Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając książkę "Najstarsza kuchnia świata":

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=120032&highlight=marynaty+dziczyzny#120032

oraz wiele innym przepisów na marynaty i zalewy do mięsa okazuje się, że (oprócz zalewy peklującej oczywiście) w żadnej z nich jako składnik nie występuje sól.

Jaki w takim razie niekorzystny wpływ na właściwości marynowanego mięsa może mieć dodatek soli w marynacie?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3649-marynaty-i-zalewy-do-mi%C4%99sa-a-s%C3%B3l/
Udostępnij na innych stronach

Być może chodzi o to, by mięso podczas dojrzewania, kruszenia nie było poddawane działaniu soli, która powoduje jego twardnienie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3649-marynaty-i-zalewy-do-mi%C4%99sa-a-s%C3%B3l/#findComment-99361
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.