Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Do tej pory uzywałem do pieczenia chleba zakwasu "własnej produkcji" - udawało sie bez problemu :)

Teraz kupilem gotowy i zastanawiam sie jaki chlebek "mi wyjdzie" ? Ma ktoś z Was doswiadczenie z tego typu produktem ?

Z instrukcji:

Zalety stosowania:

- wysokoskoncentrowany i ekonomiczny w użyciu

- skraca i ułatwia proces produkcji

- nadaje pieczywu właściwy smak i aromat zastępując prowadzenie wielofazowe

- szczególnie przydatny podczas zwiększonej produkcji i przy nieplanowanych zamówieniach

- może być używany jako regulator kwasowości w połączeniu z procesem fermentacji kilkufazowej.

Dozowanie: od 8 do 12 gram na 1 kg mąki

Okres przechowywania: 24 miesiące w zamkniętym opakowaniu w miejscu suchym w temp. do 25°C

Czas miesienia: miesiarka spiralna 4-6 min, miesiarka szybkoobrotowa 6-8 min.

Zasady stosowania:

- należy wymieszać na sucho z mąką

- temperatura ciasta 27-29°C

- ciasto dzielić i formować po 10 - 20 minutach

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3590-poradagotowy-zakwas/
Udostępnij na innych stronach

Czas miesienia: miesiarka spiralna 4-6 min, miesiarka szybkoobrotowa 6-8 min.

A co to miesienie i gdzie wyprodukowano ten zakwas ?

Przypuszczam , że Made in China , albo Wietnamce coś kombinują. Przetestuj na teściowej i daj znać :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3590-poradagotowy-zakwas/#findComment-97511
Udostępnij na innych stronach

Info ze strony:

Zezwolenie : IBIS odpowiada światowym standardom FAO/WHO oraz posiada zezwolenie Głównego Inspektora Sanitarnego nr ZPU 4431-Sd.-Zb.-34/IT/95 z dn 19.07.1995

Producent: LeSaffre

 

Kupione: Bogutyn Młyn

 

Jeśli coś wiesz na temat tego typu zakwasu to napisz... :question:

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3590-poradagotowy-zakwas/#findComment-97518
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ mój brat pracuje w piekarni to od czasu do czasu biorę od niego zakwas w proszku.

Z tym, że ten zakwas jest dodatkiem do ciasta chlebowego robionego na drożdżach.

Przeczytaj czy ten Twój może być stosowany do wypieków bez drożdży.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3590-poradagotowy-zakwas/#findComment-97519
Udostępnij na innych stronach

W przepisach dołączonych do zakwasu podano tez ilość drożdży podczas wyrobu chleba, czyli zakwas + drożdże. Ilość drożdży jest mniejsza niż podczas wyroby chleba na drożdżach.

Przykładowe receptury ze strony gdzie został zakupiony zakwas:

mąka pszenna t.850 3 kg

mąka żytnia t.720 7 kg

Zakwas 0,12 kg

drożdże 0.2 - 0.25 kg

sól 0.15 - 0.17 kg

woda ok. 5.5 - 6 litrów

 

Ale w dalszym ciągu proszę o opinie tych, którzy używali tego typu produktu.

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3590-poradagotowy-zakwas/#findComment-97524
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisałem, używałem i używam.

Jedynym efektem jaki zauważyłem dodając ten zakwasu do ciasta to

lepszy smak i bardziej aromatyczny wypiek. Na pewno nie przyśpiesza wyrastania

ciasta - ciasto jest na drożdżach. Według tego co mówi mój brat (nie jest z wykształcenia

piekarzem, ale w piekarni pracuje już od kilkunastu lat) ten zakwas właśnie nadaje smak i aromat oraz

wspomaga (ale nie przyśpiesza - sam tego nie rozumiem :grin: ) wyrastanie ciasta.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3590-poradagotowy-zakwas/#findComment-97526
Udostępnij na innych stronach

No to mam już dwa chlebki pieczone na zakwasie, o którym pisałem wyżej.

Ogólnie i w szczegółach jestem b. zadowolony :D i ze smaku i wypieku - polecam, natomiast fotki i skład mojego chleba podam w osobnym temacie, zaznaczam że chleby były pieczone w maszynie, oczywiscie można w piekarniku, ale... jestem wygodny :)

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3590-poradagotowy-zakwas/#findComment-98377
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.