alehar Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Lutego 2010 Witam Do tej pory uzywałem do pieczenia chleba zakwasu "własnej produkcji" - udawało sie bez problemu Teraz kupilem gotowy i zastanawiam sie jaki chlebek "mi wyjdzie" ? Ma ktoś z Was doswiadczenie z tego typu produktem ? Z instrukcji: Zalety stosowania: - wysokoskoncentrowany i ekonomiczny w użyciu - skraca i ułatwia proces produkcji - nadaje pieczywu właściwy smak i aromat zastępując prowadzenie wielofazowe - szczególnie przydatny podczas zwiększonej produkcji i przy nieplanowanych zamówieniach - może być używany jako regulator kwasowości w połączeniu z procesem fermentacji kilkufazowej. Dozowanie: od 8 do 12 gram na 1 kg mąki Okres przechowywania: 24 miesiące w zamkniętym opakowaniu w miejscu suchym w temp. do 25°C Czas miesienia: miesiarka spiralna 4-6 min, miesiarka szybkoobrotowa 6-8 min. Zasady stosowania: - należy wymieszać na sucho z mąką - temperatura ciasta 27-29°C - ciasto dzielić i formować po 10 - 20 minutach Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3590-poradagotowy-zakwas/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Lutego 2010 Czas miesienia: miesiarka spiralna 4-6 min, miesiarka szybkoobrotowa 6-8 min.A co to miesienie i gdzie wyprodukowano ten zakwas ? Przypuszczam , że Made in China , albo Wietnamce coś kombinują. Przetestuj na teściowej i daj znać :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3590-poradagotowy-zakwas/#findComment-97511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Lutego 2010 Info ze strony: Zezwolenie : IBIS odpowiada światowym standardom FAO/WHO oraz posiada zezwolenie Głównego Inspektora Sanitarnego nr ZPU 4431-Sd.-Zb.-34/IT/95 z dn 19.07.1995 Producent: LeSaffre Kupione: Bogutyn Młyn Jeśli coś wiesz na temat tego typu zakwasu to napisz... :question: Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3590-poradagotowy-zakwas/#findComment-97518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Lutego 2010 Ponieważ mój brat pracuje w piekarni to od czasu do czasu biorę od niego zakwas w proszku.Z tym, że ten zakwas jest dodatkiem do ciasta chlebowego robionego na drożdżach.Przeczytaj czy ten Twój może być stosowany do wypieków bez drożdży. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3590-poradagotowy-zakwas/#findComment-97519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Lutego 2010 W przepisach dołączonych do zakwasu podano tez ilość drożdży podczas wyrobu chleba, czyli zakwas + drożdże. Ilość drożdży jest mniejsza niż podczas wyroby chleba na drożdżach. Przykładowe receptury ze strony gdzie został zakupiony zakwas: mąka pszenna t.850 3 kg mąka żytnia t.720 7 kg Zakwas 0,12 kg drożdże 0.2 - 0.25 kg sól 0.15 - 0.17 kg woda ok. 5.5 - 6 litrów Ale w dalszym ciągu proszę o opinie tych, którzy używali tego typu produktu. Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3590-poradagotowy-zakwas/#findComment-97524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Lutego 2010 Tak jak pisałem, używałem i używam.Jedynym efektem jaki zauważyłem dodając ten zakwasu do ciasta to lepszy smak i bardziej aromatyczny wypiek. Na pewno nie przyśpiesza wyrastaniaciasta - ciasto jest na drożdżach. Według tego co mówi mój brat (nie jest z wykształceniapiekarzem, ale w piekarni pracuje już od kilkunastu lat) ten zakwas właśnie nadaje smak i aromat oraz wspomaga (ale nie przyśpiesza - sam tego nie rozumiem :grin: ) wyrastanie ciasta. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3590-poradagotowy-zakwas/#findComment-97526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Lutego 2010 Dzięki - wlasnie o podobnne opinie mi chodziło w momencie zadania pytania - dzięki... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3590-poradagotowy-zakwas/#findComment-97702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 5 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Lutego 2010 No to mam już dwa chlebki pieczone na zakwasie, o którym pisałem wyżej.Ogólnie i w szczegółach jestem b. zadowolony i ze smaku i wypieku - polecam, natomiast fotki i skład mojego chleba podam w osobnym temacie, zaznaczam że chleby były pieczone w maszynie, oczywiscie można w piekarniku, ale... jestem wygodny Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3590-poradagotowy-zakwas/#findComment-98377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.