grzes855 Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Marca 2005 Pasztet z niczego (receptura z 1927 r) Wziąć 800gr cielęciny miękkiej, 800 gr przerastałej wieprzowiny pokrajać w kawałki, 600 gr młodej słoniny pokrajać w kostkę i przesmażyć na biało z kilkoma cebulami, gdy się trochę wysmaży, wrzucić mięso, wlać szklankę rosołu i dusić na wolnym ogniu 3 godziny. Wsypać kilka ziarnek angielskiego ziela, dwa listki bobkowe, kawałek muszutałowego kwiatu: gdy się tak już dwie i pół godziny dusi, włożyć wątróbkę cielęcą, oczyszczoną z błonki i naszpikowaną gęsto, przekrojoną na połowę, lub jeśłi duża, na 4 części, niech się razem dusi jeszcze przez godzinę, a na pół godziny przed ukończeniem duszeniawłożyć trzy bułki mątowe, okrojone ze skórki i pokrojone w kostkę. Gdy dobrze zmacerowane, wyjąć korzenie, mięso przepuścić przez maszynkę, 3-4 razy, następnie przefasować przez rzadkie sito, podlewając trochę buljonu. Następnie spróbować i do smaku posolić, popieprzyć, wlać kieliszek madery, wbić 4 całe jaja, powiercić z pół godziny, włożyć w formę wysmarowaną masłem i bułka wysypaną i gotować "au bain marie" (w kąpieli wodnej). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/34-pasztet-z-niczego-receptura-z-1927-r/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.