michalchoromanski Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Witam,wiem że było już kilka podobny tematów na forum jednak nie mogę z nich wyciągnąć spójnych konkluzji.Ponieważ od jakiegoś czasu zasmakowałem się w wedlinkach domowych, tak jak moi sąsiedzi i rodzina chciałbym otworzyć biznes. Tzn firmę już prowadzę więc raczej rozszerzyć działalność. Chciałbym zacząć produkować wędliny i inny wyroby mięsopochodne.Jestem na etapie biznes planu i chciałbym prosić o pomoc.Ile i jakiego sprzętu będę potrzebował.Jakie pozwolenia (chcę kupować półtusze od PMB więc czy potrzebuję zgody wojewódzkiego inspektora sanitarnego) bo sanepid to sprawa oczywista. Będę wdzięczy za wszelkie porady i wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3397-zak%C5%82ad-przerobu-mi%C4%99ska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Witam, wiem że było już kilka podobny tematów na forum jednak nie mogę z nich wyciągnąć spójnych konkluzji. Ponieważ od jakiegoś czasu zasmakowałem się w wedlinkach domowych, tak jak moi sąsiedzi i rodzina chciałbym otworzyć biznes. Tzn firmę już prowadzę więc raczej rozszerzyć działalność. Chciałbym zacząć produkować wędliny i inny wyroby mięsopochodne. Jestem na etapie biznes planu i chciałbym prosić o pomoc. Ile i jakiego sprzętu będę potrzebował. Jakie pozwolenia (chcę kupować półtusze od PMB więc czy potrzebuję zgody wojewódzkiego inspektora sanitarnego) bo sanepid to sprawa oczywista. Będę wdzięczy za wszelkie porady i wskazówki.Udaj się do Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego. Powinni wyjaśnić ci wszystkiego kwestie. Pamiętaj! Organem nadzorującym produkcję żywności pochodzenia zwierzęcego sprawują organy weterynaryjne. Powodzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3397-zak%C5%82ad-przerobu-mi%C4%99ska/#findComment-91995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubamichu Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Witam, też chciałem się tym kiedyś zająć.W weterynarii podadzą Tobie nr aktów prawnych itp,najlepiej kupić lub wynająć istniejące budynki lub pomieszczenia z pozwoleniem na taką działalność.Ogólnie myślę ,że to dobry pomysł, ale w naszym kraju to droga przez mękę.Pozdrawiam. Cytuj Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3397-zak%C5%82ad-przerobu-mi%C4%99ska/#findComment-92004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalchoromanski Opublikowano 14 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Tak właśnie myślałem że niestety ale w naszym kraju urzędnicy nie pomagają przedsiębiorcom.Może ktoś orientuje się jak wyglądają dotacje unijne na tego typu działalność? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3397-zak%C5%82ad-przerobu-mi%C4%99ska/#findComment-92116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalchoromanski Opublikowano 14 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Grudnia 2009 A jak się koszta kształtują?Jakie maszyny i urządzenia są potrzebne do niewielkiej dwu-trzyosobowej firemki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3397-zak%C5%82ad-przerobu-mi%C4%99ska/#findComment-92168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.