Saphira Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Października 2009 Witam! Kochani pomocy!! Mam problem i nie wiem jak go rozwiązać. Już kiedyś wędziłam i wędlinki wyszły całkiem smaczne, ale proporcje składników do peklowania dobrałam raczej na chybił trafił. Dziś mięsko, przyprawy i sól peklową juz kupione ale gdy przyszło do zrobienia solanki pojawił się problem. Prześledziłam forum i różne porady dla początkujących, popytałam znajomych i wszędzie różne proporcje na solankę. Mam sól peklową na której jest napisane "ZASTOSOWANIE: na 1kg mięsa należy użyć 15g soli peklowej(...) SKŁAD: sól, azotyn sodu max. 0,6%" wg. SZCZEPANA "PEKLOWANIE 1 DNIOWE /24hWskazana temperatura 4-8stC1kg mięsa (szynka)1 litr solanki o st 10% ( 0,10kg peklosoli)-nastrzyk w pierwszek fazie peklowania 10% drugi nastrzyk w końcowej fazie peklowania 10% ( wskazane masowanie) " (ja nie nastrzykiwałam mięsa) Natomiast tabela peklowania ( http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm )podaje na moją ilośc mięsa czyli 8kg: 640gramy peklosoli na 3,2 l wody Jeszcze do tego ktos mi powiedział ze powinnam wymieszać sól peklową ze zwykłą i to już przyprawiło mnie o zawrót głowy. Chciałam peklowac mięso 1 dobę. Proszę napiszcie jak ja mam zrobić tą solankę. Wiem, że jest dużo wątków na ten temat i nie chce Was kolejnym podobnym postem złościć, ale pomóżcie obiecuje zapisać sobie i propagować tą wiedzę wsród matolków takich jak ja pozdrawiam:) Cytuj Skoro już musimy jeść to róbmy to dobrze. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3153-prosz%C4%99-o-pomoc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Października 2009 Witam!Na 8 kg mięsa proponuję zrobić 5l solanki 10%(5l wody - 0,5 kg peklosól)Nastrzyk obowiązkowy w tak krótkim czasie peklowania (24h), bynajmniej ten pierwszy.Pozdrawiam :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3153-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-85811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Października 2009 Jeszcze do tego ktos mi powiedział ze powinnam wymieszać sól peklową ze zwykłą i to już przyprawiło mnie o zawrót głowy. Niektórzy tak robią że stosują 50/50 czyli wyliczoną dawke peklosoli dzielą na pół i dodają soli najlepiej warzonki. Wtedy jest mniej chemi :wink: W twoim przypadku to: 640gramy peklosoli/2 =320 peklosoli i 320 soli Pozdrawiam Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3153-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-85812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Października 2009 Saphira, jeden dzień to bardzo krótko na peklowanie mokre. Może jednak nie musisz się tak spieszyć ? Czym ten jedzień dzień jest podyktowany ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3153-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-85815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saphira Opublikowano 29 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Października 2009 Zaopatrzyłam sie właśnie w strzykawkę. :grin: Ten jeden dzień podyktowany wyjazdem na wieś na weekend, gdzie jest wędzarnia. Chcemy wędzić w sobotę, bo w tej wsi to może być dym i to nie z wędzarni jak będziemy to robić :grin: w Święto Zmarłych. Hm mogłabym dziś wstawić mięsko w solankę, wyjąc tylko na czas przejazdu (3h) i tam zalać ponownie, w sumie byłyby prawie 2 dni. Mogłoby się to sprawdzić :question: Cytuj Skoro już musimy jeść to róbmy to dobrze. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3153-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-85820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Października 2009 Mam sól peklową na której jest napisane "ZASTOSOWANIE: Jeżeli kupiłeś sól peklową w takiej małej torebeczce np firmy KAMIS to tego przepisu nie bierz pod uwagę . Weź zapekluj w/g ogólnie przyjętych zasad . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3153-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-85833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Października 2009 Wogóle nie bierz pod uwage receptur podawanych na tych małych opakowania peklo lub pektosoli. Producenci się z zasady zabezpieczają i podają mylne dawki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3153-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-85836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saphira Opublikowano 29 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Października 2009 Nie chciałam podawać nazwy, żeby nie było, że reklamuje sól peklowa Catering firmy Prymat w 1kg opakowaniu. Cytuj Skoro już musimy jeść to róbmy to dobrze. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3153-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-85837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Października 2009 Peklosól kupuj najlepiej w sklepach lub hurtowniach masarskich. Sprzedają najczęściej z duzych worków i dlatego po przywiezieniu do domu, wsyp ja do szczelnego pojemnika (wykonanego z materiałó nie reagujących z sola i dopuszczonych do kontaktu z żywnością) lub słoika, czy grubej torby foliowej szczelnie zawiązanej. Możesz także popytac o peklosól w masarniach. Nie powinno byc kłopotu z nabyciem paru kilo. Sprawdzaj date przydatności do spożycia, gdyz po pewnym czasie peklosól traci swe właściwości. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3153-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-85839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saphira Opublikowano 3 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Listopada 2009 Pierwszy raz w 100% samodzielnie przygotowane pyszności. Trzeba teraz pouczyć się troszkę na własnych błędach i dopracować wygląd. Dzięki za rady. :wink: Cytuj Skoro już musimy jeść to róbmy to dobrze. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3153-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-86276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Listopada 2009 Na zlocie stoisz w pierwszym rzędzie "pasowańców". :grin: Brawo. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3153-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-86279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.