wacus Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Suszona wolowina dobra do piwka (whiskey) smaczna tez na sucho po prostu super snack Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3560-jerky/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Tutaj mamy kilka przepisów http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?page=1&topic=67 ale opisz swój sposób produkcji. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3560-jerky/#findComment-96807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacus Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Stycznia 2010 BEEF JERKY 2 kg chudej wolowiny 1 szklanka sosu sojowego 1/2 szklanki worcestershire sos 2 lyzki teriyaki sos 1 lyzka cebuli w proszku (onion powder) 1 lyzka czosnek w proszku (garlic powder) 0.5 lyzeczki swiezo mielonego czarnego pieprzu 0.5 lyzeczki crushed red peper oczyscic mieso z tluszczu mieso kroimy wzdluz wlokien na grubosc 1/2cm i cieniej (dlugosc bez znaczenia) wymieszac wszystkie skladniki mieso wkladam do torebki foliowej na zipper zalewam marynata i marynuje w lodowce przez noc po zamarynowaniu wysypuje towar do rondla i odciskam (osuszanie) nadziewam na wykalaczki lub patyczki do szaszlykow wedzenie 4 do 5 godzin w temperaturze nie przekraczajacej 60 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3560-jerky/#findComment-96977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SharumKa Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Października 2018 Jeśli to kogoś interesuje to zadałem sobie trud i znalazłem wytyczne jak zrobić Jerky tak żeby było na 100% bezpieczne. dla czytających po angielsku całość:https://nchfp.uga.edu/how/dry/jerky.html Dla tych co nie czytają po angielsku najważniejsze:Jerky można robić z chudej wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny lub wędzonej piersi indyka.W przypadku wieprzowiny i dziczyzny należy ją najpierw zamrozić na 30 dni żeby ubić włośnicę. Inne bakterie ubijamy jedną z dwóch metod: 1/ po marynowaniu 1-2h lub cała noc gotujemy całość z marynatą, od zagotowania około 5 minut, aż mięso w środku osiągnie 72stC, metoda ta zmienia smak ale skraca czas suszenia, napisali że trzeba zacząć sprawdzać już po 3 godzinach. 2/ po suszeniu do nagrzanego piekarnika na 135stC i grzejemy adekwatnie aż mięso w srodku osiągnie 72stC Przepis:680g - 900g chudego mięsa1/4 szklanki sosu sojowego1 łyżka sosu Worcestershire1/4 łyżeczki czarnego pieprzu i czosnku granulowanego1/2 łyżeczki granulowanej cebuli1 łyżeczka soli (o aromacie wędzonego dymu) Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3560-jerky/#findComment-610872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Października 2018 Zastanawiam się, jak Indianie je robili kiedy nie znali sosu sojowego? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3560-jerky/#findComment-610882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SharumKa Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Października 2018 Zastanawiam się, jak Indianie je robili kiedy nie znali sosu sojowego? Indianie to pemikan robili a nie Jerky.https://pl.wikipedia.org/wiki/Pemikan Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3560-jerky/#findComment-610891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Października 2018 Indianie to pemikan robili a nie Jerky Jerky – mięso zwykle wołowe, które zostało oczyszczone z tłuszczu, pokrojone w podłużne kawałki, a następnie ususzone, aby zapobiec zepsuciu. Zazwyczaj suszenie to obejmuje dodanie soli w celu zapobiegnięcia rozwojowi bakterii w mięsie. Angielskie słowo jerky pochodzi od hiszpańskiego słowa charqui, które wzięło się od słowa cha’rki z języka keczua. Oznacza ono „suszone, solone mięsoJęzyk keczua, kiczua (runa simi – „język ludzi”; hiszp. quechua) – język z rodziny keczua, którym posługują się IndianieKeczua Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3560-jerky/#findComment-610892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.