Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Już kilka razy chcę zrobić kiełbasę mocno czosnkową i efektu końcowego brak.Dodaję czosnku nawet 70g na 10 kg farszu i efekt końcowy jest nie zadawalający.Próbowałem dodać siekany nożem,przepuszczony przez praskę ale to nie to.Czosnek jest wyczuwalny lecz nie dominujący.Co radzicie zrobić.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

Zmienić sklep, w którym kupujesz czosnek, a ściślej mówiąc, odmianę, której używasz. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88267
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś się uśmiałem, gdy oglądając program na TVP1, przed ŚW gdy kobitka pokazywała jak robić kiełaskę białą surową i dodawała na 1 kg farszu, całą, dużą główkę czosnku.

O zmianie odmiany pisałem powaznie. U nas mozna dostać kilka różnych, ale "najmocniejsza" jest ta z małymi ząbkami, polska. Możesz spróbować na węch i smak.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88269
Udostępnij na innych stronach

Na węch i smak jest super,tylko dlaczego efekt końcowy jest lichy?

Gdzieś czytałem,żeby zmiksować z wodą i dodać,ale czy to coś poprawi?

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88270
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej z solą lub peklosolą. Sól "wydobywa" cały aromat.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88272
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś czytałem,żeby zmiksować z wodą i dodać,ale czy to coś poprawi?

 

Ja tak robię ale po to by lepiej rozprowadzić w farszu ... I to się sprawdza.

 

Jak robię kiełbasę zimno-wędzoną, półsurową to czosnek czuje dobrze. Natomiast jak wędzę w wyższych temperaturach jego posmak jest wyraźnie słabszy.

 

Może spróbuj cały ząbek czosnku przeprowadzić przez cały cykl produkcyjny, tak jak kiełbasę (wędzenie, parzenie) i wtedy zobacz ile stracił na "mocy" ...

pozdrawiam

Mazurzak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88273
Udostępnij na innych stronach

Czosnek przepuść prze maszynkę dwa razy razem z mięsem- sito od 2 do 5 mm. No i oczywiście dokładnie wymieszaj z całością.

Pozdrawiam

www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88280
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze staram się kupować polski czosnek i przeważnie nie ten biały, tylko taki niebieskawy. znajoma sprzedawczyni ze straganu zawsze mi doradzi.

Ponadto zauważyłem, że ten polski nawet przy obierani klei się.

Natomiast z doświadczenia działkowicza wiem, że czosnek na zbiór w przyszłym roku, powinien być wsadzony już dawno (maj).

Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88290
Udostępnij na innych stronach

że czosnek na zbiór w przyszłym roku, powinien być wsadzony już dawno (maj).

 

Pierwszy raz to słyszę , Ja zawsze sadziłem październik - listopad czyli przed mrozem i był bardzo okazały .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88291
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedzi.Najpierw zrobię jak radzi Kyzimol a potem następne próby,albo i nie jeśli uzyskam pożądany efekt.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Ps.Czosnek sadzimy póżną jesienią.Przed mrozami ma się tylko ukorzenić.No tak mnie uczono lat temu 35.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88303
Udostępnij na innych stronach

Ja w maju wsadziłem tzw. samosiejki, do jesieni był piękny czosnek. Na zimę "uciekł" jak to mówią starzy wyjadacze. Wiosną ku mojemu zdziwieniu wybił ponownie, a jesienią zebrałem po 3 okazałe głowy z jednej siewki. Dwa zostały, na siew niech się znowu rozsieje.

Jeśli kogoś wprowadziłem w błąd, to przepraszam - z lenistwa nie chciało mi się opisywać tego, co przeczytaliście.

Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88310
Udostępnij na innych stronach

Czosnek sadzimy i wiosną i jesienią.

Mamy przeciez czosnek zimowy i letni.Ten zimowy jest najlepszy do przechowania i ma ładniejsze ząbki.

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88313
Udostępnij na innych stronach

Na Kurpiach, tam gdzie się urodziłem było "zagłębie czosnkowe "i wszyscy sadzili czosnek wiosną. Był aż za bardzo aromatyczny. Popytaj znajomych , może ktoś Ci podeśle kilka główek na nasiona , wszak w Twojej okolicy pewnie nie jeden Kurpiak mieszka :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3249-w-jaki-spos%C3%B3b-doda%C4%87-czosnek-do-kie%C5%82basy/#findComment-88316
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.