Podlasiak Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Lutego 2010 Zima odpuściła !!! Dwa miesiące odpoczynku dla wędzarni wystarczy - tydzień temu przekopałem drogę do niej przez zasypany ogród. A wczoraj mimo warunków mało sprzyjających - deszczowo i mgliście - postanowiłem rozpocząć sezon wędzarniczy 2010. A oto co z tego wyszło : Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Lutego 2010 No, no takie apetyczne te Twoje wędzonki. Gratuluję tak udanego pierwszego wędzenia w tym roku pozdrawiam :lol: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-100943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Lutego 2010 No pięknie :grin: A ja na razie tylko patrzę przez okno na wystającą ze śniegu wędzarnię :devil: Ale nie wytrzymam dłużej - jutro kupię troszkę mięska i do solanki.W przyszła sobotę rozpoczynam sezon :grin: Dość wyrobów tylko parzonych, dość galantyn i mięs pieczonych, pora na wędzone :grin: :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-100951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Lutego 2010 Racja - ja też wygłądam pogody odpowiedniej do rozpoczęcia sezonu !Temp. już momentami jest na "dużym" plusie - trzeba zaczynać ! Zazdroszczę tym co już zaczęli sezon :!: Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-100986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Lutego 2010 Witam. Też rozpoczynam sezon.Komora do peklowania zrobiona ( będzie również wykorzystywana do dojrzewających) .Teraz temperaturę peklowania będę miał zawsze taką samą np. 4,5 +/- 0,5 *C Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-101145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Lutego 2010 Ja nie robiłam przerwy i po świętach były już dwa wędzenia. No cóż rodzinka się domaga. Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-101150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro71 Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Lutego 2010 Gonzo pochwal sie gdzie można dostac taką komore do peklowania no i ile cie kosztowała????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-101154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pols34 Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Lutego 2010 Gonzo czy mógłbys napisac coś wiecej o komorze do peklowania z czego to zrobione cos o autmatyce i o kosztach . moze załoz nowy temat .Pozdrawiam :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-101155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Lutego 2010 Gonzo pochwal sie gdzie można dostac taką komore do peklowania no i ile cie kosztowała????????????? Sama komora to zwykła zamrażarka skrzyniowa.Lepsza była by lodówka ze względu na siłę chłodzenia (mniejsza bezwładność ) ale skrzyniowa według mnie bardziej funkcjonalna ( do lodówki tyle nie wejdzie). Co do sterowania, to jest zrobione aby kontrolować temperaturę i wilgotność.Jak zamrażara będzie wykorzystywana jako komora dojrzewalnicza to w środku będą zainstalowane (łatwe do demontażu gdy będę wykorzystywał do peklowania) urządzenie grzewcze, nawilżacz i wentylator - chłodzenie wbudowane w zamrażarce :smile: Co do kosztów, to zamrażarka 150zł a sterowanie według moich wskazówek zrobił szwagier (a wiadomo szwagier dla szwagra :lol: ) Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-101156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Lutego 2010 Witaj Gonzo, ja także przyłączam się do prośby. napisz coś więcej i zapodaj jakieś zdjęcia i dokładniejsze opisy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-101157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Lutego 2010 A to mój wczorajszy urobek i jego stróż :grin: http://img222.imageshack.us/gal.php?g=imgp0775.jpg http://img222.imageshack.us/img222/8220/imgp0775.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-101160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Lutego 2010 Dwa miesiące odpoczynku dla wędzarniTo co Ty przez te dwa miesiące jadłeś? :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-101168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Lutego 2010 To co Ty przez te dwa miesiące jadłeś Miałem zapasy :grin: :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-101169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Lutego 2010 3 wędzenie w lutym,kiełbasy wiejskie z tych wędzeń,słonina po Rosyjsku,poledwica wędzona tylko 1 godzine. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-101289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Lutego 2010 Piękna produkcja :grin: gratuluje Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-101296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Marca 2010 Witam. Tydzień temu kiełbasy:parówki w baranich, kiełbasa al'a wszystkie po trochu w fi 28 i krakowska. Wczoraj na warsztacie były: szyneczki, polędwiczki, boczusie, golonki, pachwina, balerony i "gruba łyda" :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-103433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajasc Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Marca 2010 Gratulacje pięknie to wygląda, widać fachową rękę. Cytuj zajasc Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-103439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Marca 2010 Tydzień temu kiełbasy:parówki w baranich, kiełbasa al'a wszystkie po trochu w fi 28 i krakowska.......... Gonzo , po cichu podpowiedz na jaki zlocik się wybierasz :lol: Wyroby i wędzenie pierwsza liga :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-103459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Marca 2010 patrzę tak na te wyroby i zazdroszczę trochę,ja za kilka dni wyjmuje szyneczki z solanki i też zadymię okolicę,ale pierwszy raz szyneczki będę robił tu w Tanzanii,tu wszystko jest inne, mięso, drewno, nawet sól- dużo mocniejsza...z kiełbaskami już dopracowałem recepturę i znalazłem odpowiednie drewno, a muszę powiedzieć, że nie było z tym łatwo, palmy odpadają nie da się tym wędzić białe drewno mi się skończyło, muszę poeksperymentować znowu,więc różnie może być z wyrobem..zobaczymy jak będzie z tymi szynkami, na razie 4szt na próbę,jak będę po finiszu, to wrzucę fotki Cytuj JACK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-103595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Marca 2010 Jack, przywieź na zlot trochę tej soli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-103599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Marca 2010 Poeksperymentuj z trocinami i pamiętaj o zdjęciach. :grin: :lol: a skąd je brać??? hehehehehe tu naprawdę są problemy o których nikomu się nie śniło, może kiedyś napiszę książkę, bo to cała kupa ciekawostek, są miejsca że czuję się jak w epoce moich pradziadów :lol: tylko 3 ulice są z czegoś podobnego do asfaltu, reszta to drogi gruntowe lampa naftowa to najnormalniejsze oświetlenie, a muszę zaznaczyć, że jestem w stolicy kraju :lol: [ Dodano: Pon 08 Mar, 2010 22:16 ] Jack, przywieź na zlot trochę tej soli.wyczytałem że za 170 dni... kiedy to dokładnie? 28 maja startuje do Polski, to za jakieś niecałe 100 dni.. powinienem się załapać załaduje dwie walizy różnymi produktami... ale jak prześwietlą mi walizy w rentgenie na lotnisku i zobaczą worki z solą, to na rewizji osobistej wyląduję jak nic :lol: :lol: :lol: to biały proszek, będą wzywać chemika, hehehehehe Cytuj JACK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-103603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Marca 2010 wyczytałem że za 170 dni... kiedy to dokładnie? Tu jest cały dział na temat V zlotu WB https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=78 a w tym roku odbędzie się w dn 26.08-29.08. Zapisy trwają ,zapraszamy :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-103620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Marca 2010 Chudziak, Wielkie Dzięki :smile: jeszcze nie zgłębiłem wszystkich tematów na forum,sporo tego jest, dobre takie poprowadzenie za rączkę :smile: naczytałem się i naoglądałem zdrowo jak czas pozwoli widzimy się na zlocie :grin: :!: Cytuj JACK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-103654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Marca 2010 piękne te wyroby robicie,ja dzisiaj po raz pierwszy wstawiłem szyneczki, nie wiem co z tego będzie :rolleyes: i pierwszy raz bawiłem się w wiązanie, ...tak a propos- dużo jest metod wiązania szynek? właśnie się dymi od paru godzin u mnie :lol: na koniec wstawię jakieś fotkibardzo bardzo jestem ciekawy jak się udadzą Cytuj JACK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-104244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Marca 2010 Gonzo, Ostatnio próbowałem robić kiełbasę w jelitach baranich i po godzinie samego nakładania na lejek zrezygnowałem. czy jest jakiś sposób żeby nie pękały??? zostało mi 100m jelit. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-105079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.