Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 6 miesięcy temu...

Frykadele

 

 

50 dag mielonej wołowiny, 5 dag wiórków kokosowych, ząbek czosnku, 1 cebula, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, szczypta zmielonego cynamonu, pół łyżeczki startej skórki limonki, 1 łyżeczka świeżo posiekanego koperku, 1 jajko, 10 dag tartej bułki, sól, pieprz, olej

 

Podsmażyć na złoto na suchej patelni wiórki kokosowe potrząsając nią, by się nie przypaliły. Włożyć do miski mięso, wsypać złote wiórki, posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, kmin rzymski, cynamon, skórkę limonki i posiekany koperek. Wyrobić na ciasto soląc i doprawiając pieprzem do smaku. Formować kulki większe nieco od włoskiego orzecha, maczać w rozbełtanym jajku i obtaczać w tartej bułce. Rozgrzać olej w woku lub głębokiej patelni, wkładać frykadele partiami, by się nie pozlepiały i smażyć na brązowo (ok. 5 min.). Podawać z jogurtem z listkiem mięty.

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3419-frykandele/#findComment-116261
Udostępnij na innych stronach

Frikandellen

Składniki:

Wieprzowina, wołowina, drób(czesto MSM zwiazana mąką pszenną lub sojową)

Frykandelle produkcji w niemieckiej robi sie z czystego drobiu! :clap:

Pozostałe składniki to przyprawy, rosół, wzmacniacze smaku i konserwanty.

Produkt w kształcie walców, parzony i zamrożony. :???:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Frikandel

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3419-frykandele/#findComment-116263
Udostępnij na innych stronach

Do Zico ,jak wiesz nie chodzi w naszym forum o skopiowanie receptury z netu a jeśli już to wypadało by chociaż podać źródło i napisać,że tego nie robiłeś ale tu i tu znalazłeś przepis.Jeśli robiłeś to czekamy na uwagi autorskie i zdjęcie.

 

PS Na innych forach też masz tendencje do zamieszczania przepisów bez podania źródła co sprawia ,że wydają się Twojego autorstwa :???: .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3419-frykandele/#findComment-116269
Udostępnij na innych stronach

chudziak, święte słowa przepraszam moja wina .Oczywiście źródło to Źródło: Tokfm.pl .Staram się podawać zawsze źródło więc jeśli gdzieś podawałem to zaraz sprawdze bo wiem gdzie i jeśli jest tak jak piszesz błędy zostaną naprawione

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3419-frykandele/#findComment-116312
Udostępnij na innych stronach

Ściemniacie.

Frykadele to normalne Śląskie Mielone.

Może nie tylko Śląskie.

Kotlety mielone podawane w bułce.

Bez jakichkolwiek udziwnień.

Chyba że jadłem coś innego podane w pieczywie.

Pozdrawiam

 

Pamierowane w bułce tartej.

Lub bez panierki.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3419-frykandele/#findComment-116479
Udostępnij na innych stronach

Frykadele to normalne Śląskie Mielone

:lol:

nie chodzi tu o ślonskie (frykadele, flaischbretle lub karminadle)

a o holenderskie frykandele

Dlatego nikt nie ściemnia :wink:

A kotlety mielone w bułce to są hamburgery :wink:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3419-frykandele/#findComment-116483
Udostępnij na innych stronach

A kotlety mielone w bułce to są hamburgery

 

Gratulacje znasz i hamburgera.

U nas robi się karbinadle.

Co do frykandeli znalazłem w necie opis jak powsały i przepis na domowe frykandele.

 

Frikandel wynalazł pewien pomocnik rzeźnika z Dordrechtu w 1954 roku. Ponieważ jego kotlety mielone (gehaktballen) nie odpowiadały holenderskim normom spożywczym, zmienił ich formę z okrągłej na podłużną przez co nie podpadały juz pod „kotlety mielone” i mogły mieć inną recepturę. Znajoma Niemka podsunęła mu nazwę dla tego produktu od niemieckiego słowa Frikadelle (kotlety mielone). Później brabancki fabrykant snakck’s Beckers ulepszył recepturę wzorując ją na coraz popularniejszych wówczas amerykańskich produktach fast food.

 

Frikandel jest nadal jednym z bardziej typowych i popularnych holenderskich snack’s ale i Polacy w Holandii lubią tą kiełbaskę z frytkownicy.

 

Domowy przepis na frikandelle:

 

Składniki: 650 g mielonej cielęciny, 350 g filetów drobiowych, 3 jajka 15 g soli 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej, szczypta pieprzu.

 

Mięso zmielić z drobnym sitkiem (lub zmiksować) na jedną miałką masę. Zmieszać dokładnie z resztą składników. W folii kuchennej formować kiełbaski i pozostawiając je w folii wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 st. C. i piec 15 minut. Tak sporządzone frikandelle można przechować kilka dni w lodówce lub zamrozić. Przed podaniem trzeba je usmażyć w oleju, (jak frytki) 2 minuty. Podaje się z frytkami, chlebem lub bułką, z musztardą, keczupem, majonezem i posiekaną cebulą - jak kto woli.

źeódło wiatrak.nl

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3419-frykandele/#findComment-116516
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Frykandele to przysmak chyba bez przesady ale wszystkich Holendrów,

jedza je z frytkami,z majonezem. Czasem frikandel special czyli frykandelka z surową cebulką pokrojoną w kostkę i włożoną w środek, polaną keczupem. No niby dobre, zjeść się da, ale nie zachwyca.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3419-frykandele/#findComment-139801
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.