Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam doświadczonych forumowiczów i od razu pytam o radę - może pytanie strasznego nowicjusza ale ostatnio mnie nurtuje.

Więc jak w temacie - wasze sposoby na mieso mielone - co w jakich proporcjach (gdzie kupujecie - nie każdy ma dostęp do mięsa prosto z uboju) i czym potem przyprawiacie - w zależności od zastosowania - ale glównie standardowe może nawet studenckie - czyli kotleciki mielone, i smażenie na patelni do rożnego typu mieszanek wszystkiego czyli spaghetti, chili con carne itp.)

 

sam mielę mieso - najczęściej karczek - ale brakuje mu smaku - niewiem czy dlatego że jest za chude, czy może mieszać z wołowiną ? Jeśli chodzi o kupne mielone to wiadomo co to, a wlaściwie to nie wiadomo ;) - dlatego unikam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3536-mi%C4%99so-mielone/
Udostępnij na innych stronach

Witaj :grin:

Jest taka opcja SZUKAJ, może na początek zacznij od niej :wink:

Jeden z wyników :

Mięso mielone

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3536-mi%C4%99so-mielone/#findComment-96066
Udostępnij na innych stronach

Witam debiutanta :)

 

Jak dla mnie to podstawę przypraw do mielonego stanowi czarny pieprz (sporo), czosnek (sporo), dobre efekty daje też smażona cebulka. Po przesmażeniu warto wlać odrobinę sosu sojowego (jasny i ciemny dają różne efety, ale oba się sprawdzają) - można zastąpić suszonym lubczykiem.

Własnoręcznie mielona karkówka to dobry pomysł (zdecydowanie lepszy niż mielone z hipermarketów), nie trzeba jej mieszać z wołowiną.

Mielona pierś drobiowa (kurczak lub indyk) jest zdecydowanie bardziej sucha od wieprzowiny.

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3536-mi%C4%99so-mielone/#findComment-96067
Udostępnij na innych stronach

Witaj :grin:

Jest taka opcja SZUKAJ, może na początek zacznij od niej :wink:

Jeden z wyników :

Mięso mielone

wiem że mnie to nie usprawiedliwia ale człowiek przyzwyczajony do google, wpisuje w wyszukiwarke forumowa mielone i szuka w pierwszych wynikach - w google zawsze znajdziesz to czego szukasz - forumowe wyszukiwajki nie są juz takie dokładne - zresztą jak teraz wpisuje mielone to mój temat jest jako pierwszy więc wyszukiwarka forum daje wyniki chronologicznie.

 

Tyle usprawiedliwienia. Dziękuję za naprowadzenie na temat - napewno skorzystam z odpowiedzi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3536-mi%C4%99so-mielone/#findComment-96068
Udostępnij na innych stronach

ja mieso mielone ( w jez. niemieckim Gehacktes) lubie na surowo z chlebem lub bulka. Kupuje na mielone lopatke, mozna tez dodac boczku surowego jesli ktos ma za chude, miele na sitku 4,5mm i doprawiam 2g pieprzu, 20g soli i 50ml wody na 1 kg masy. Smaruje chleb i klade na gore cebule pokrajana w krazki.

Pozdrawiam Yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3536-mi%C4%99so-mielone/#findComment-96070
Udostępnij na innych stronach

yogi ,- zamień łopatkę na wołowinę

a najlepiej na polędwicę wołową{może zbyt droga}

to wystarczy ładny kawałek z udżca wołowego.

Ja też jestem zwolennikiem surowego mięsa.,ale nie wieprzowego.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3536-mi%C4%99so-mielone/#findComment-96074
Udostępnij na innych stronach

Rodzaj mięsa zależy od tego, do czego mi będzie potrzebne.

 

Do "sznycli" czyli mielonych kotletów używam mięsa z łopatki lub ładnego gulaszowego, do "zająca" (rodzaj grubomielonego "pasztetu" z jajkiem w środku, zapiekane w formach keksowych) biorę chudy boczek, dzięki niemu wybór jest wilgotny.

 

 

Ostatnio coraz bardziej podchodzi mi do gusty czysty boczek mielony :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3536-mi%C4%99so-mielone/#findComment-96086
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.