golaszm Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Marca 2010 Witam Szanownych Zadymiaczy. Chciałbym zapytać, czy ktoś spośród Was próbował kiedyś wędzenia w dymie z mieszanki ryżu, herbaty i cukru trzcinowego? Póki co wiem, że doświadczenia na tym polu ma kolega miro, pozwolę sobie zatem zacytować Jego wypowiedź w wątku o wędzeniu balkonowym oraz w wątku o kiełbasie bez wędzenia. Można "uwędzić" a raczej spróbować tak: Patelnie wyłożyć folią aluminiową tak aby wystawała poza brzeg. Na folię nasypać w równych ilościach i wymieszać: -herbata czarna w wiórkach -ryż -cukier brązowy Na górę kładziemy znowu folię i zwijamy ranty z pierwszą warstwą foli tak aby mieszanka była szczelnie zamknięta. Rozgrzewamy patelnie na maxa a na górę foli kładziemy to co chcemy uwędzić. Przykrywamy szczelną pokrywką. "Wędzimy" ok 0,5h. Ciekawy jestem jak by to wyszło z wiórkami wędzarniczymi zamiast mieszanki. Miro Ps. Strasznie się dymi tak więc robicie to na własną odpowiedzialność.Dziś "wędziłem " pstrąga metodą herbata+cukier+ryż sam pstrąg wyszedł całkiem całkiem ale .... dymu było z tego od groma chociaż dobrałem bardzo szczelne naczynia,było tak zadymione i tak zasmrodzone że nie dało się wytrzymać. Nie zmienie swojego zdania i w dalszym ciągu twierdzę że mieszkanie to nie miejsce do wędzenia. Wszystkim żonkom potencjalnych domowych zadymiarzy życzę wiele,wiele cierpliwości w usuwaniu pieknego brazowego nalotu z wędzenia z tego wszystkiego co znajduje się w mieszkaniu że o zapachu już nie wspomnę. Miro Jeżeli ktoś jeszcze próbował tej metody, bardzo proszę o podzielenie się doświadczeniami. Z opisu wygląda mi to na skrzyżowanie BBQ z wędzeniem, do tego w mieszkaniu... Brzmi ciekawie, przyznaję. PS - zastanawiałem się w którym dziale umieścić tego posta; jeśli moderatorzy uznają, że bardziej pasuje w inne miejsce niż do 'Filmów', to uprzejmie proszę o przeniesienie wątku w odpowiednie miejsce. Pozdrawiam wszystkich (zwłaszcza eksperymentatorów). Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3847-w%C4%99dzenie-w-dymie-herbacianym/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Marca 2010 Ciekawy jestem jak by to wyszło z wiórkami wędzarniczymi zamiast mieszanki.Jest to stary Skandynawski sposób na wędzenie ryb (i pewnie nie tylko) w lesie. Na dno dosyć szczelnej metalowej skrzyni wsypujemy garść mokrych trocin wkładamy niski ruszt i rybę . Całość na małe ognisko lub w żar i po pół godzinie mamy aromatyczną rybkę. Jest to produkt do bezpośredniego spożycia na ciepło . Sposób polecany raczej na wolnym powietrzu , bo w mieszkaniu to pewnie by była zadyma podwójna :wink: (żona , sąsiedzi , straż i policja. Ps. A czym zasypiemy skrzynkę , to już pole do popisu dla lubiących odkrywać nowe smaki. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3847-w%C4%99dzenie-w-dymie-herbacianym/#findComment-104357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Marca 2010 Moje Pierwsze wędzenie było podobne, na kuchni gazowej w domu. Pomimo włączonego wentylatora i okapnika waniało w domu długo. Moja ślubna jest już odporna na moje eksperymenty, więc tylko poprała firany i zasłony, zakazała dalszych prób. Załatwiłem wędzarkę "Grzegorza" ale to już inne dzieje.W domu nie polecam takiego "wędzenia" Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3847-w%C4%99dzenie-w-dymie-herbacianym/#findComment-104396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoker Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Maja 2010 Robilem taka rybe i wyszla dobra - i nie bylo az tyle dymu. Cytuj Smoker Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3847-w%C4%99dzenie-w-dymie-herbacianym/#findComment-110971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Maja 2010 Propozycja na szybkie "wędzenie " jak już grilla mamy dość . Wędzenie (pieczenie w dymie) ryby w małym garnczku . Na dno trociny + kilka gałązek i ryba. Czas pieczenia = 8-10 min. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3847-w%C4%99dzenie-w-dymie-herbacianym/#findComment-110980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Maja 2010 Propozycja na szybkie "wędzenie " Henio , tak już podwędzałem białą kiełbaskę dziesięć lat temu . Rozgrzany garnek AMC , na dno trociny bukowe , na sitko kiełbaska i już . Oczywiście garnek przykryty . Po parunastu minutach może kiełbaska nie była uwędzona , ale smak i zapach dymu był . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3847-w%C4%99dzenie-w-dymie-herbacianym/#findComment-110985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.