Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pasztet z niczego (receptura z 1927 r)

 

Wziąć 800gr cielęciny miękkiej, 800 gr przerastałej wieprzowiny pokrajać w kawałki, 600 gr młodej słoniny pokrajać w kostkę i przesmażyć na biało z kilkoma cebulami, gdy się trochę wysmaży, wrzucić mięso, wlać szklankę rosołu i dusić na wolnym ogniu 3 godziny. Wsypać kilka ziarnek angielskiego ziela, dwa listki bobkowe, kawałek muszutałowego kwiatu: gdy się tak już dwie i pół godziny dusi, włożyć wątróbkę cielęcą, oczyszczoną z błonki i naszpikowaną gęsto, przekrojoną na połowę, lub jeśłi duża, na 4 części, niech się razem dusi jeszcze przez godzinę, a na pół godziny przed ukończeniem duszeniawłożyć trzy bułki mątowe, okrojone ze skórki i pokrojone w kostkę. Gdy dobrze zmacerowane, wyjąć korzenie, mięso przepuścić przez maszynkę, 3-4 razy, następnie przefasować przez rzadkie sito, podlewając trochę buljonu. Następnie spróbować i do smaku posolić, popieprzyć, wlać kieliszek madery, wbić 4 całe jaja, powiercić z pół godziny, włożyć w formę wysmarowaną masłem i bułka wysypaną i gotować "au bain marie" (w kąpieli wodnej).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/34-pasztet-z-niczego-receptura-z-1927-r/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.