chłop z warmii Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Listopada 2009 Już kilka razy chcę zrobić kiełbasę mocno czosnkową i efektu końcowego brak.Dodaję czosnku nawet 70g na 10 kg farszu i efekt końcowy jest nie zadawalający.Próbowałem dodać siekany nożem,przepuszczony przez praskę ale to nie to.Czosnek jest wyczuwalny lecz nie dominujący.Co radzicie zrobić. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Listopada 2009 Zmienić sklep, w którym kupujesz czosnek, a ściślej mówiąc, odmianę, której używasz. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Listopada 2009 No nie,mam swój :rolleyes: :grin: :grin: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Listopada 2009 Kiedyś się uśmiałem, gdy oglądając program na TVP1, przed ŚW gdy kobitka pokazywała jak robić kiełaskę białą surową i dodawała na 1 kg farszu, całą, dużą główkę czosnku. O zmianie odmiany pisałem powaznie. U nas mozna dostać kilka różnych, ale "najmocniejsza" jest ta z małymi ząbkami, polska. Możesz spróbować na węch i smak. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Listopada 2009 Na węch i smak jest super,tylko dlaczego efekt końcowy jest lichy?Gdzieś czytałem,żeby zmiksować z wodą i dodać,ale czy to coś poprawi? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Listopada 2009 Najlepiej z solą lub peklosolą. Sól "wydobywa" cały aromat. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurzak Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Listopada 2009 Gdzieś czytałem,żeby zmiksować z wodą i dodać,ale czy to coś poprawi? Ja tak robię ale po to by lepiej rozprowadzić w farszu ... I to się sprawdza. Jak robię kiełbasę zimno-wędzoną, półsurową to czosnek czuje dobrze. Natomiast jak wędzę w wyższych temperaturach jego posmak jest wyraźnie słabszy. Może spróbuj cały ząbek czosnku przeprowadzić przez cały cykl produkcyjny, tak jak kiełbasę (wędzenie, parzenie) i wtedy zobacz ile stracił na "mocy" ... pozdrawiam Cytuj Mazurzak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Listopada 2009 Ja osobiście na 10kg farszu daje15-20dkg czosnku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Listopada 2009 Czosnek przepuść prze maszynkę dwa razy razem z mięsem- sito od 2 do 5 mm. No i oczywiście dokładnie wymieszaj z całością.Pozdrawiam Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Listopada 2009 Ja zawsze staram się kupować polski czosnek i przeważnie nie ten biały, tylko taki niebieskawy. znajoma sprzedawczyni ze straganu zawsze mi doradzi.Ponadto zauważyłem, że ten polski nawet przy obierani klei się.Natomiast z doświadczenia działkowicza wiem, że czosnek na zbiór w przyszłym roku, powinien być wsadzony już dawno (maj). Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Listopada 2009 że czosnek na zbiór w przyszłym roku, powinien być wsadzony już dawno (maj). Pierwszy raz to słyszę , Ja zawsze sadziłem październik - listopad czyli przed mrozem i był bardzo okazały . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Listopada 2009 Dzięki za podpowiedzi.Najpierw zrobię jak radzi Kyzimol a potem następne próby,albo i nie jeśli uzyskam pożądany efekt. Pozdrawiam serdecznie.Ps.Czosnek sadzimy póżną jesienią.Przed mrozami ma się tylko ukorzenić.No tak mnie uczono lat temu 35. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Listopada 2009 Ja w maju wsadziłem tzw. samosiejki, do jesieni był piękny czosnek. Na zimę "uciekł" jak to mówią starzy wyjadacze. Wiosną ku mojemu zdziwieniu wybił ponownie, a jesienią zebrałem po 3 okazałe głowy z jednej siewki. Dwa zostały, na siew niech się znowu rozsieje.Jeśli kogoś wprowadziłem w błąd, to przepraszam - z lenistwa nie chciało mi się opisywać tego, co przeczytaliście. Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Listopada 2009 Czosnek sadzimy i wiosną i jesienią.Mamy przeciez czosnek zimowy i letni.Ten zimowy jest najlepszy do przechowania i ma ładniejsze ząbki. Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Listopada 2009 Ba,ten sadzony wiosną to taki półczosnek :grin: :grin: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Listopada 2009 Na Kurpiach, tam gdzie się urodziłem było "zagłębie czosnkowe "i wszyscy sadzili czosnek wiosną. Był aż za bardzo aromatyczny. Popytaj znajomych , może ktoś Ci podeśle kilka główek na nasiona , wszak w Twojej okolicy pewnie nie jeden Kurpiak mieszka :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.