sawca Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Czy jak robicie chleb to dajecie już sparzone nasiona? Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3480-poradanasionka-do-chleba-jak/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Nigdy nie parzę nasion, dodatki do moich chlebków są najrózniejsze jednak zawsze surowe.Wszelkiego rodzaju płatki dodaje surowe, bardzo ciekawym dodatkiem są drobno siekane orzechy włoskie daja piekny kolor pieczywa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3480-poradanasionka-do-chleba-jak/#findComment-94687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Stycznia 2010 A ja parzę nasiona , mam taki przepis na chleb z na pałatkach owsianych z nasionami .Nie podam w tej chwili dokładnego przepisu bo robię go na czuja, ale w skrócie podam a przy najbliższym pieczeniu poprawie.1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka nasion ( len , słonecznik , dynia , mak , sezam , )zalewam to 1i 1/2 szklanki wrzątku ,zostawiam do ostygnęcia.50 g drożdży , łyżka miodu , trochę mleka i mąki - zaczyn. 2 szklanki mąki , łyżeczka soli ,2 łyżki oleju, woda lub mleko ( i z tym mam problem bo nie wiem dokładnie ile ) Mieszam wszystkie składniki i wyrabiam ciasto tak długo aby samo odchodziło od rąk, w razie konieczności dodaje trochę mąki , ale tak aby w sumie nie było więcej niż pół kilo. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3480-poradanasionka-do-chleba-jak/#findComment-94690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Ja także sypię garścią: słonecznik,siemie lniane,pestki dyni i sezam- suche.Po wypieku są wyczuwalne,ale juz nie chrupią. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3480-poradanasionka-do-chleba-jak/#findComment-94700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Stycznia 2010 A ja ziarna i płatki prażę na patelni przed dodaniem a soję (jeśli dodaję) to gotuję . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3480-poradanasionka-do-chleba-jak/#findComment-94702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dar Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Kiedyś pracowałem w piekarni i nasiona słonecznika moczyliśmy w wodzie z dwóch powodów:po pierwsze oczyszczenie z brudu , a po drugie namoczony słonecznik zwiększał swoją objętość i był bardziej widoczny w chlebie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3480-poradanasionka-do-chleba-jak/#findComment-94706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Hallo!!!! Kaszubka33A jaki czas osadzania??? Czas i Tem....°C pieczenia??? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3480-poradanasionka-do-chleba-jak/#findComment-94715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Jak wyrobie ciasto na misce daje mu około godziny na wyrośnięcie , potem znowu zagniatam i daje do blaszek ,czekam jak trochę podrośnie około 15min. piekę około godziny w 180 - 200 st C. Wkładam do gorącego piekarnika. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3480-poradanasionka-do-chleba-jak/#findComment-94718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Maja 2010 Mój chlebek z duuużą ilością nasion. Dodatków typu płatki, ziarna itp. jest prawie tyle co mąki :grin: Nic nie jest moczone ani parzone. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3480-poradanasionka-do-chleba-jak/#findComment-112496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuberek Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Maja 2010 Witam wszystkich . Moje "trzy grosze" : do jednokilowego chlebka dodaję 3 łyżeczki kminku , 0,5 łyżeczki czanuszki , 3 łyżeczki otrąb żytnich , 1 łyżeczkę słodu . To wszystko zaparzam w 50 ml wody i zostawiam do ostygnięcia . Na patelni lekko prażę 50 g ziaren słonecznika i dyni tak (pół na pół) . Pozdrawiam zuberek . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3480-poradanasionka-do-chleba-jak/#findComment-112517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Maja 2010 WitamA ja oprócz wspomnianych nasion często dodaję mieszankę musli (oczywiście nie są to musli tropikalne ani żadne inne udziwniane); zawierają zazwyczaj różnego rodzaju płatki (żytnie , owsiane,pszenne, ...), pestki i rodzynki lub śliwaki ; no i obowiązkowo dodaję otręby (najczęściej orkiszowe)pozdrawiam Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3480-poradanasionka-do-chleba-jak/#findComment-112542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.