Zezyrok Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Października 2006 Witam wszystkich, jestem nowy, na imie mam Krzysztof i zachęcony przepisem Nostalgii na pastę z czuszki chcę podać swój przepis na pikantny dodatek do????( ja uzywam do pomidorów, białego sera, wędzonego białego sera, sałatekspagetti i co kto jeszcze chce) Ostre papryczki -już trochę późno, ale może jeszcze będą- im cieńsze, tym lepsze, kroimy w drobne krążki poczynając od cienkiego końca. Gdy dojdziemy do pestek, odkładamy resztę. Jeżeli troche pestek wpadnie-nie szkodzi.Oliwki zielone ze słoja( 1L) też pokroic w cienkie plasterki-leniwi mogą kupić gotowe krojone. Czosnek obrany z łupin pokroić każdy zabek też na cienkie plasterki-ja ścieram na ostrej tarce jak do mizerii. Proporcje:1,5 - 2 kg papryczek, 1 słój oliwek, 1-2 główek czosnku, sól, kilka łyżek octu balsamicznego, łyżka zmielonej kolendry, do której daję też kilka ziaren ziela angielskiego,garść liści bazyli świeżych, tymianek świeży lub suszony, oliwa z oliwek. składniki mieszam z 2 szklankami oliwy, bo tak łatwiej sie miesza, nakładam do słoików i dopełniam oliwą. Słoiki zamykam na sposób bułgarski: na pokrywkę wylewam kilkanaście kropli spirytusu, podpalam i natychmiast zakręcam, aby wypalic tlen. Tak przygotowane teoretycznie powinny sie trzymać, ale ja jeszcze je pasteryzuję, nie za długo. Pozostałe kawałki papryczek z pestkami i ogonkami suszę w suszarce do warzyw, aż bedą zupełnie suche i kruche. Trzymając za ogonek, obieram krusząc skórkę i pestki, które nastepnie mielę w maszynce. to że część pestek pozostaje niezmielona, nie ma znaczenia, ale można mielenie powtórzyć.jest to mój własny"pieprz kajeński.PODCZAS PRACY Z PAPRYCZKAMI NIE DOTYKAC OCZU, po - kilkakrotnie umyć ręce.Proporcje i przyprawy mogą ulegac zmianie, jest TO dla amatorów pikantnego jedzenia i czosnku coś doskonałego. U mnie słoik 0,5 l starcza na 2-3 dni.SMACZNEGO!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/352-nowy-proponuje-co%C5%9B-ostrego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Października 2006 Przepraszam że tak przy jedzeniu o takich sprawach ale PODCZAS PRACY Z PAPRYCZKAMI NIE DOTYKAC OCZU, po - kilkakrotnie umyć ręce. Nich nikt nie waży się nie umyć rąk jeśli nagle zachce mu się skorzystać z WC. Wierzcie mi efekty i doznania sę PIORUNUJĄCE i bardzo ciepełko sie robi w pewnych miejscach .Wiem coś o tym bo kiedyś sam się zapomniałem. :grin: :mrgreen: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/352-nowy-proponuje-co%C5%9B-ostrego/#findComment-4625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zezyrok Opublikowano 27 Października 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Października 2006 Przepraszam że tak przy jedzeniu o takich sprawach ale PODCZAS PRACY Z PAPRYCZKAMI NIE DOTYKAC OCZU, po - kilkakrotnie umyć ręce. Nich nikt nie waży się nie umyć rąk jeśli nagle zachce mu się skorzystać z WC. Wierzcie mi efekty i doznania sę PIORUNUJĄCE i bardzo ciepełko sie robi w pewnych miejscach .Wiem coś o tym bo kiedyś sam się zapomniałem. :grin: :mrgreen: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: Cała przyjemność spozywania pepperoncicci, jak twierdzi mój brat, tkwi w podwójnym odczuwaniu pieczenia, raz przy zżeraniu, drugi przy ...... .Czego i Wam isobie życzę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/352-nowy-proponuje-co%C5%9B-ostrego/#findComment-4639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Grudnia 2006 ... witaj Krzysiu ... widzę, że lubimy podobne "doznania smakowe" :grin: ... uwielbiam "ostrą" paprykę w kombinacji z czosnkiem :grin: ... dla wielbicieli "ostrości", bardzo prosty przepis:przecisnąć przez praskę główkę czosnku wraz z marynowaną "ostrą" papryką, wymieszać z oliwą z oliwek, ... maczać ciepłe kromki świeżego pieczywa, ... można popijać szklaneczką "merlot" (lub zimnym piwkiem jak ktoś lubi) smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/352-nowy-proponuje-co%C5%9B-ostrego/#findComment-5934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Stycznia 2007 ja niestety idę na łatwiznę i kupuję pod stadionem w wietnamskich sklepach sos chili z czosnkiem. Buteleczka 200ml z dozownikiem 8 zeta. Mają tam wiele różnych dobrych rzeczy. Nawet dla miłośników glutaminian sodu 1 kg 10 zeta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/352-nowy-proponuje-co%C5%9B-ostrego/#findComment-6789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Stycznia 2007 .PODCZAS PRACY Z PAPRYCZKAMI NIE DOTYKAC OCZU, po - kilkakrotnie umyć ręce.z tego co kiedyś wyczytałem lecz nie pomnę gdzie mycie rąk wodą i mydłem nawet kilkakrotne nie na wiele się zda gdyż w ostrej papryce znajduje się alkaloid nadający ostry smak ,który nie rozpuszcza się w wodzie tylko w tłuszczach więc należy umyć ręce nie wodą tylko olejem :lol: :lol: Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/352-nowy-proponuje-co%C5%9B-ostrego/#findComment-6801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśny dziadek Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Stycznia 2007 Ja po kilkakrotnym umyciu rąk ( dawno temu ) przetarłem oczy.....Potwierdzam!!!!Cieszyłem się jak dziecko ....z odzyskania WZROKU po kilkunastu minutach!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/352-nowy-proponuje-co%C5%9B-ostrego/#findComment-6825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Jak juz, to spirytusem, moze byc salicylowy . Tak samo sie robi jak jednak zbyt duzo ugryzlismy papryczki ostrej, albo byla zdecydowanie za ostra sztuka dla nas, to lyczek spirytusu ( ale czystego, etylowego, tym razem ), przeplukac usta i wypluc lub polknac jak kto woli . Usuwa piekacy olejek z capsaicyna i znieczula kubki smakowe oraz blony sluzowe dajac ulge w pieczeniu. -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/352-nowy-proponuje-co%C5%9B-ostrego/#findComment-6920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Stycznia 2007 Dobrym patentem może nie tak radykalnym gdy nie mamy spirytusu może być przegryzienie i żucie pomidora, musi być dość dojrzały :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/352-nowy-proponuje-co%C5%9B-ostrego/#findComment-7222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Stycznia 2007 do wędzonek i innych wędlin, bardzo dobrze smakuje musztarda. Dlatego postanowiłem, podać swój autorski przepis na musztardę:Oto mój własny przepis na musztardędwie paczki mielonej białej gorczycy ( po 100g) wsypać do jakiegoś urządzenia mieszającego.paczka gorczycy białej ziarnistej (lubię taką z kuleczkami a nie taką papkę)gorczycę opłukać i sparzyć i do mieszadła. (ja mam taki uniwersalny robotktóry miesza wyrabia i kroi i inne takie tam) w każdym razie nie miksowaćtylko mieszać.teraz najważniejsze czarna gorczyca im więcej tym ostrzejsza musztarda, ja daję ¾ malutkiej łyżeczki do kawy na taką ilość produktów, (ale na początek proponujęzdecydowanie mniej i uwaga na oczy nie dotykać chili i chrzan to przy tym pestka)rozbijam w moździerzu i do mieszadła.wlewam trochę wrzątku - tyle, żeby to trochę zmiękło i maszyna mogła ruszyć, wkażdym razie nie za dużo. i włączam na chwilę maszynę aby to wszystko wymieszać.teraz wlewam ocet jabłkowy własnej produkcji ok 3/4 szklanki, kieliszek ok75-100ml winiaku (lub koniaku jeżeli ktoś tak lubi i go stać) i białe wino (jadaję pół słodkie węgierskie albo tokaj furmint- wtedy mniej cukru) ok 1/2szklanki. Ilość octu i wina trzeba dodawać stopniowo, żeby nie wyszło zakwaśne i za gęste, teraz przyprawy sól, cukier puder 1-1,5 łyżeczki(szybciejsię rozpuszcza - można wcześniej dodać do wrzątku ale ciężko regulować smak)KURKUMA ja daję dużo ok 1- 1,5 czubatej łyżeczki do herbaty, pierz mielony imielone liście laurowe.wszystko dokładnie wymieszać, gdy zbyt gęste dodać trochę wina lub wrzątku, gdyzbyt rzadkie dosypać mielonej gorczycy. czasami robię musztardę ziołową alemałą ilość, nie postoi długo.daję wtedy zieloną kolendrę bazylię i estragon i mniej gorczycy czarnej.raz robiłem sarepską ale mam kłopoty ze zdobyciem odpowiedniej gorczycy.czarnej szukałem dwa miesiące dostałem dopiero w małym zielarskim stoisku nabazarze Szembeka.no ale z dodawaniem ziół i przypraw można eksperymentować. UWAGA TYLKO NACZARNĄ GORCZYCĘ PIEKIELNIE OSTRA. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/352-nowy-proponuje-co%C5%9B-ostrego/#findComment-7914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.