Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zima odpuściła !!! Dwa miesiące odpoczynku dla wędzarni wystarczy - tydzień temu przekopałem drogę do niej przez zasypany ogród.

 

A wczoraj mimo warunków mało sprzyjających - deszczowo i mgliście - postanowiłem rozpocząć sezon wędzarniczy 2010.

A oto co z tego wyszło :

 

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/
Udostępnij na innych stronach

No pięknie :grin:

A ja na razie tylko patrzę przez okno na wystającą ze śniegu wędzarnię :devil:

Ale nie wytrzymam dłużej - jutro kupię troszkę mięska i do solanki.

W przyszła sobotę rozpoczynam sezon :grin:

Dość wyrobów tylko parzonych, dość galantyn i mięs pieczonych, pora na wędzone :grin: :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-100951
Udostępnij na innych stronach

Racja - ja też wygłądam pogody odpowiedniej do rozpoczęcia sezonu !

Temp. już momentami jest na "dużym" plusie - trzeba zaczynać ! :D

 

Zazdroszczę tym co już zaczęli sezon :!:

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-100986
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Też rozpoczynam sezon.Komora do peklowania zrobiona ( będzie również wykorzystywana do dojrzewających) .Teraz temperaturę peklowania będę miał zawsze taką samą np. 4,5 +/- 0,5 *C :cool:

 

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-101145
Udostępnij na innych stronach

Gonzo pochwal sie gdzie można dostac taką komore do peklowania no i ile cie kosztowała?????????????

Sama komora to zwykła zamrażarka skrzyniowa.Lepsza była by lodówka ze względu na siłę chłodzenia (mniejsza bezwładność ) ale skrzyniowa według mnie bardziej funkcjonalna ( do lodówki tyle nie wejdzie). Co do sterowania, to jest zrobione aby kontrolować temperaturę i wilgotność.Jak zamrażara będzie wykorzystywana jako komora dojrzewalnicza to w środku będą zainstalowane (łatwe do demontażu gdy będę wykorzystywał do peklowania) urządzenie grzewcze, nawilżacz i wentylator - chłodzenie wbudowane w zamrażarce :smile:

 

Co do kosztów, to zamrażarka 150zł a sterowanie według moich wskazówek zrobił szwagier (a wiadomo szwagier dla szwagra :lol: )

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-101156
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam.

Tydzień temu kiełbasy:parówki w baranich, kiełbasa al'a wszystkie po trochu w fi 28 i krakowska.

 

 

Wczoraj na warsztacie były: szyneczki, polędwiczki, boczusie, golonki, pachwina, balerony i "gruba łyda" :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-103433
Udostępnij na innych stronach

Tydzień temu kiełbasy:parówki w baranich, kiełbasa al'a wszystkie po trochu w fi 28 i krakowska..........

Gonzo , po cichu podpowiedz na jaki zlocik się wybierasz :lol: Wyroby i wędzenie pierwsza liga :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-103459
Udostępnij na innych stronach

patrzę tak na te wyroby i zazdroszczę trochę,

ja za kilka dni wyjmuje szyneczki z solanki i też zadymię okolicę,

ale pierwszy raz szyneczki będę robił tu w Tanzanii,

tu wszystko jest inne, mięso, drewno, nawet sól- dużo mocniejsza...

z kiełbaskami już dopracowałem recepturę i znalazłem odpowiednie drewno, a muszę powiedzieć, że nie było z tym łatwo, palmy odpadają nie da się tym wędzić :cry:

białe drewno mi się skończyło, muszę poeksperymentować znowu,

więc różnie może być z wyrobem..

zobaczymy jak będzie z tymi szynkami, na razie 4szt na próbę,

jak będę po finiszu, to wrzucę fotki

JACK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-103595
Udostępnij na innych stronach

Poeksperymentuj z trocinami i pamiętaj o zdjęciach. :grin:

:lol:

a skąd je brać??? hehehehehe

tu naprawdę są problemy o których nikomu się nie śniło,

może kiedyś napiszę książkę, bo to cała kupa ciekawostek,

są miejsca że czuję się jak w epoce moich pradziadów :lol:

tylko 3 ulice są z czegoś podobnego do asfaltu, reszta to drogi gruntowe

lampa naftowa to najnormalniejsze oświetlenie,

a muszę zaznaczyć, że jestem w stolicy kraju :lol:

 

[ Dodano: Pon 08 Mar, 2010 22:16 ]

Jack, przywieź na zlot trochę tej soli.

wyczytałem że za 170 dni... kiedy to dokładnie?

28 maja startuje do Polski, to za jakieś niecałe 100 dni.. powinienem się załapać :cool:

 

załaduje dwie walizy różnymi produktami...

ale jak prześwietlą mi walizy w rentgenie na lotnisku i zobaczą worki z solą,

to na rewizji osobistej wyląduję jak nic :lol: :lol: :lol:

to biały proszek, będą wzywać chemika, hehehehehe

JACK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-103603
Udostępnij na innych stronach

wyczytałem że za 170 dni... kiedy to dokładnie?

Tu jest cały dział na temat V zlotu WB https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=78 a w tym roku odbędzie się w dn 26.08-29.08. Zapisy trwają ,zapraszamy :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-103620
Udostępnij na innych stronach

Chudziak, Wielkie Dzięki :smile:

jeszcze nie zgłębiłem wszystkich tematów na forum,

sporo tego jest, dobre takie poprowadzenie za rączkę :smile:

naczytałem się i naoglądałem zdrowo :cool:

jak czas pozwoli widzimy się na zlocie :grin: :!:

JACK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-103654
Udostępnij na innych stronach

piękne te wyroby robicie,

ja dzisiaj po raz pierwszy wstawiłem szyneczki, nie wiem co z tego będzie :rolleyes:

i pierwszy raz bawiłem się w wiązanie, ...tak a propos- dużo jest metod wiązania szynek?

 

właśnie się dymi od paru godzin u mnie :lol:

na koniec wstawię jakieś fotki

bardzo bardzo jestem ciekawy jak się udadzą

JACK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-104244
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, Ostatnio próbowałem robić kiełbasę w jelitach baranich i po godzinie samego nakładania na lejek zrezygnowałem. czy jest jakiś sposób żeby nie pękały??? zostało mi 100m jelit.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/#findComment-105079
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.