Jałek Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Listopada 2009 I pierwszy mój wyrób z książki „Wyrób Wędlin i innych przetworów mięsnych sposobem domowym” padło na kiełbasę siekaną Do przygotowania użyłem: karkówka – 2.5 kg boczek (bez skóry i kości) 0.5 kg wołowina zrazowa 0.5 kg mięso pokroiłem w kostkę 2x2x2 cm boczek 2x2x1 cm, następnie dodałem peklosoli 20 g na 1 kg miesa – w przepisie było 15g, chyba wystarczyło by 18 g. Przyprawy??? tu był problem w przepisie jest 3g „korzeni” na 1 kg mięsa. Dałem 10 gram na 3.5 kg w przypraw: podstawa to pieprz czarny i ziele angielskie, trochę rozmarynu, i odrobina kolendry. Następnie siekanie dużym nożem. Wydawało mi się że ząbek czosnku na 10 kg mięsa to przesada i nie dodałem wcale, a trzeba było dodać połowę główki. Po nabiciu w jelita dojrzewanie w mieszkaniu temperatura 18 C wilgotność powietrza 80 -90% przez 18 godzin, wędzenie dymem ciepłym 3 godziny, parzenie standardowe. Wygląda jak na zdjęciu, smakuje fajnie trzeba tylko popracować nad przyprawami. Zaskoczeniem była pracochłonność, jednak skroić mięso w kostkę a następnie siekać to trochę czasu zajmuje, no chyba ze ktoś ma wprawę w używaniu szabelki. Druga rzecz to że siekane mięso szybko puszcza klej mimo że pozostaje część dużych kawałków. Kolejną sprawą jest to że boczek nie daje się zbytnio siekać – lub widać że kawałki nie rozpadają się (trzeba bardzo drobno kroić boczek). Podsumowując fajna kiełbasa pozdrawiam jałek już myślę nad kolejną kiełbasą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golaszm Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Listopada 2009 Mnie się podoba Do siekania zastosowałeś tasak, czy po prostu kroiłeś 'na ślepo' jakimś wielkim nożem? Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/#findComment-89190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Listopada 2009 Mozesz zastosować tzw. szarpak - jes to to rodzaj "sitka" do maszynki, dostępny w sklepach zajmujących się handlem artykułami masarskimi np. tu: http://www.wyroby-domowe.pl/sitka-noze-maszynek-c-35.htmlOszczedza sporo czasu podczas przygotowania farszu, choć nie otrzymasz kawałków np. 2x2, ale o ile mniej paracy ! w sumie w kiełbasie klasycznej dobrze to wygląda... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/#findComment-89200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 24 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Listopada 2009 Do siekania zastosowałeś tasak, czy po prostu kroiłeś 'na ślepo' jakimś wielkim nożem? użyłem noża, ale następnym razem wyostrze dobrze tasak bedzie lepszy efekt Mozesz zastosować tzw. szarpak - jes to to rodzaj "sitka" do maszynk mam szarpak do mojej ręcznej sowieckiej maszynki nr 5, efekt mielenia nim jak dla mnei to raczej tylko grubsze sitko, moze jak by nożyk był z 2 a nie z 4 ostrzami było by lepiej, a po za tym chciałem sprawdzić przepis Jeszcze jedno, napełnianie odbywało sie ręcznie (tylko lejek do kiełbas) a po tem wykuwanie powietrza, rolowanie i dokręcanie każdej kiełbaski. Pozwoliło to zminimalizować ilość powietrza w kiełbasie. pozdrawiam jałek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/#findComment-89203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Listopada 2009 Mozesz zastosować taki szarpak - "dwunerkowy" http://kielbasydomowe.pl/szarpak-maszynki-p-49.html napewno kawałki mięsa będą wieksze...Ja używam tego z linku podanego wyżej - "trójnerkowego".Oczywiście jeśli pasują do Twojej maszynki... to jasne... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/#findComment-89205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Listopada 2009 Przy rozmiarze maszynki jaki ma Jałek ograniczeniem jest już sam ślimak. Szarpak spełnia swoje zadanie od maszynki nr 22 wzwyż. Tak pozostaje ostry nóż. To jest moje zdanie. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/#findComment-89206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 24 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Listopada 2009 Raczej nie kupie szarpaka nr 22 bo musiał bym kupić maszynkę a robienie kiełbasy siekanej powinno odbywać się bez maszynki . Powinno używać cieżkiego tasaka bardzo dobrze naostrzonego, a duże kawałki miesa i boczku są super. Jedyny problem to skład "korzeni" - jaki skład przypraw pozdrawiam jałek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/#findComment-89268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Listopada 2009 Jedyny problem to skład "korzeni" - jaki skład przypraw ulubiony. Wybierz kiełbasę, która Ci najbardziej smakuje i zastosuj ilości przypraw, które są w niej podane. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/#findComment-89270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Listopada 2009 Jeżeli chcesz siekać, to pozostaje Ci tylko to !!!! Zwróć uwagę na gościa z tyłu !!!! :wink: pozdrawiam wujtom Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/#findComment-89385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stokrotka Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Listopada 2009 Ooooooo!Wyobrażam sobie minę moich znajomych , gdy im pokazuję taaaki tasak i mówię, że służy on do robienia kiełbas :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/#findComment-89401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Listopada 2009 Ja próbowałem używać "dużego" noża kuchennego, ale to trzeba tak jak na tym filmiku, mieć maczetę i bardzo duzą deskę do krojena (stolnicę), albo dwuręczny nóż do ziół. Dzięki za filmik - juz wiadomo jak taką kełbasę robić )))))))Taka maczeta to by sie przydała do dzielenia mięsapozdrawiam jałek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/#findComment-89428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Lutego 2010 Drugie podejście do kiełbasy siekanej Użyłem: karkówka ok. 2.3 kg boczek ok. 1.2 kg wołowina zrazowa ok. 0.7 kg Boczek i wołowina krojone w kostkę 1 cm karkówka 2.5 – 3 cm następnie siekane wszystko razem przyprawione (peklosól 22 g/ kg) i przyprawy różne typu pieprz grubo mielony, kolendra, rozmaryn, gałka muszkatałowa, i więcej nie pamiętam (bez czosnku) wędzone w temperaturze 35-45 st. około 3 h parzone i zjadane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3290-wiejska-kie%C5%82basa-siekana/#findComment-101254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.