Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

I pierwszy mój wyrób z książki „Wyrób Wędlin i innych przetworów mięsnych sposobem domowym” padło na kiełbasę siekaną

 

 

Do przygotowania użyłem:

karkówka – 2.5 kg

boczek (bez skóry i kości) 0.5 kg

wołowina zrazowa 0.5 kg

 

mięso pokroiłem w kostkę 2x2x2 cm boczek 2x2x1 cm, następnie dodałem peklosoli 20 g na 1 kg miesa –

w przepisie było 15g, chyba wystarczyło by 18 g.

Przyprawy??? tu był problem w przepisie jest 3g „korzeni” na 1 kg mięsa.

Dałem 10 gram na 3.5 kg w przypraw: podstawa to pieprz czarny i ziele angielskie,

trochę rozmarynu, i odrobina kolendry. Następnie siekanie dużym nożem.

Wydawało mi się że ząbek czosnku na 10 kg mięsa to przesada i nie dodałem wcale,

a trzeba było dodać połowę główki.

 

Po nabiciu w jelita dojrzewanie w mieszkaniu temperatura 18 C wilgotność powietrza 80 -90% przez 18 godzin,

wędzenie dymem ciepłym 3 godziny, parzenie standardowe.

Wygląda jak na zdjęciu, smakuje fajnie trzeba tylko popracować nad przyprawami.

 

 

Zaskoczeniem była pracochłonność, jednak skroić mięso w kostkę a następnie siekać to trochę czasu zajmuje,

no chyba ze ktoś ma wprawę w używaniu szabelki.

Druga rzecz to że siekane mięso szybko puszcza klej mimo że pozostaje część dużych kawałków.

Kolejną sprawą jest to że boczek nie daje się zbytnio siekać – lub widać że kawałki nie rozpadają się (trzeba bardzo drobno kroić boczek).

Podsumowując fajna kiełbasa

pozdrawiam jałek

już myślę nad kolejną kiełbasą ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/
Udostępnij na innych stronach

Mnie się podoba :)

Do siekania zastosowałeś tasak, czy po prostu kroiłeś 'na ślepo' jakimś wielkim nożem?

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/#findComment-89190
Udostępnij na innych stronach

Mozesz zastosować tzw. szarpak - jes to to rodzaj "sitka" do maszynki, dostępny w sklepach zajmujących się handlem artykułami masarskimi np. tu: http://www.wyroby-domowe.pl/sitka-noze-maszynek-c-35.html

Oszczedza sporo czasu podczas przygotowania farszu, choć nie otrzymasz kawałków np. 2x2, ale o ile mniej paracy ! w sumie w kiełbasie klasycznej dobrze to wygląda...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/#findComment-89200
Udostępnij na innych stronach

Do siekania zastosowałeś tasak, czy po prostu kroiłeś 'na ślepo' jakimś wielkim nożem?

użyłem noża, ale następnym razem wyostrze dobrze tasak bedzie lepszy efekt :)

 

Mozesz zastosować tzw. szarpak - jes to to rodzaj "sitka" do maszynk

mam szarpak do mojej ręcznej sowieckiej maszynki nr 5, efekt mielenia nim jak dla mnei to raczej tylko grubsze sitko, moze jak by nożyk był z 2 a nie z 4 ostrzami było by lepiej, a po za tym chciałem sprawdzić przepis :)

 

Jeszcze jedno, napełnianie odbywało sie ręcznie (tylko lejek do kiełbas) a po tem wykuwanie powietrza, rolowanie i dokręcanie każdej kiełbaski. Pozwoliło to zminimalizować ilość powietrza w kiełbasie.

 

pozdrawiam jałek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/#findComment-89203
Udostępnij na innych stronach

Mozesz zastosować taki szarpak - "dwunerkowy" http://kielbasydomowe.pl/szarpak-maszynki-p-49.html napewno kawałki mięsa będą wieksze...

Ja używam tego z linku podanego wyżej - "trójnerkowego".

Oczywiście jeśli pasują do Twojej maszynki... to jasne...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/#findComment-89205
Udostępnij na innych stronach

Przy rozmiarze maszynki jaki ma Jałek ograniczeniem jest już sam ślimak. Szarpak spełnia swoje zadanie od maszynki nr 22 wzwyż. Tak pozostaje ostry nóż. To jest moje zdanie.
Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/#findComment-89206
Udostępnij na innych stronach

Raczej nie kupie szarpaka nr 22 bo musiał bym kupić maszynkę :) a robienie kiełbasy siekanej powinno odbywać się bez maszynki ;) . Powinno używać cieżkiego tasaka bardzo dobrze naostrzonego, a duże kawałki miesa i boczku są super.

Jedyny problem to skład "korzeni" - jaki skład przypraw

pozdrawiam jałek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/#findComment-89268
Udostępnij na innych stronach

Jedyny problem to skład "korzeni" - jaki skład przypraw

ulubiony.

Wybierz kiełbasę, która Ci najbardziej smakuje i zastosuj ilości przypraw, które są w niej podane.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/#findComment-89270
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chcesz siekać, to pozostaje Ci tylko to !!!!

Zwróć uwagę na gościa z tyłu !!!! :wink:

 

pozdrawiam wujtom

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/#findComment-89385
Udostępnij na innych stronach

Ja próbowałem używać "dużego" noża kuchennego, ale to trzeba tak jak na tym filmiku, mieć maczetę i bardzo duzą deskę do krojena (stolnicę), albo dwuręczny nóż do ziół.

Dzięki za filmik - juz wiadomo jak taką kełbasę robić :))))))))

Taka maczeta to by sie przydała do dzielenia mięsa

pozdrawiam jałek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/#findComment-89428
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Drugie podejście do kiełbasy siekanej

Użyłem:

karkówka ok. 2.3 kg

boczek ok. 1.2 kg

wołowina zrazowa ok. 0.7 kg

 

Boczek i wołowina krojone w kostkę 1 cm

karkówka 2.5 – 3 cm

następnie siekane wszystko razem

przyprawione (peklosól 22 g/ kg) i przyprawy różne typu pieprz grubo mielony,

kolendra, rozmaryn, gałka muszkatałowa, i więcej nie pamiętam (bez czosnku)

wędzone w temperaturze 35-45 st. około 3 h

parzone i zjadane

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/#findComment-101254
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.