gasmil Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Marca 2010 Witam Pierwsze wędzenie mam już za sobą. Wszyscy są zachwyceni i proszą o jeszcze. :lol: Wędzonki peklowałem wg tabeli Dziadka wg mnie trochę zasłone ale i tak super. Do rzeczy: wędzarnię mam z beczki z kanałem dł ok 1.3. Doszedłem do wniosku , obserwując różne fotorelacje, że mam trochę jakby słaby dym podczas wędzenia. Szczególie to zauważyłem jak wędziłem oscypki ponad 6godzin w 30 stopniach a one jasne i jasne. Chciałem zapytać jak moge uzyskać bardziej gęsty dym. Gdy zaczynam wedzenie po osuszaniu dokładam grubsze szczapy, no i faktycznie trochę dymu się pojawia, ale wg mnie trochę za słaby. Najlepiej jest jak je przygaszę i wtedy ładnie dymią , ale temperatura spada w beczce i od nowa rozpalanie itp. Może drewno mam za suche? Wędzę suchą olchą i jesionem. Ostatnio nabyłem olchę bardziej mokrą, ale gdzieś obiło mi się o uszy, że nie można wędzić wilgotnym drewnem. Zastanawiam się czy nie naprodukować sobie piłą trocin i wtedy zasypać drewno podczas palenia. Proszę o porady. Aha tak przy okazji zapytam czy kanał od paleniska możebyć zrobiony z rury stalowej takiej kominowej?Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3837-s%C5%82aby-dym/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Marca 2010 ale gdzieś obiło mi się o uszy, że nie można wędzić wilgotnym drewnem. Wędź lepiej suchym. By było dużo dymu - dobrze rozpalić ogień i ogrzać wędzarnię, ogień zdusić i dymu masz dużo, a jeśli wcześniej i żaru troche powstało, to i temperatura będzie odpowiednia. jak wędziłem oscypki ponad 6godzin w 30 stopniach a one jasne Też to trwało u mnie 6 godzin. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3837-s%C5%82aby-dym/#findComment-104034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Marca 2010 gasmil, Można zrobić z rury stalowej palenisko, można wędzić wiórkami w dymie zimnym. Żeby zwiększyć ilość dymu, spalając suche drewno należy przysłonić "dojście" powietrza do paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3837-s%C5%82aby-dym/#findComment-104036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Marca 2010 Zasada jest taka - im mniej powietrza (tlenu) dopływa do paleniska, tym więcej produktów spalania (niecałkowite spalanie drewna), czyli popularnie dymu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3837-s%C5%82aby-dym/#findComment-104037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlod61 Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Marca 2011 Jak będziesz palił wilgotnym drewnem to zamiast dymu będziesz miał parę wodną, a wędliny mogą być kwaśne. Wędzić trzeba suchym drewnem. Podczas wygrzewania wędzarni, zadbaj o to aby powstało sporo żaru. Gdy wysuszysz wsad żaru powinno być już tyle aby zapewnić odpowiednią temperaturę, teraz zaczynasz fazę wędzenia, czyli dokładasz drewno, zamykacz dopływ powietrza do paleniska tak aby przydusić ogień. Wylot dymu z wędzarni przymykasz, tak aby przelot powietrza przez wędzarnie był mały. Jeśli przepływ powietrza przez wędzarnie jest za duży, dym będzie mały. Regulacja samym dopływem powietrza do komory spalania oraz przymykaniem komina nie zawsze pomaga (trudno zapanować nad temperaturą i dymem jednocześnie.Miałem podobny problem, rozwiązałem go dodając dodatkowy szyber przed komorą wędzarniczą na dolocie kanału dymnego. Pomogło i w tej chwili mogę ustawić sobie taki dym i temperaturę jaką chcę. Pozdrawiam Wlod61 Cytuj Pozdrowionka wlod61Lubisz turystykę - zapraszam: http://turystyka-polska.blogspot.com/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3837-s%C5%82aby-dym/#findComment-154211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Marca 2011 Jak będziesz palił wilgotnym drewnem to zamiast dymu będziesz miał parę wodną Ładny mokry kawałek drewna wiśniowego leżał nad brzegiem stawku. Dołożyłem go do wędzenia, wędlina dostała dziwnego jak karbol zapachu. Tą partię wsadu kończymy jeść z Miką sami, muszę starannie dobierać drewno. Suche, zdrowe, wyselekcjonowane i odpowiednio wysuszone. Warto o to zadbać :???: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3837-s%C5%82aby-dym/#findComment-154225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.