Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Rekomendowane odpowiedzi

Kilkanaście lat temu popularne były drobiowe kiełbaski leszczyńskie. Były to kiełbaski bezosłonkowe, do pieczenia lub gotowania. Często używane były jako wkład do hot-dogów. Dzieci bardzo je lubiły. Parę tygodni temu udało mi się kupić takie kiełbaski wykonane przez prywatnego wytwórcę. Niby tak samo się nazywają ale smak jakiś inny.

Podam skład z etykiety:

Mięso drobiowe odkostnione mechanicznie, mięso wołowe, mięso wieprzowe, skórki wp., kasza manna, sól peklująca - E250 konserwant, przyprawy naturalne.

No i data produkcji 14.12.09, data przydatności do spożycia 12.06.10. Chciałbym zrobić takie kiebaski moim wyrośniętym już dzieciom ale przeszukałem forum i nie znalazłem nic na ten temat. Może ktoś zna przepis?

tur100
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3775-kie%C5%82baski-leszczy%C5%84skie/
Udostępnij na innych stronach

Dzieci bardzo je lubiły

tur100, wybacz ale w ogóle nie znam tych kiełbasek, jednak opinie jakie o nich znalazłem nie są zbyt dobre ;)

 

"Są jednak rzeczy równie brzydkie, a nawet odrażające, których żywot jest jeszcze dłuższy. Na przykład kiełbaski leszczyńskie. Ten upiór spożywczy, wymyślony mniej więcej wtedy, gdy socjalistyczne kariery zaczynali panowie Jaskiernia i Szmajdziński, straszy nadal. Niedawno widziałem reklamy: "U nas hot dog z prawdziwą kiełbaską leszczyńską". Nie wierzę, byś w latach 70. ubieg-łego wieku nie próbował tego świństwa: przerażająco blady kolor, konsystencja tandetnej parówy, mdły smak, raczej absmak. Jest mi niedobrze na samo wspomnienie. Idę robić kiełbaski prawdziwe, tym razem bułgarskie kebabczeta. "

Autor: Piotr Bikont, Robert Makłowicz

:wink:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3775-kie%C5%82baski-leszczy%C5%84skie/#findComment-102327
Udostępnij na innych stronach

przerażająco blady kolor, konsystencja tandetnej parówy, mdły smak, raczej absmak.

W latach siedemdziesiątych jadaliśmy różne świństwa nazywane wędlinami. Niestety wędliny i mięso teoretycznie były na kartki a często ich nie było. Kiełbaski leszczyńskie można było kupić bez kartek, jakość zależała od wytwórni. Większość była tak jak w cytacie ale były też kiełbaski ciemniejsze, twardsze i dobrze doprawione. A dzieci teraz przepadają za McDonaldem. Myślałem o zrobieniu dobrych i zdrowych kiełbasek drobiowych w typie leszczyńskich. To co kupiłem to i pies nie chciał zjeść. :cry:
tur100
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3775-kie%C5%82baski-leszczy%C5%84skie/#findComment-102346
Udostępnij na innych stronach

tur100, Nie mam pojęcia jak smakuje zdrowa drobiowa kiełbaska Leszczyńska bez kartek. Ale wiem, że kiełbasy z lat 70-tych obecnie zrobiły by w sklepach furorę smakowa i jakościową. Wtedy jeszcze nie oszukiwano dodatkami w takiej skali jak dzisiaj. Moda na dodatki weszła w latach 80- tych i osiągnęła, a raczej dopadła wszystkich ( prawie ) producentów na początku lat 90-tych zwłaszcza w użyciu chemii.

Ps. Obowiązywały normy branżowe, które teraz odkopujemy!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3775-kie%C5%82baski-leszczy%C5%84skie/#findComment-102375
Udostępnij na innych stronach

Ale wiem, że kiełbasy z lat 70-tych obecnie zrobiły by w sklepach furorę smakowa i jakościową

Oczywiście masz rację. Lata siedemdziesiąte napisałem z rozpędu. Czas kartek to był koniec lat siedemdziesiątych i lata osiemdziesiąte. Kolejki w sklepach, produkowanie w domu czekolady zastępczej i napojów :wink: . Domowe uszlachetnianie wędlin. Moją specjalnością była pieczeń z mielonego i pasztet z pasztetowej :grin:. Niektórzy znajomi nawet nabierali się i pytali gdzie ja kupuję składniki. Na Święta Bożego Narodzenia, w dwie lub więcej rodzin kupowaliśmy na wsi prosiaka. Miejscowy masarz robił wspaniałe wędliny.

I dlatego, żeby moja rodzina jadła takie zdrowe wędliny postanowiłem sam je robić, chociaż nie wierzyłem, że potrafię. Ale dzięki SDM i wspaniałym fachowcom, pasjonatom na forum chyba udało mi sie :lol: :smile:

Dzisiaj wędzę kiełbasę chłopską, w lodówce pekluje się szynka i karczki. W sobotę uwędziłem dla mojej wnuczki szynkę z piersi kurczaka.

tur100
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3775-kie%C5%82baski-leszczy%C5%84skie/#findComment-102405
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.