Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Topiony ser po wykonaniu i nadzianiu w osłonki nadające się do wędzenia można również przy okazji uwędzić ;)

 

http://img502.imageshack.us/img502/9886/ser1.jpg

 

http://img18.imageshack.us/img18/6748/ser2d.jpg

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3402-ser-topiony-w%C4%99dzony/
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Minął miesiąc, szczegółów nie przybyło :D

BonAir, litości!

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3402-ser-topiony-w%C4%99dzony/#findComment-95727
Udostępnij na innych stronach

golaszm, to nie nic skomplikowanego.

 

Pół kilo twarogu rozdrabniam widelcem z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej, przykrywam i odstawiam na pewien czas (od dwóch godzin do dwóch dni ;) - próbowałem dłużej, ale niestety nie udaje mi się uzyskać gliwienia sklepowych twarogów - proces zawsze skręca w złą stronę)

Następnie solę i topię twaróg w kąpieli wodnej, używając czasami dodatków lub nie wedle uznania (kminek, masło, śmietanka, żółtko).

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3402-ser-topiony-w%C4%99dzony/#findComment-95734
Udostępnij na innych stronach

BonAir, dziękuję bardzo :)

 

Jeżeli pozwolisz, chciałbym jeszcze doprecyzować: "proces skręcający w złą stronę" jak się objawia? Na zdrowy rozsądek podejrzewałbym nieciekawy zapaszek, ale z opowiadań ojca (który pamięta jeszcze prababciną haus-kyjzę) jest to smrodek naturalny i tyle? Może obsychanie? Albo jakaś pleśń?

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3402-ser-topiony-w%C4%99dzony/#findComment-95737
Udostępnij na innych stronach

"proces skręcający w złą stronę"

Nie śmierdzi i nie pleśnieje.

Po prostu twaróg zaczyna kwaśnieć, a na dnie oddziela się serwatka.

Taki twaróg nie ma pożądanego, zgliwiałego zapachu i dużo trudniej jest go stopić.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3402-ser-topiony-w%C4%99dzony/#findComment-95743
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.