Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ nie lubię jeździć na działkę i wędzić podczas deszczu, czy zimy, przyszła pora na wędzarnię w wersji balkonowej. Inspiracją dla mnie była wędzarnia Marcusa ze stronki i zlot w Pajtunach, gdzie prowadziliśmy ożywione dyskusje wraz z KIT’em, na temat wyższości balkonowych, elektrycznych wędzarni vs. działkowych z palonym drewnem. Wykonanie jej zajęło mi ok. dwóch dni, kosztowało ok. 400 zł. Skrzynia wykonana jest z desek sosnowych z zewnątrz pokryta trzykrotnie wodoodpornym lakierem. Nawet rączka do drzwiczek jest tematyczna. Inspiracją dekoracji na drzwiach był oczywiście Maxell.

W środku w części dolnej wstawiony jest szamot wraz z 1,5 KW elektrycznym palnikiem. By uniknąć smrodku palonej emalii, zdemontowałem go całkowicie, zostawiając tylko samą grzałkę i bimetaliczny regulator. Na początku zasilanie podłączyłem bezpośrednio do grzałki, ale dawała za dużą temperaturę, nawet do 90C i dymiło jak z lokomotywy. Dlatego po wsparciu merytorycznym KIT’a dołożyłem regulator temperatury z obudowy grzałki. By nie dochodziło do zapłonu, zrębki wędzarnicze stawiane są na palniku w miseczce.

Na dole komina, w środku dołożony jest wyłapywacz skroplin, by nie kapało na wędzonki. Widać go na zdjęciu z kijami.

Oczywiście na początku wygrzałem ją kilkanaście godzin, by pozbyć się zapachu żywicy z drewna. Do wędzenia ryb dołożyłem mały wymiennik blaszkowy na wodę. Przewierciłem się przez drewnianą framuge okna na węzyki z wodą. Jeden otwór na zasilanie, drugi na powrót ciepłej wody. Regulacje temperatury dymu dokonuję przez regulacje ciśnienia wody.

Pozdrowienia dla wszystkich

Shadow

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3177-w%C4%99dzarnia-balkonowa/
Udostępnij na innych stronach

Na zasilaniu zimnej wody pod zlewem wstawiłem trójnik i redukcję do zaworu igielitowego, którym właśnie reguluję ciśnienie. Powrót ciepłej wody bezpośrednio do zlewu. W mojej dużej wędzarni na działce powrót z jeszcze większego wymiennika jest skierowany gdzie indziej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3177-w%C4%99dzarnia-balkonowa/#findComment-86328
Udostępnij na innych stronach

Na zasilaniu zimnej wody pod zlewem wstawiłem trójnik i redukcję do zaworu igielitowego, którym właśnie reguluję ciśnienie. Powrót ciepłej wody bezpośrednio do zlewu. W mojej dużej wędzarni na działce powrót z jeszcze większego wymiennika jest skierowany gdzie indziej

Ok ;)

Lecę po basen.... ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3177-w%C4%99dzarnia-balkonowa/#findComment-86333
Udostępnij na innych stronach

Brawo, bardzo ładną wędzarnię.

Z własnej praktyki proponuje używać trociny zamiast zrębek, nie zapalają się.

Możesz tez dołożyć sterowanie PID. Ja takie mam i sprawdza się rewelacyjnie.

 

http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=380166391185&ru=http%3A%2F%2Fshop.ebay.pl%3A80%2F%3F_from%3DR40%26_trksid%3Dm38%26_nkw%3D380166391185%26_sacat%3DSee-All-Categories%26_fvi%3D1&_rdc=1

40 USD bezpłatna przesyłka

http://www.sure-electronics.net/measure,tools/TE-MT007_2.jpg

 

http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=260498340188&ru=http%3A%2F%2Fshop.ebay.pl%3A80%2F%3F_from%3DR40%26_trksid%3Dm38%26_nkw%3D260498340188%26_fvi%3D1&_rdc=1

10 USD bezpłatna przesyłka

http://www.e3b6a5y.com/365/images/365-SSR25Arelay.jpg

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3177-w%C4%99dzarnia-balkonowa/#findComment-86363
Udostępnij na innych stronach

Co do spalania zrębek wędzarniczych, to muszę przyznać, ze jestem mile zaskoczony.

Podczas ostatniego wędzenia dodałem pojedyńczy pieniek wiśni o średnicy 5 cm, długości pasującej całej średnicy miski. Dookoła zrębki. Po półtorej godzinie nie było śladu. Dodałem następnie trochę grubszy. Ponieważ zrobiło sie późno musiałem po godzinie wyłączyć prąd i póść spać. Rano został mały kawałek. Wniosek jest jeden: podgrzewanie zrębków w misce, a nie bezpośrednio grzałką w zrębkach powoduje, że zrębki nie ulegają zapłonowi. dodatkowo na działce, leży drzewa owocowego na metry. Więc teraz bedę wędził pieńkami owocowymi, a zrębki olchowe będą tylko wypełnieniem w misce. Jest to wiedza KIT'a, który powinien dostać za to "podwójną pomoc".

 

Pozdrawiam

D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3177-w%C4%99dzarnia-balkonowa/#findComment-86458
Udostępnij na innych stronach

Możesz tez dołożyć sterowanie PID. Ja takie mam i sprawdza się rewelacyjnie.

Siara, czy w kliku słowach mógłbyś opisać sterowanie PID ?

Czy ten model może sterować niezależnie dwoma grzałkami (jedna do dymu, druga do grzania) ?

 

podgrzewanie zrębków w misce

Shadow, czy dobrze widzę na zdjęciu, że Twoja miska pokryta jest teflonem ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3177-w%C4%99dzarnia-balkonowa/#findComment-86815
Udostępnij na innych stronach

Tak jest pokryta teflonem, innej nie było. Ale już po trzech wędzeniach zszedł całkowicie z dna wew. i zew. Zestał tylko po bokach na zew.

 

Pozdrawiam

D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3177-w%C4%99dzarnia-balkonowa/#findComment-86828
Udostępnij na innych stronach

Gdzie są takie chłodnice?

Chłodnica jest zdemontowana z klimatyzacji. Popytaj w serwisach czasami zostają im z demontażu.

Większą mam na działce

etap budowy paleniska z szamotu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3177-w%C4%99dzarnia-balkonowa/#findComment-86831
Udostępnij na innych stronach

Shadow! Chłodnica jest miedziana, a więc jest lutowana, a czasami cała pokryta cyną. Można też spotkać wykonane z aluminium. Wszystkie materiały użyte do produkcji chłodnic będą reagować chemicznie z dymem ( zawartymi substancjami ) w wysokiej temperaturze. Spalanie w wysokiej temperaturze drewna i schładzanie w ten sposób jest niepotrzebnym i kosztownym zajęciem. Wystarczy zrobić dłuższy kanał lub opalać trocinami z dodatkiem węgla drzewnego,żeby mieć dużo dymu i niska temperaturę. Liczy się zdrowie i proponowanie wymyślnych rozwiązań często jest przyczyną tylko utrudnień – o zdrowiu nie wspomnę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3177-w%C4%99dzarnia-balkonowa/#findComment-86832
Udostępnij na innych stronach

Tak jest pokryta teflonem, innej nie było. Ale już po trzech wędzeniach zszedł całkowicie z dna wew. i zew. Zestał tylko po bokach na zew.

 

Pozdrawiam

D.

Oglądam ten wynalazek i "nadziwić "się nie mogę.

Teflon już zjedzony Za chwilę zaczniesz konsumować te kleje ze sklejki trochę cyny i jeszcze tylko zrębki zaimpregnuj , by się nie zepsuły. :shock:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3177-w%C4%99dzarnia-balkonowa/#findComment-86858
Udostępnij na innych stronach

Siara, czy w kliku słowach mógłbyś opisać sterowanie PID ?

Czy ten model może sterować niezależnie dwoma grzałkami (jedna do dymu, druga do grzania) ?

Bardzo przepraszam, ale nie zauważyłem wcześniej pytania :blush:

PID (proportional integral derivative controller – regulator proporcjonalno całkujaco różniczkujacy)

PID bez wchodzenia w nazewnictwo, to rodzaj elektronicznego sterowania np.temperatura.

Układ składa się ze sterownika, czujnika, przekaźnika i grzałki.

Do sterownika, podłączony jest czujnik temperatury, np. termopara. Czujnik umieszcza się w dowolnym miejscu wędzarni ( mowie tylko o takim zastosowaniu ). Układ "uczy się" w jaki sposób włączać i wyłączać grzałkę, by stabilnie utrzymać zadana temperaturę w zakresie 1stopnia C, lub jeszcze bardziej dokładnie. Do włączania i wyłączania grzałki można użyć przekaźnika SSR, który bezstykowo włącza i wyłącza grzałkę. Może to robić wiele razy w ciągu sekundy. Układ jest bardzo dokładny i ma minimalna histerezę. Ten pokazany powyżej zbiera informacje z tylko jednego czujnika.

Tutaj jest pokazany sterownik w trakcie pracy.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3177-w%C4%99dzarnia-balkonowa/#findComment-87670
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.