Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj mamy kilka przepisów http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?page=1&topic=67 ale opisz swój sposób produkcji.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3560-jerky/#findComment-96807
Udostępnij na innych stronach

BEEF JERKY

 

2 kg chudej wolowiny

1 szklanka sosu sojowego

1/2 szklanki worcestershire sos

2 lyzki teriyaki sos

1 lyzka cebuli w proszku (onion powder)

1 lyzka czosnek w proszku (garlic powder)

0.5 lyzeczki swiezo mielonego czarnego pieprzu

0.5 lyzeczki crushed red peper

 

oczyscic mieso z tluszczu

mieso kroimy wzdluz wlokien na grubosc 1/2cm i cieniej (dlugosc bez znaczenia)

wymieszac wszystkie skladniki

mieso wkladam do torebki foliowej na zipper zalewam marynata i marynuje w lodowce przez noc

po zamarynowaniu wysypuje towar do rondla i odciskam (osuszanie)

nadziewam na wykalaczki lub patyczki do szaszlykow

 

wedzenie 4 do 5 godzin w temperaturze nie przekraczajacej 60 stopni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3560-jerky/#findComment-96977
Udostępnij na innych stronach

  • 8 lat później...

Jeśli to kogoś interesuje to zadałem sobie trud i znalazłem wytyczne jak zrobić Jerky tak żeby było na 100% bezpieczne.

 

dla czytających po angielsku całość:

https://nchfp.uga.edu/how/dry/jerky.html

 

Dla tych co nie czytają po angielsku najważniejsze:

Jerky można robić z chudej wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny lub wędzonej piersi indyka.

W przypadku wieprzowiny i dziczyzny należy ją najpierw zamrozić na 30 dni żeby ubić włośnicę.

 

Inne bakterie ubijamy jedną z dwóch metod:

 

1/ po marynowaniu 1-2h lub cała noc gotujemy całość z marynatą, od zagotowania około 5 minut, aż mięso w środku osiągnie 72stC, metoda ta zmienia smak ale skraca czas suszenia, napisali że trzeba zacząć sprawdzać już po 3 godzinach.

 

2/ po suszeniu do nagrzanego piekarnika na 135stC i grzejemy adekwatnie aż mięso w srodku osiągnie 72stC

 

Przepis:

  • 680g - 900g chudego mięsa
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu i czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli
  • 1 łyżeczka soli (o aromacie wędzonego dymu)

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3560-jerky/#findComment-610872
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się, jak Indianie je robili kiedy nie znali sosu sojowego?  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3560-jerky/#findComment-610882
Udostępnij na innych stronach

 

 

Indianie to pemikan robili a nie Jerky

Jerky – mięso zwykle wołowe, które zostało oczyszczone z tłuszczu, pokrojone w podłużne kawałki, a następnie ususzone, aby zapobiec zepsuciu. Zazwyczaj suszenie to obejmuje dodanie soli w celu zapobiegnięcia rozwojowi bakterii w mięsie. Angielskie słowo jerky pochodzi od hiszpańskiego słowa charqui, które wzięło się od słowa cha’rki z języka keczua. Oznacza ono „suszone, solone mięso

Język keczua, kiczua (runa simi – „język ludzi”; hiszp. quechua) – język z rodziny keczua, którym posługują się IndianieKeczua

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3560-jerky/#findComment-610892
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.