokre.

Może jednak nie musisz się tak spieszyć ?

Czym ten jedzień dzień jest podyktowany ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3153-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-85815
Udostępnij na innych stronach

Zaopatrzyłam sie właśnie w strzykawkę. :grin:

 

Ten jeden dzień podyktowany wyjazdem na wieś na weekend, gdzie jest wędzarnia. Chcemy wędzić w sobotę, bo w tej wsi to może być dym i to nie z wędzarni jak będziemy to robić :grin: w Święto Zmarłych. Hm mogłabym dziś wstawić mięsko w solankę, wyjąc tylko na czas przejazdu (3h) i tam zalać ponownie, w sumie byłyby prawie 2 dni. Mogłoby się to sprawdzić :question:

Skoro już musimy jeść to róbmy to dobrze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3153-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-85820
Udostępnij na innych stronach

Mam sól peklową na której jest napisane "ZASTOSOWANIE:

 

Jeżeli kupiłeś sól peklową w takiej małej torebeczce np firmy KAMIS to tego przepisu nie bierz pod uwagę . Weź zapekluj w/g ogólnie przyjętych zasad .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3153-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-85833
Udostępnij na innych stronach

Wogóle nie bierz pod uwage receptur podawanych na tych małych opakowania peklo lub pektosoli. Producenci się z zasady zabezpieczają i podają mylne dawki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3153-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-85836
Udostępnij na innych stronach

Peklosól kupuj najlepiej w sklepach lub hurtowniach masarskich. Sprzedają najczęściej z duzych worków i dlatego po przywiezieniu do domu, wsyp ja do szczelnego pojemnika (wykonanego z materiałó nie reagujących z sola i dopuszczonych do kontaktu z żywnością) lub słoika, czy grubej torby foliowej szczelnie zawiązanej. Możesz także popytac o peklosól w masarniach. Nie powinno byc kłopotu z nabyciem paru kilo. Sprawdzaj date przydatności do spożycia, gdyz po pewnym czasie peklosól traci swe właściwości.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3153-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-85839
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz w 100% samodzielnie przygotowane pyszności. Trzeba teraz pouczyć się troszkę na własnych błędach i dopracować wygląd. Dzięki za rady. :wink:

 

Skoro już musimy jeść to róbmy to dobrze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3153-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-86276
Udostępnij na innych stronach

Na zlocie stoisz w pierwszym rzędzie "pasowańców". :grin:

Brawo.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3153-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-86279
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.