dkuku Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Witam doświadczonych forumowiczów i od razu pytam o radę - może pytanie strasznego nowicjusza ale ostatnio mnie nurtuje.Więc jak w temacie - wasze sposoby na mieso mielone - co w jakich proporcjach (gdzie kupujecie - nie każdy ma dostęp do mięsa prosto z uboju) i czym potem przyprawiacie - w zależności od zastosowania - ale glównie standardowe może nawet studenckie - czyli kotleciki mielone, i smażenie na patelni do rożnego typu mieszanek wszystkiego czyli spaghetti, chili con carne itp.) sam mielę mieso - najczęściej karczek - ale brakuje mu smaku - niewiem czy dlatego że jest za chude, czy może mieszać z wołowiną ? Jeśli chodzi o kupne mielone to wiadomo co to, a wlaściwie to nie wiadomo - dlatego unikam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3536-mi%C4%99so-mielone/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Witaj :grin: Jest taka opcja SZUKAJ, może na początek zacznij od niej :wink: Jeden z wyników : Mięso mielone Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3536-mi%C4%99so-mielone/#findComment-96066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golaszm Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Witam debiutanta Jak dla mnie to podstawę przypraw do mielonego stanowi czarny pieprz (sporo), czosnek (sporo), dobre efekty daje też smażona cebulka. Po przesmażeniu warto wlać odrobinę sosu sojowego (jasny i ciemny dają różne efety, ale oba się sprawdzają) - można zastąpić suszonym lubczykiem.Własnoręcznie mielona karkówka to dobry pomysł (zdecydowanie lepszy niż mielone z hipermarketów), nie trzeba jej mieszać z wołowiną.Mielona pierś drobiowa (kurczak lub indyk) jest zdecydowanie bardziej sucha od wieprzowiny. Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3536-mi%C4%99so-mielone/#findComment-96067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dkuku Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Witaj :grin: Jest taka opcja SZUKAJ, może na początek zacznij od niej :wink: Jeden z wyników : Mięso mielonewiem że mnie to nie usprawiedliwia ale człowiek przyzwyczajony do google, wpisuje w wyszukiwarke forumowa mielone i szuka w pierwszych wynikach - w google zawsze znajdziesz to czego szukasz - forumowe wyszukiwajki nie są juz takie dokładne - zresztą jak teraz wpisuje mielone to mój temat jest jako pierwszy więc wyszukiwarka forum daje wyniki chronologicznie. Tyle usprawiedliwienia. Dziękuję za naprowadzenie na temat - napewno skorzystam z odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3536-mi%C4%99so-mielone/#findComment-96068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Stycznia 2010 ja mieso mielone ( w jez. niemieckim Gehacktes) lubie na surowo z chlebem lub bulka. Kupuje na mielone lopatke, mozna tez dodac boczku surowego jesli ktos ma za chude, miele na sitku 4,5mm i doprawiam 2g pieprzu, 20g soli i 50ml wody na 1 kg masy. Smaruje chleb i klade na gore cebule pokrajana w krazki. Pozdrawiam Yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3536-mi%C4%99so-mielone/#findComment-96070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Stycznia 2010 yogi ,- zamień łopatkę na wołowinę a najlepiej na polędwicę wołową{może zbyt droga} to wystarczy ładny kawałek z udżca wołowego. Ja też jestem zwolennikiem surowego mięsa.,ale nie wieprzowego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3536-mi%C4%99so-mielone/#findComment-96074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harapug Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Rodzaj mięsa zależy od tego, do czego mi będzie potrzebne. Do "sznycli" czyli mielonych kotletów używam mięsa z łopatki lub ładnego gulaszowego, do "zająca" (rodzaj grubomielonego "pasztetu" z jajkiem w środku, zapiekane w formach keksowych) biorę chudy boczek, dzięki niemu wybór jest wilgotny. Ostatnio coraz bardziej podchodzi mi do gusty czysty boczek mielony :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3536-mi%C4%99so-mielone/#findComment-96086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.