Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy nie parzę nasion, dodatki do moich chlebków są najrózniejsze jednak zawsze surowe.

Wszelkiego rodzaju płatki dodaje surowe, bardzo ciekawym dodatkiem są drobno siekane orzechy włoskie daja piekny kolor pieczywa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3480-poradanasionka-do-chleba-jak/#findComment-94687
Udostępnij na innych stronach

A ja parzę nasiona , mam taki przepis na chleb z na pałatkach owsianych z nasionami .

Nie podam w tej chwili dokładnego przepisu bo robię go na czuja, ale w skrócie podam a przy najbliższym pieczeniu poprawie.

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka nasion ( len , słonecznik , dynia , mak , sezam , )

zalewam to 1i 1/2 szklanki wrzątku ,zostawiam do ostygnęcia.

50 g drożdży , łyżka miodu , trochę mleka i mąki - zaczyn.

2 szklanki mąki , łyżeczka soli ,2 łyżki oleju, woda lub mleko ( i z tym mam problem bo nie wiem dokładnie ile ) Mieszam wszystkie składniki i wyrabiam ciasto tak długo aby samo odchodziło od rąk, w razie konieczności dodaje trochę mąki , ale tak aby w sumie nie było więcej niż pół kilo.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3480-poradanasionka-do-chleba-jak/#findComment-94690
Udostępnij na innych stronach

A ja ziarna i płatki prażę na patelni przed dodaniem a soję (jeśli dodaję) to gotuję .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3480-poradanasionka-do-chleba-jak/#findComment-94702
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś pracowałem w piekarni i nasiona słonecznika moczyliśmy w wodzie z dwóch powodów:po pierwsze oczyszczenie z brudu , a po drugie namoczony słonecznik zwiększał swoją objętość i był bardziej widoczny w chlebie .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3480-poradanasionka-do-chleba-jak/#findComment-94706
Udostępnij na innych stronach

Jak wyrobie ciasto na misce daje mu około godziny na wyrośnięcie , potem znowu zagniatam i daje do blaszek ,czekam jak trochę podrośnie około 15min. piekę około godziny w 180 - 200 st C. Wkładam do gorącego piekarnika.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3480-poradanasionka-do-chleba-jak/#findComment-94718
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Mój chlebek z duuużą ilością nasion. Dodatków typu płatki, ziarna itp. jest prawie tyle co mąki :grin:

Nic nie jest moczone ani parzone.

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3480-poradanasionka-do-chleba-jak/#findComment-112496
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich . Moje "trzy grosze" : do jednokilowego chlebka dodaję 3 łyżeczki kminku , 0,5 łyżeczki czanuszki , 3 łyżeczki otrąb żytnich , 1 łyżeczkę słodu . To wszystko zaparzam w 50 ml wody i zostawiam do ostygnięcia . Na patelni lekko prażę 50 g ziaren słonecznika i dyni tak (pół na pół) . Pozdrawiam zuberek .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3480-poradanasionka-do-chleba-jak/#findComment-112517
Udostępnij na innych stronach

Witam

A ja oprócz wspomnianych nasion często dodaję mieszankę musli (oczywiście nie są to musli tropikalne ani żadne inne udziwniane); zawierają zazwyczaj różnego rodzaju płatki (żytnie , owsiane,pszenne, ...), pestki i rodzynki lub śliwaki ; no i obowiązkowo dodaję otręby (najczęściej orkiszowe)

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3480-poradanasionka-do-chleba-jak/#findComment-112542
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.